Hlavní obsah

Hlídejte si své nohy

Právo, Anna Vejvodová

O nohy se nestaráme moc dobře. Usvědčují nás z toho statistiky a časté deformace nohou. Třeba ta, při níž se palec stočí k ostatním prstům a na straně kloubu se udělá boulička.

Článek

Odborně se jí říká hallux valgus a je typickým příkladem vady, kterou vyvolává nošení nezdravé obuvi spolu s dědičnými vlivy. Není zdaleka jediná.

Podle lékařských studií se víc než 99 % dětí narodí se zdravýma nohama. Do školy však už třetina dětí nastupuje s nohama zdeformovanýma. Hlavní příčinou deformit nohou je nošení nesprávné obuvi.

Dospělá noha reaguje na nevyhovující obutí okamžitě: bolestí. Dětská nožka má elastičtější stavbu a je vůči bolesti méně citlivá. Spousta dětí navíc neví, že si má stěžovat hned, jakmile je bota tlačí nebo s ní něco není v pořádku.

Na správné postavení nohou dětí by proto měli rodiče dbát od nejútlejšího věku. Ortoped ho zjistí snadno. Třeba z vyšetření na plantoskopu. To je skleněná deska, která má pod sebou zrcadlo. V něm je vidět špatné postavení nohou.

Vložky na míru

Pokud máme vbočené postavení paty, zatěžujeme příliš vnitřní podélnou klenbu nohy. A to může přispět ke vzniku ploché nohy.

Častým problémem dětí bývá špatná podélná klenba nohy, dospělé trápí častěji špatná klenba příčná. Každá z těchto vad vyžaduje jiné vložky do boty, případně další korekce. Špatné boty vedou ke zploštění přední příčné klenby chodidla, které se rozšíří a zdeformuje. Vznikají otlaky, kuří oka, místa se ztvrdlou kůží, tvoří se kladívkové prsty a palec se deformuje.

Praktickou pomůckou jsou vložky ze speciálního materiálu, který lékař nahřeje, dá do bot a vyformuje podle naší nohy. Vložku, kterou si pak můžeme přendávat z boty do boty, vypodloží ze spodu dalším materiálem tak, aby korigoval naši vadu. U větší vady dělá tuto korekci postupně.

Kupujte boty odpoledne

Při nákupu nestačí, když si boty obujeme, je nutné se v nich projít. Noze prospěje, pokud bude mít rezervu v délce. Střevíce je dobré vyzkoušet odpoledne, kdy nám noha trošku naběhne. Podešev boty by měla být pružná, aby tlumila tvrdé dopady.

Jednou z častých chyb rodičů bývá, že podlehnou prosbám i naléhání dítěte a koupí mu nějakou módní novinku, která však není vhodná z pohledu zdraví.

Zdeformovaný kloub

Zmíněný hallux valgus souvisí s příčně plochou nohou a postihuje častěji ženy než muže. K lékaři bychom s ním měli jít hned, jak se ozvou první bolesti. U lehčích případů stačí obvykle vložky, vážnější je často nutné operovat. Operací je několik druhů. Všem bývá společné to, že lékaři odstraní část kosti a upraví svalové úpony. Není tak bolestivá, jak se traduje. Je po ní nutné cvičit a nosit správné boty.

Lékaři operují také kladívkové, tedy příliš zahnuté prsty, které tuto vadu nejednou doprovázejí. Někdy musí řešit i malík překřížený přes čtvrtý prst. Poměrně častý problém, ostruhu patní kosti, řeší spíše konzervativně.

Průzkumy ukázaly, že ještě víc než nesprávná obuv ohrožují nohy nadbytečná kila. Čím víc jich shodíme, tím víc zmírníme své potíže.  Kromě vložek vhodných do bot pomáhají i speciální cviky. Pacienta je naučí lékař nebo fyzioterapeut.

Reklama

Související témata:

Související články

Plísně se léčí dlouho

Kdo měl někdy plísňové onemocnění, ať už kůže nebo nehtů, potvrdí, že se léčí dlouho, jsou nevzhledná a dokáží se podepsat i na psychice pacienta. Proto...

Problémy s nohama vyřeší podiatr

Jestli máš problémy s nohama, zajdi si za dobrým podiatrem. To mi řeklo nezávisle na sobě několik doktorů. Podiatrie je novým lékařským oborem.

I o chodidla se musí řádně pečovat

V zimních botách nohy vyšly z formy. Prostě potřebují více pozornosti a hýčkání, aby člověku nekazily radost z lepší části roku. Současný kosmetický průmysl...

Výběr článků

Načítám