Hlavní obsah

Helena Vondráčková o svých psích mazlíčcích

Právo, Eva Božoňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Královna českého showbyznysu ztratila před pár dny navždy svou velkou lásku. Moudrý manžel jí však obratem pořídil novou. Ze žalu a stesku po milované Líze ji léčí čtyřnohá výtržnice.

Foto: Michaela Feuereislová, Právo

Novou lásku jí obstaral manžel.

Článek

Za Helenou Vondráčkovou a její novou fenkou jsem se vypravila na hausbót, kotvící v malebné zátočině Slapské přehrady. „Pozor, ať nezakopnete!“ vítal mě její manžel a manažer Martin Michal. Celou palubu totiž obehnal zahradním plůtkem, aby malá nemohla žbluňknout do vody. Zatímco jsme si povídaly v kajutě, psí kráska střídavě usínala a zkoumala nový svět.

Jak dlouho máte psí miminko?

Týden. Nebýt téhle krasavice, tak bychom jenom brečeli. Život bez psa si neumím představit, milovala jsem je odmalinka. Už máme třetího ovčáka a s každým zvířátkem jsme vždycky prožili nějakou zvláštní story. Teď jsem právě četla knížku Zvěrolékař a jeho přátelé, tak mě napadlo, že bych možná mohla někdy vydat něco podobného.

:.Pro nečekané hosty má Helena po ruce vždy aspoň něco malého. Pokud jsou pozváni, mohou se těšit na její kulinářské zázraky.foto: Právo/Michaela Feuereislová

Který byl první?

Můj první ovčák byl nalezenec. Na Řitku tenkrát přijelo auto, na vedlejší silnici z něj vyhodili psa a odjeli. Jedna sousedka to viděla z okna a pak ho sledovala. Pravidelně ve čtyři odpoledne, tedy přesně v dobu, kdy ho vyhodili, se vracel na totéž místo. Chvíli čekal, pak někam odběhl. A tak mu dala nažrat.

Pak zjistila, že líhá na konci vsi. Udělal si pelíšek, takže mu žrádlo začala nosit tam a všimla si, že má zraněnou nohu. Navíc se ho začali lidé bát a chtěli, aby ho odchytili a dali do útulku. Proto jsme se rozhodli se sousedem, že ho zachráníme. Dali jsme mu do žrádla sedativa, přesto dokázal dojít až na své místo u silnice. Až tam usnul. Teprve tehdy jsme zjistili, že je to fenka. Naložili jsme ji na kárku a odvezli k nám do garáže.

:.Helena na obrazovce České televize jako host v populární talk show Karla Šípa Všechnopárty.foto: Právo/Michaela Feuereislová

Druhá byla Líza?

Bela umřela, když jí bylo osm. Vzápětí jsme si pořídili papírového pejska, bohužel jsme se ale dobře neinformovali na hodnoty dysplazie (vrozená vada kyčelních kloubů - pozn. red.). Veterinář ji u Lízy odhalil až v době, kdy už se nedalo nic dělat. Nemohla být proto chovná, ale byla výstavní, krásná... U svodu získala nejlepší ocenění, vyhrála tenkrát buřta a diplom.

Co se stalo s Lízou?

Umřela ve středu a končilo to dost tragicky. Najednou chodila pomaleji, ulevovala levé zadní noze, viděla jsem, že s ní má problém. Pak nám jednou běžela naproti a najednou se zhroutila. Noha ji úplně zradila. Okamžitě jsme jeli k doktoru Vozákovi do Žebráku, který tuto vadu velmi úspěšně operuje. Sice váhal nad jejím věkem, Líza ale vypadala dobře, a tak jsme se rozhodli pro operaci. Dnes už se používá nová metoda, při níž se kromě náhrady kyčelního kloubu ještě vyztužuje kost titanovým třmenem.

:.Hausbót jsem zatím ještě nikdy neměla, i když jsem jinak vodní typ.foto: Právo/Michaela Feuereislová

Jenže Lízina noha to nevydržela a kost praskla. Musela znovu na operaci, nechali jí jenom umělý kloub. Pečovali jsme o ni, Martin ji nosil, protože nesměla ze schodů. Já pak odjela na dovolenou a mezitím Líza dostala do rány infekci. Na rentgenu pan doktor zjistil, že má kost úplně rozežranou hnisem. Druhá nožka byla taky špatná.

A manžel, který ji moc miloval, musel rozhodnout, že ji mají uspat. Bylo to pro něj hodně těžké. Navíc si nedovedl představit, co to se mnou po návratu udělá. A tak vzápětí objel chovné stanice a přivezl tuhle malou náhradnici.

Jak zvládá Elza čistotnost?

Je moc šikovná, už si umí říct. Vypadá, že z ní vyroste vyrovnaný krásný pes, jako byla Lizka.

Už se seznámila s vaší kočičkou?

To je problém. Tenhle drak je ze čtyř štěňat. Doma měli kocoura, na kterého se sourozenci pořádali společně nálety. My máme takovou krásnou, dlouhosrstou kočičku. Je moc fajn a Lízu milovala. Spaly spolu, když byla fenka nemocná, chodívala za ní do boudy. Teď se stáhla, objeví se, jen když je Elza v kotci nebo usne. Uvidíme, jak to mezi nimi zařídím.

Budete mít ještě nějaké volno?

Teď si právě užíváme poslední dny, potom už začínám turné. Mám v nabídce nové představení Helena: Recitál. Je určeno pro menší sály pro zhruba tisíc lidí, protože megakoncert je pro některé pořadatele finančně nedostupný. Chtěla bych, aby mou práci vidělo co nejvíc fanoušků. V tomto projektu vystupuji sama bez hostů a s menší kapelou. Je komornější, ale všechny mé velké hity v něm zaznějí. Je o něj velký zájem. Začínáme už za pár dní v Mníšku pod Brdy.

:.Za podnikatele Martina Michala se provdala 22. února 2003 na Karlštejně.foto: Právo/Michaela Feuereislová

To je odtud kousek.

Sice ano, ale pojedeme domů, abych se rozezpívala. Taky mě čekají zkoušky a musím se doučit nějaké texty. Tentokrát totiž nabízím písničky, které normálně nezpívám. Lyričtější, s krásnými texty od Zdeňka Borovce a Zdeňka Rytíře. Současně odstartuje příprava mého novinkového alba, které opět vydá mé exkluzivní vydavatelství Universal Music, domluvili jsme se na začátku příštího roku.

Producentem bude Dan Hádl, s jehož otcem Vítkem jsem spolupracovala mnoho let. Takže nás čeká výběr písniček, repertoáru, textů, to je příjemná práce. Dostala jsem i nějaké nabídky ze zahraničí a už teď se prodávají lístky na můj vánoční koncert v Lucerně, který je naplánován na 21. prosince. Jako hosté tentokrát zazpívají Jitka Zelenková, Monika Absolonová a Michal David.

Když slyším jeho jméno, napadá mě, jestli neplánujete návrat k muzikálu.

Nabídku jsem opravdu dostala, takže ji zvažuji, protože je to dost velký úvazek. Libreto jsem už četla a velmi se mi líbí. Teď se mám sejít s Míšou Davidem a probrat hudební stránku věci. Po letech bych do toho zase měla docela chuť. Navíc i Martin už dohodl veškeré obchodní podmínky s producentem, panem Oldou Lichtenbergem, a jednání si moc chválil. Dokonce prohlásil, jaká je pohoda jednat s profesionálem. A to se od něj hned tak neslyší.

Tady máte božský klid. Jak se vám podařilo najít tak krásné místo?

To manžel. Přiznám se bez mučení, že jsem to zpočátku považovala za bláznivý nápad, protože vím, co máme práce s domem, velikou zahradou a zvířaty. Jenže tenhle hausbót se stavěl na objednávku, jeho majitel zemřel a loď byla k mání. Martin mě přesvědčil, že je to dobrá investice, tak jsem souhlasila. Vůbec jsem ale nepočítala s tím, že bychom sem měli opravdu jezdit. Nevěděla jsem, co to obnáší.

:.Před třemi lety našel manžel romantické kotviště u Slapské přehrady pro nový hausbót. O rok později koupil malou jachtu, aby mohli podnikat výlety po Vltavě.foto: Právo/Michaela Feuereislová

Hausbót jsem zatím ještě nikdy neměla, i když jsem jinak vodní typ: narodila jsem se ve znamení Raka, můj první hit byla Červená řeka, prvním sportem bylo plavání, to jsem dělala i závodně. Mám tu i svůj kajak, který mi tuhle někdo odřízl a pustil po vodě. Naštěstí ho našli sousedé, kteří poznali, že je můj.

Tak ho vzali na svou zahradu a přes internet sehnali Martina, abychom si pro něj přijeli. Hrozně nás tím potěšili, protože jsme poznali, že ne všichni Češi jsou tak zlí, a dnes jsou to naši přátelé. Jmenují se Krejsovi.

Pořád ještě na něm jezdíte?

Jasně, vůbec s tím nemám problém. Jsem vycvičená ze zahrady a ze sportu. Je to skvělý pohyb, kterým si udržujete břicho, záda, nohy... Při pádlování pracuje celé tělo.

Vašemu manželovi se opravdu podařilo objevit téměř liduprázdný kout, což je na Slapské přehradě malý zázrak.

Je tu úžasný klid. Po protějších skalách šplhají jelínci a bulvární novináři. Ti tu byli hned. Ještě jsme ani neměli zástěnu u koupelničky, takže mi vyfotili zadeček. Bulvár je na celém světě, dobře znám ten německý, jenže u nás je přímo absurdní. Čeští bulvární novináři dobře vědí, že je žádný trest ani větší finanční postih nečeká, tak lžou a vymýšlejí si.

Například s jedním magazínem jsem nemluvila čtyři roky, a přesto o mně píše pořád. Je strašně smutné, kam to naše krásná země dotáhla s tímto fenoménem. Lži a pomluvy dnes vládnou a justice jim dává zelenou. Pak se ovšem nemůžeme divit náladě v naší společnosti.

:.Na Hausbótu si Helena Vondráčková užívá klid a věnuje se svému novému psu.foto: Právo/Michaela Feuereislová

Stále vám to zpívá a sluší. Máte úžasnou figuru. Cvičíte pravidelně?

Spíš sportuji. Na dovolené v Turecku jsme si dělaly s Jitkou Zelenkovou a mou asistentkou a blízkou kamarádkou Míšou dobře na těle i na duchu. Každé ráno jsme plavaly, hrály jsme tenis, což bylo při devětačtyřiceti stupních děsivé, málem jsme na kurtu umřely. Dopřávaly jsme si dobré jídlo, hezky jsme si zashopovaly - nakoupily jsme různé dárečky všem možným kamarádkám a kamarádům. Opravdu jsme si odpočinuly, bylo to moc pěkné.

Občas se v souvislosti s vaším skvělým vzhledem píše o plastických operacích.

Čeští chirurgové už dokážou opravdová kouzla. Pokud má někdo problém, který mu působí komplex, proč by se měl celý život trápit a zákrok nepodstoupil? Okamžitě pak má jiné sebevědomí. Plastiky ale rozhodně nejsou samoúčelné, fyzickou kondici vám žádná chirurgie nedodá. Tudíž to chce o sebe pečovat, pokud jde o způsob stravování i kondici. Obzvlášť důležité je to u ženy, která se chce líbit svému protějšku.

Myslím, že pohybu máte i bez cvičení dost. Když odzpíváte koncert, je to jako byste složila vagón uhlí.

To je pravda. Ještě v Divadle Rokoko nám jednou dělali takový test a výsledek byl přesně takový, jak říkáte.

:.Dělba práce: Martin je vášnivý rybář, Helena zase umí jeho úlovky skvěle připravit. foto: Právo/Michaela Feuereislová

Zatímco povídáme, Elsa usnula a vypadá opravdu jako miminko.

Vždyť jím taky je. Tuhle spala s čumákem zasunutým do Martinovy pantofle. Hned po návratu z dovolené to na mě oba zkoušeli, že s námi půjde do postýlky. Důrazně jsem odmítla. Martin mě ale varoval, že se ji už pokoušel zavřít do kotce, jenže ječela jako Viktorka na splavu, takže se vůbec nevyspal. Měl pravdu, vzteklá být opravdu dovede. Nakonec jsem to vzdala.

Teď se Martin chlubí mou větou, kterou jsem pronesla nad ránem: „Marti, můžu k tobě blíž? Ona se opravdu moc roztahuje...“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám