Hlavní obsah

George Clooney: Jsem sebestředný. Otcovství není pro mě

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když v podařeném snímku Děti moje zahrál otce tak přesvědčivě, že za něj aspiruje na dalšího Oscara, vlastní děti populární George Clooney zatím mít nechce - ani s novou láskou, bývalou zápasnicí wrestlingu Stacy Keiblerovou.

Upoutávka na film Děti moje (v kinech od 19.1.2012)Video: Bontonfilm

 
Článek

„Ano, přiznávám, že jsem sebestředný. Vždycky jsem věděl, že otcovství není pro mě. Vychovávat děti je ohromný závazek, musí být vaší prioritou číslo jedna. Pro mě je ale stále nejdůležitější moje práce. Proto se už také nikdy neožením,“ zopakoval po premiéře filmu jednou rozvedený Clooney a dodal: „Byl bych znovu stejně mizerný manžel. A já nechci ani sebe, ani nikoho jiného zbytečně vystavovat bolesti, až na to přijde. Kdybych já byl svou přítelkyní, nikdy bych se sebou dlouho nebyl.“

Foto: Bontonfilm

V dramatické komedii Děti moje s talentovanou Shailene Woodleyovou, která ztvárnila jeho starší dceru Alexandru.

Právě proto tak často končí jeho milostné vztahy. Podle hollywoodských zdrojů, které to mají jistě dobře spočítané, jich bylo dosud patnáct. Jen namátkou - chodil s modelkou a televizní moderátorkou Karen Duffyovou a herečkou Dedee, sestrou Michelle Pfeifferové.

Jeho nejvážnějším románkem byla pak tříletá známost se šestadvacetiletou francouzskou modelkou a servírkou Céline Balitranovou. Ta se ale od něho v roce 1999 odstěhovala s tím, že George se v ničem nechtěl podřídit společnému životu, a ona chtěla mít normální rodinu a děti.

Režisér Dokonalé bouře a Georgeův přítel Wolfgang Petersen říká: „Když to s ním začnete probírat do detailů, přijdete na to, že zakopaný pes je v jeho prvním manželství s herečkou Taliou Balsamovou. Byla to tak trpká zkušenost, že život starého mládence mu vedle toho připomíná ráj.“

Foto: Profimedia.cz

Za kamerou při natáčení filmu Den zrady, za který je letos jako režisér opět nominovaný na Oscara. Na zlatou sošku v něm aspiruje i za vedlejší hereckou roli.

V otevřeném rozhovoru pro Playboy Clooney později přiznal, že ho manželství zahnalo do kouta. „Přibral jsem dvanáct kilo a dostal žaludeční vřed. Měl jsem snahu a těžce jsem nesl, že se nepovedlo.“

Od roku 1993 se už pak nikdy netajil tím, že se ženit nebude. Nezměnila to ani sexy britská modelka a televizní moderátorka Lisa Snowdonová, ani slavné kolegyně jako Renée Zellwegerová či ze Zoufalých manželek známá Teri Hatcherová. Loni skončil vztah i s půvabnou italskou herečkou Elisabettou Canalisovou, protože se chtěla vdát a mít s ním děti.

„Každá si totiž myslí, že Clooneyho zlomí. Jsou to daleko mladší ženy se spoustou volného času a George si je hýčká. Žijí si s ním jako princezny. Nechává je bydlet u sebe, kupuje jim poslední modely, nechá je projít se s ním po červeném koberci.Ze začátku je to legrace. Cestují spolu, sportují, hrají jeho zamilovaný golf, prostě si užívají.

Pak to na ně ale přijde. A jakmile začnou mluvit o vdavkách, George vezme roha. Jsou nepoučitelné. Uvidíme, jak to zmákne ambiciózní Stacy. I ta ve svých dvaatřiceti letech jistě potajmu doufá, že ho změní a že s ním jednou bude mít rodinu,“ tvrdí jeho dlouholetí přátelé.

Foto: Profimedia.cz

George Clooney a Stacy Keibler

George si ale očividně milostný románek se Stacy užívá, je rád, když jeho kráska v sexy modelech dává na odiv své nádherně vypracované tělo, a prohlašuje, že prožívá zlaté časy.

A jistě má pravdu. Nejenže je na výsost spokojený v osobním životě, hřejí ho i další kariérní úspěchy. Je znovu horkým kandidátem na zlatou sošku za hlavní roli ve snímku Děti moje, jako režisér má nominaci za výborný politický thriller Den zrady. Opět se tedy opakuje situace jako před pěti lety, kdy byl nominovaný za režii svého dramatu Dobrou noc a hodně štěstí i za hlavní roli v thrilleru Syriana, kterou proměnil na Oscara.

„Bez ohledu na jeho soukromí se mu po zásluze dostává pozornosti díky jeho výjimečnému hereckému talentu, tvůrčí režisérské práci, společenské aktivitě a především i jeho osobitému humoru, prostě tomu, že je to slušně vychovaný, milý člověk,“ pěje na něj za všechny chválu režisér Dětí Alexander Payne.

Foto: Profimedia.cz

S kamarádem Mattem Damonem v prvních Dannyho parťácích z roku 2001.

Také všude, kde natáčel, na Clooneyho vzpomínají v superlativech jako dodnes ti, kteří s ním pracovali na Dannyho parťácích. „Natáčelo se v různých částech a městech Ameriky a Clooney byl všude jako doma,“ vzpomínají členové štábu. „Prošel všechny kluby v Las Vegas, znal i tanečnice nočních klubů a striptérských barů v Atlantic City. Běžně byl vidět po druhé ráno v jejich společnosti až do rána. Byly tam nádherné holky. Očividně se bavil, pochutnával si na kuřeti s pálivým sosem a zapíjel ho Jackem Danielsem,“ dodává majitel baru Gino Garofalo.

Bez ohledu na noční život každé ráno před natáčením hrál golf. A když točil několik scén Dannyho parťáků na Floridě, nevynechal jediný tréning Yankees na legendárním hřišti v Tampě. Podle manažera Joea Torreho byl šťastný jako kluk v cukrárně. Jeho bývalá kolegyně z Pohotovosti Julianna Marguliesová ho vystihla nejlépe, když řekla: „George je dospělák se srdcem dítěte.“

Clooney si dovede užívat život, nezapomíná ale ani na ostatní. Je známý jako bojovník za lidská práva všude na světě. V roce 2010 zorganizoval a moderoval rychlou telefonní Naději pro Haiti, která okamžitě vynesla 57 miliónů dolarů, stojí i za řadou dalších charitativních akcí. Patří mezi ně ta s názvem Not On Our Watch (Co u nás nevidíme), kterou založil se svými kamarády z Dannyho parťáků Bradem Pittem a Mattem Damonem. Pomáhají v místech, kde je třeba zvýšené humanitární pomoci.

Foto: Profimedia.cz

Dannyho parťáci (2001)

V interview moderátorovi Larrymu Kingovi opakovaně řekl: „Dobře vím, že ne každá slavná osobnost vidí své poslání v tom, aby kázala proti nešvarům současnosti. Já jsem si ale vzal toto poslání za své a věřím, že na svou stranu přetáhnu správné a hodně vlivné lidi.“

Ožehavým tématům se nevyhýbá ani ve svých filmech. Zvlášť Syriana a Michael Clayton obsahovaly závažná politická a morální poselství, která znovu podpořil posledním dramatem Den zrady, kde ztvárnil kandidáta na prezidenta.

Na otázku, která role ze dvou nominovaných filmů pro něj byla složitější, odpověděl: „Hrát otce bylo obtížné, ale daleko víc mi dal zabrat kandidát na prezidenta. To je přeci jen daleko větší odpovědnost.“

Foto: archív

S americkou herečkou Verou Farmigou v romantické komedii Lítám v tom.

Stejně jako rok 2010, kdy natočil tři filmy, byl pro něj náročný i ten loňský, a tak si slíbil, že letos musí trochu zbrzdit, což bude ve společnosti Stacey jistě příjemné. „Už loni na premiéře Lítám v tom jsem si všiml, jak jsem zešedivěl, ale nijak to neprožívám. Máme to totiž v rodině. Můj táta má sněhobílou hlavu a taky to vypadá moc pěkně, takže si určitě vlasy na černo barvit nebudu,“ prohlásil George, z kterého v jeho padesáti letech čím dál víc vyzařuje šarm a sexappeal Cary Granta a Clarka Gablea.

Čím se (ne)může pochlubit

Je ze známé umělecké rodiny. Otec Nick byl televizní moderátor, matka Nina exkrálovna krásy, teta Rosemary slavná zpěvačka, strýc José Ferrer oscarový herec z roku 1950.

Na základní škole dostal obrnu a ochrnul na jednu stranu obličeje. „Byl to nejhorší rok v mém životě. Přesvědčil jsem se o tom, jak moc dovedou být děti kruté,“ přiznal po letech.

Od roku 1978, kdy jako herec začínal, natočil patnáct pilotních pořadů k americkým seriálům, které se nikdy nevysílaly. Šanci dostal až v roce 1994 v roli dr. Douga Rosseho v Pohotovosti.

V roce 1995 koupil rezidenci v Los Angeles. Za největší výhru svého života považuje o pět let později koupi vily v italském Lagliu u jezera Como, kde tráví několik měsíců v roce.

Utrpěl několik úrazů. V roce 2005 nešťastně upadl při natáčení Syriany, měl otřes mozku a poraněnou páteř. V roce 2007 přežil se svou tehdejší přítelkyní, servírkou Sarah Larsonovou vážnou nehodu na motorce.

V roce 2006 se stal první osobností v historii Oscarů, která byla nominovaná současně za režii filmu Dobrou noc a hodně štěstí a hereckou roli v Syrianě. Letos si tuto výjimečnou situaci zopakuje za režii Den zrady a za hlavní roli ve filmu Děti moje.

Reklama

Související témata:

Související články

George Clooney je táta, jak se patří

Dva Zlaté glóby pro nejlepší filmové drama a nejlepšího herce v dramatu George Clooneyho získal v neděli v noci od Hollywoodské asociace zahraničních novinářů...

Výběr článků

Načítám