Hlavní obsah

Geometrické retro obrazce jsou stále v módě

Novinky, Eva Dvořáková

Pruhy, kosočtverce, čtverce, mnohoúhelníky, kruhy, trojúhelníky. To není výčet ze sešitu školáka z hodin geometrie. Jde o motivy, kterými se už před lety inspirovali i módní návrháři. A nosí se dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Puntíky, proužky, čtverce, trojúhelníky. Geometrické obrazce hýbou módním světem už několik dekád.

Článek

Geometrické obrazce mohou na některých módních kouscích působit tak trochu jako retro. A není to rozhodně daleko od pravdy.

Svou největší slávu totiž zažívaly modely s uváděnými vzory právě v letech minulých, přesněji řečeno už v polovině padesátých, šedesátých a ještě na začátku sedmdesátých let minulého století. Jejich vládnoucí módní doba tedy nebyla nijak krátká, spíš přesně naopak.

Foto: Archiv firem

1. H&M, 3999 Kč. 2. Marks&Spencer, info o ceně v obchodě. 3. Mohito, info o ceně v obchodě. 4. F&F, 1599 Kč.

Velmi tradičním vzorem, který se často objevuje, je takzvané ”káro”. Zejména na podzim je vidět v obchodech v mnoha variacích, nejčastěji se opakuje na svršcích, které k podzimu neodmyslitelně patří - na kabátech.

Letos je inspirace retro kousky a především střihy opět velmi znát, proto káro najdete například i na šatech ve stylu 70. let, které jsou zdobeny límečky, velkými kapsami, v některých případech je místo textilie použita i semišová kůže.

Foto: Archiv firem

1. Reserved, info o ceně v obchodě. 2. F&F, 869 Kč. 3. F&F, 869 Kč. 4. F&F, 2699 Kč.

Co doplnit k vzorovaným svetrům? Jednoznačně ženskost. Tu podpoříte kalhotami do zvonu a botami s kulatými špičkami, v ideálním případě na podpatku.

K výrazně vzorovanému svršku další vzor nekombinujte, raději se držte při zemi, i co se výběru barev týče.

Foto: Archiv firem

1. Topshop, 1355 Kč. 2. H&M, 899 Kč. 3. Dorothy Perkins, Zoot, 1329 Kč. 4. Only, Zoot, 1019 Kč.

Proužky jsou velmi oblíbené. Noste je například v podobě overalu s dlouhými volnými nohavicemi, anebo vsaďte na více ženský, nohy odhalující model, pruhované šatičky.

Milovnice puntíků potěší námořnická kombinace šatů s kolovou sukní. K černým legínám se hodí obléknout delší svetr s dlouhým chlupem a velkými bílými puntíky.

Foto: Archiv firem

1. Miss Selfridge, 1549 Kč. 2. Mohito, info o ceně v obchodě. 3. Mohito, info o ceně v obchodě. 4. Reserved, info o ceně v obchodě.

Do kanceláře, na ven, na procházku, na doma. K legínám, k džínům, k pouzdrové sukni, ke společenským kalhotám. Zkrátka ke všemu. Ať už zvolíte košili s geometrickým vzorem, anebo se vám zamlouvají netradiční asymetrické střihy, nemusíte se bát kombinovat košile s pruhy a kostkami s jakýmkoli oblíbeným kouskem. Tomuto typu svršku totiž sluší vše.

Foto: Archiv firem

1. Topshop, 1100 Kč. 2. H&M, 599 Kč. 3. Cheap Monday, Zoot, 1529 Kč. 4. F&F, 429 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám