Hlavní obsah

Generace Jet Sets aneb Jaké to je narodit se bohatý

Právo, Pavel Urban

Patřit do klubu vyvolených? Stačí k tomu jediné: narodit se bohatý. Čím noblesnější rodina, tím lépe. Samozřejmě to chce přidat módní trendy. Pak protřepat, zamíchat - a mladá generace Jet Sets, jak se jim říká, je na světě. Jen nasednout do tryskáčů…

Foto: Profimedia.cz

Paris Hiltonová se Stavrosem Niarchosem III. - jedním z dlouhé řady prominentů, které už dědička hotelového řetězce otestovala.

Článek

Jak vypíchl rakouský magazín Live, s penězi si nemusí nová společenská šlechta dělat žádné starosti. Většinou proto, že hodně přičinliví byli její předci. Neznamená to však, že mladí tratí na úctě. Naopak. Kdo tedy patří mezi ty z klubu vyvolených, kteří mají více peněz, než by mohli utratit i za celých devět životů?

Vnučka hvězdy Grace Kellyové

Tak třeba Charlotte Casiraghiová. Elegantní, oduševnělá, modrá krev v žilách. Už v šestnácti letech se ocitla na seznamu první desítky nejžádanějších mladých žen světa. A od té doby na vážnosti ještě získala.

Foto: Profimedia.cz

Charlotte Casiraghiová vždy přitáhne pozornost.

Ano, osud jí nadělil pořádný kus štěstí. Charlotte (26) má všechny atributy princezny, ale šlechtický titul žádný. Jako dcera monacké princezny Caroline a milánského milionáře Stefana Casiraghiho, který zahynul při závodech na člunech v roce 1990, zůstává ale čtvrtá v pořadí na monacký trůn.

Caroline je totiž nejstarší dítě monackého knížete Rainiera III. a jeho ženy, bývalé slavné americké filmové herečky Grace Kellyové (zahynula po automobilové havárii v roce 1982). Monackou kněžnou by se stala ovšem jen v případě, že přežije svého bratra - současného knížete Alberta II. - a ten by neměl až do své smrti žádného legitimního potomka.

Foto: Profimedia.cz

Charlotte Casiraghiová na koni

Jestliže se o Charlotte, jež se dříve nadšeně věnovala závodnímu jezdectví, tvrdilo, že je plachá, tak postupem času si pozornost začala užívat. Ať už na červeném koberci v Cannes, na obálce časopisu Vogue nebo jako tvář nové kampaně Gucci. Jmenuje se Navždy nyní a Charlotte se v ní má objevovat po dva roky. Na první fotografii letos v březnu to bylo - což nepřekvapuje - ve stáji. Klobouk dolů, slušelo jí to.

Dědic domu Rothschildů

I David Mayer de Rothschild (33), nejmladší dědic proslulé anglické bankovní rodiny s pohádkovým jměním, umí svůj původ reprezentovat. Zachraňuje svět! Alespoň se o to snaží. Tento dobrodruh a ekoaktivista překonal Arktidu z Ruska do Kanady za zhruba sto dní a stal se nejmladším Britem, který dosáhl jak severního, tak jižního pólu. V roce 2007 ho americký společenský měsíčník GQ, zaměřující se na pánskou módu, styl a kulturu, vyhlásil v kategorii angažovanosti za muže roku.

Foto: www.sail-world.com

Katamarán Davida Mayera de Rotschilda

O tři roky později se s 18 metrů dlouhým katamaránem Plastiki, vyrobeným z 12 500 plastových lahví, přeplavil z kalifornského San Franciska do australského Sydney, aby upozornil veřejnost na znečištění oceánů.

Foto: Profimedia.cz

David Mayer de Rotschild. Dědic proslulé bankovní rodiny miluje roli ekoaktivisty.

A protože muži s velkou vizí a tučným kontem jsou vzácní, také širší okolí prokazuje de Rothschildovi náležitou úctu. Když tento muž s dlouhými vlasy a plnovousem vstoupí do místnosti, ženská srdce nadějí doslova nadskakují.

Projektům na ochranu životního prostředí se věnuje také Sam Branson (27), syn známého miliardáře a průkopníka kosmických letů pro veřejnost sira Richarda Bransona. Sam se kamarádí s britským princem Harrym a rád vyráží na expedice. Už dvakrát přerušil studium a pokoušel se prosadit jako muzikant a profesionální model. Neúspěšně.

Foto: Profimedia.cz

Sir Richard Branson se synem Samem. I potomek fandí dobrodružným expedicím.

Teď je ovšem také environmentalistou. „Zní to kýčovitě, ale rád bych změnil svět,“ prohlásil. Pokud by se to náhodou nepovedlo, svět se nezboří. Na tatínkově kontě jsou 4,2 miliardy dolarů.

Milionář ze stáje Johnson & Johnson

Jamie Johnson (32) si neurčil tak vysoké cíle. Pravnuk Roberta Wood Johnsona, spoluzakladatele koncernu Johnson & Johnson, je režisér. V roce 2003 natočil dokumentární film Narozen bohatý. Skládá se převážně z interview, jež pořídil s přáteli a aristokraty o tom, jaké to je narodit se do světa, kde peníze nejsou problém. Hovořil mimo jiné i s Ivankou Trumpovou. Film získal dvě nominace na ceny Emmy.

V roce 2006 přidal snímek Jedno procento o výzvách, jimž čelí USA jako společnost, v níž jedno procento obyvatel kontroluje téměř polovinu veškerého bohatství. Jsou to témata, v nichž se vyzná. V této době mu patří přibližně 450 miliónů eur.

Vnuk legendy Fiatu

Lapo Elkann (34), v New Yorku narozený podnikatel italského původu, se Jamiemu nejen lehce vyrovná, ale co se týče jmění ho i strčí do kapsy. Má na kontě desetkrát více. A štramák to stále je. Anna Wintourová, šéfredaktorka americké edice Vogue, jej jednou označila za „nejelegantnějšího muže planety“.

Lesk a sláva bonvivána Lapo Elkanna dostaly trhlinu, když zkolaboval předávkovaný v bytě jednoho transsexuála. Heroin, kokain, alkohol.

Je vnukem Gianni Agnelliho, někdejšího dlouholetého šéfa automobilky Fiat a nejbohatšího muže v moderní italské historii. V roce 2004 převzal marketing koncernu.

Foto: Profimedia.cz

Lapo Elkanna řadí Vogue k nejelegantnějším mužům planety. Dovede se předvést i na vodním skútru.

Lesk a sláva bonvivána však o rok později náhle dostaly trhlinu, když zkolaboval předávkovaný v bytě jednoho transsexuála. Heroin, kokain, alkohol. To už nebyl tak hezký obrázek. Podařilo se ho ještě zachránit, byl v kómatu a nakonec se podrobil odvykací kúře. Pak se z dědečkovy firmy stáhl a založil vlastní modelovou značku Italia Independent. V roce 2007 se k Fiatu vrátil. Soukromě však jezdí ve Ferrari.

Modrá krev a benzín

Rychleji nyní uhání Albert Thurn-Taxis (29). V žilách mu koluje nejen modrá krev, ale také benzín. Coby automobilový pilot už vyhrál několik cen a titulů. Když zrovna neriskuje svou hlavu nebo kosti, pečuje jako šéf rodiny o soukromý majetek, který časopis Forbes odhadl na 2,3 miliardy dolarů. V roce 2009 zařadil časopis prince k nejmladším miliardářům světa. Zhruba 36 tisíc hektarů půdy z něj činí jednoho z největších soukromých majitelů pozemků v Německu. K tomu má 28 tisíc hektarů lesa, na což sotva kdo v Evropě dosáhne.

Není tedy divu, že osobním sympatiím k Albertovi podpořeným takovými argumenty nemohla odolat Xenia Maculanová, dcera rakouského stavebního podnikatele Elexandera Maculana. Albert ji poznal při studiu ve skotském Edinburghu a loni na podzim ji poprvé představil po svém boku.

Klubový magnát

Harry Morton naopak trvalejší milostné vztahy jen tak rychle neuzavírá. Syn Petera Mortona, spoluzakladatele mezinárodního řetězce Hard Rock Café (největším v Evropě má být pražský dům U Rotta), je šéfem rychlého občerstvení Pink Taco a spolupodílníkem legendárního nočního klubu Viper Room na Sunset Strip v kalifornském Západním Hollywoodu. Ten do roku 2004 patřil Johnnymu Deppovi.

Podle různých fám Mortonovi už podlehly i takové hvězdy, jakými jsou Jennifer Anistonová, Lindsay Lohanová či Paris Hiltonová. Dámy přišly a zase odešly.

Má pověst velkého svůdníka. Možná že své hraje i 5,25 miliardy eur, jež Mortonovi jednoho dne připadnou.

Paris Hiltonová (31) má vůbec dobrý nos na superbohaté synky. Dědička hotelového impéria Hilton prý už randila i se Stavrosem Niarchosem III. (27), dalším známým sukničkářem a světákem. Jinak potomkem „zlatého“ řeckého rejdaře - kdysi velkého soka Aristotela Onassise.

Inu, kdo si chce v této době připojistit miliardové jmění, musí to neúnavně znovu a znovu zkoušet. Říká se přece: štěstí přeje připraveným.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám