Hlavní obsah

Emma Watsonová: Práva žen vnímám velmi osobně

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po několika náročných thrillerech kývla Emma Watsonová na pohádku. Úspěšná britská herečka (26) se představí v hlavní roli muzikálového fantasy Kráska a zvíře.

Foto: Profimedia.cz

Emma Watsonová

Článek

A proč právě pohádková postava? „Role v dramatu Kolonie (2015), inspirovaném skutečnými událostmi v chilské kolonii za Pinochetova režimu, a otcem sexuálně zneužívaná dcera v krimi Regression (2015) byly hodně drsné, takže jsem uvítala změnu,“ vysvětluje Emma.

„Není však kráska jako kráska. Odmítla jsem například hrát Popelku, ale s Belle z Krásky a zvířete to bylo jiné. Tu jsem si oblíbila už jako malá holka. Líbilo se mi na ní, že byla inteligentní, nezávislá, zvídavá. Obdivovala jsem i její vztah ke zvířeti. Už tehdy jsem měla z téhle pohádky pocit, že vše dobře dopadne, a přesně to z ní cítím i dnes,“ prozrazuje.

A režisér Bill Condon dodává: „Všichni víme, jak sečtělá a sofistikovaná Emma je. A přesně po tom touží i kráska. Právě tahle vnitřní inteligence, kterou Emma do své role vložila, je při natáčení živě hraného snímku naprosto klíčová.“

Foto: Falcon

V hrané adaptaci animované klasiky Kráska a zvíře s oscarovým Američanem Kevinem Klinem

Nadaná Britka na sebe tedy může být právem pyšná. Je nejen nejúspěšnější z trojice protagonistů z čarodějnické ságy o Harrym Potterovi, ale angažuje se i jako vyslankyně dobré vůle OSN ve výboru pro rovnost pohlaví a posílení postavení žen, konkrétně v kampani HeForShe.

„Práva žen vnímám velmi osobně, takže tato příležitost je pro mě úžasná. Stále se mám co učit a doufám, že do této pozice přinesu více osobních zkušeností a pomůžu ji zviditelnit,“ říká.

Foto: Profimedia.cz

Emma Watsonová

Svůj talent pak prokázala i v dalších filmech, které po posledním dobrodružství Harryho Pottera a Relikvie smrti - část 2 (2011) natočila. Celkově vyspěla i jako herečka.

„Jsem sebejistější. Dřív jsem brala konkurzy na lehkou váhu s tím, že mě buď obsadí, nebo ne. Dnes na ně jdu s rozhodnutím, že roli ve filmu, který jsem si vybrala, musím dostat,“ prozrazuje půvabná rodačka z Paříže.

Ve městě nad Seinou se narodila anglickým rodičům, právníkům Jacqueline a Chrisovi. Francouzkou je Emmina babička, u které s rodiči jako malá žila. Když jí bylo pět let, rodina se přestěhovala do Anglie, do Oxfordu. Emma začala účinkovat ve školních hrách, v sedmi letech vyhrála recitační soutěž, v deseti pak zvítězila v konkurzu na roli Hermiony pro první film Harry Potter a Kámen mudrců (2001).

Foto: Profimedia.cz

Rupert Grint, Daniel Radcliffe a Emma v Harrym Potterovi a Princi dvojí krve (2009)

Je šťastná, že měla hned od prvních Harry Potterů tak výborné režiséry, jako byli Chris Columbus nebo Alfonso Cuarón. Ještě před skončením kouzelnické ságy si zahrála malou roli v životopisném dramatu Můj týden s Marilyn (2011) s vynikajícím krajanem Eddiem Redmaynem. Hned po jeho dokončení se objevila v teenagerovském dramatu Charlieho malá tajemství (2012), kde znovu upozornila na svůj herecký potenciál.

S díky vzpomíná na Sofii Coppolovou, která jí dala šanci v krimidramatu Bling Ring: Jako VIPky (2013), na Setha Rogena z komedie Apokalypsa v Hollywoodu (2013) a konečně i na Darrena Aronofského, jenž ji obsadil do dramatu Noe (2014) po boku Russella Crowea.

Sama říká, že by ale ráda mnohem častěji hrála v komediích. „Došlo mi to po Apokalypse v Hollywoodu. Vlastně to, co jsem na Hermioně měla nejraději, byl její smysl pro legraci, milovala jsem její scény s Ronem, kterým se ještě dnes musím smát. Na univerzitě jsem hrála v Čechovových Třech sestrách. Byla to černá komedie, ale bavilo mě, že jsem při ní uměla lidi rozesmát,“ svěřuje se.

Ve velkých filmech je díky zkušenostem z natáčení Harryho Pottera jako doma. „Za ta léta se ze mě stala disciplinovaná herečka. Jsem zvyklá opakovat jednu scénu do úmoru, při natáčení hodiny mrznout, stát promočená v dešti, pak utíkat a na povel plakat…“

Foto: Profimedia.cz

V lednu se ve Washingtonu zúčastnila pochodu proti Donaldu Trumpovi.

Ještě v Anglii si Emma udělala řidičák a jako plnoletá získala přístup ke svému pohádkovému jmění ve výši 10,5 miliónu liber, které si vydělala veleúspěšnou potterovskou sérií. Nejprve ale na přání rodičů souhlasila s bankovním rychlokurzem.

Víte, že…

  • V roce 2014 zakončila bakalářským titulem vysokoškolská studia anglické literatury na americké Brownově univerzitě.
  • V roce 2016 založila feministický knižní klub Goodreads.
  • Letos se ještě představí ve sci-fi The Circle s Tomem Hanksem.
  • Hraje tenis, má ráda všechny zimní i vodní sporty, vlastní i potápěčský diplom. Je rovněž majitelkou stříbrné medaile za volný styl a street jazz. Od roku 2013 může navíc učit jógu a meditaci.
  • Je i tváří kosmetické firmy Lancôme a autorsky se podílí na několika módních řadách organického oblečení. Zároveň je velvyslankyní Camfed International, hnutí pro vzdělávání dívek v desítkách afrických vesnic.

I v tomto směru potvrdila, že je vynikající žačka. Po konzultaci s experty, rodinou a přáteli se ještě předtím, než v devatenácti letech odjela do Ameriky, rozhodla k první velké transakci. Aby ukázala, jak důležité pro ni bylo zapustit nejdříve kořeny doma v Anglii, chytře koupila dům v Londýně, takže, ať se stane cokoli, vždycky se má kam vrátit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám