Hlavní obsah

Domácí barvení vlasů může vypadat jako od profesionála, tvrdí stylista

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Módní trendy se čím dál častěji vracejí k přírodě. Nejinak tomu je i u barevných odstínů vlasů, které by měly být téměř k nerozeznání od barvy přirozené. Na první pohled by měly být vlasy pouze lesklejší a zářivější a nevypadat uměle. Připravili jsme pro vás několik tipů na barvení vlasů od uznávaného německého vlasového stylisty Saschi Breuera.

Článek

Než se rozhodnete pro novou barvu svých vlasů, měli byste se rozhodnout, co od nové barvy očekáváte. Zda překrýt šediny, prosvětlit nebo ztmavit vlasy. Velmi důležité je i zjistit, jaký odstín bude vyhovovat tónu vaší pokožky.

"Předně si určete, zda je odstín vaší pokožky studený nebo teplý. Pokud je studený, pravděpodobně bude mít vaše pokožka růžový tlumený odstín. Budou vám slušet spíše stříbrné šperky než zlato, které lépe sluší lidem s teplým odstínem pokožky. Máte tedy hnědorůžovou nebo bledou a růžovou pokožku a modré, zelené nebo světle hnědé oči. Budou vám slušet popelavé nebo béžové, blond barevné odstíny nebo hnědé bez nádechu červené - červená barva vlasů by zvýrazňovala růžový nádech vaší pokožky.

Pokud je odstín vaší pokožky teplý s nádechem žluté a máte hnědé nebo světle hnědé oči, vyzkoušejte teplé barvy, jako červené a sytě zlatavé a karamelové odstíny," vysvětluje Sascha Breuer.

Barevné variace podle našich špičkových kadeřníků.FOTO: archiv Haute Coiffure Francaise

Správný odstín rozhoduje o konečném výsledku

Určit svůj typ můžete i podle barvy obočí. Pokud je vaše obočí příliš tmavé, pak vám budou slušet studené odstíny, a pokud je světlé, měla byste použít teplejší odstíny barvy.

"Když si stále nejste jistí, jakou barvu vybrat, nebojte se inspirovat u známých osobností, které jsou stejného barevného typu jako vy," dodává stylista.

V každém případě barva by měla vypadat přirozeně. Proto se nejčastěji používají barvy, které jsou maximálně o 1-2 odstíny tmavší nebo světlejší, než je vaše přirozená barva vlasů. Jde i o to, že tyto odstíny i nejlépe korenspondují s vaší barvou pokožky.

"Při nákupu barvy v obchodě si pak nezapomeňte přiložit vzorník barev ke své ruce. Zjistíte tak, že některé odstíny zvýrazňují červené a žluté tóny vaší pokožky. Pokud zaznamenáte červené/růžové tlumené odstíny, vybírejte béžové/popelavé odstíny, které budou vyhovovat studenému typu vaší pokožky. Zaznamenáte-li žlutý tlumený odstín, zvolte teplé odstíny, například zlatavé nebo karamelové," upozorňuje Breuer.

Na co si dát pozor při samotném barvení

"Vždy je lepší začít barvení světlejším odstínem, protože je snadnější přejít na tmavší barvu, zatímco barvení na světlejší odstín trvalé barvy je záludnější. V případě pochybností vyzkoušejte nejprve tzv. přelivy, které po několika týdnech smyjete.

Pokud si barvíte vlasy poprvé, nezapomeňte na test kožní alergie. Ten proveďte na malé testovací ploše pokožky 48 hodin před barvením. Současně si udělejte test na pramenu vlasů, abyste zjistila optimální dobu působení a výsledný barevný odstín po barvení a případně si mohla koupit jiný odstín.

Zdravě vypadající barva vyžaduje pečlivou aplikaci, aby byla rovnoměrná a působila přirozeně. Vlasy rozdělte na čtyři části a každou jednotlivou část pak postupně obarvěte, směrem nahoru a dolů, jako když se seká trávník. Barvu vmasírujte do vlasů, nezapomeňte použít rukavice a nechte ji působit.

V případě dlouhých vlasů můžete konce vlasů zatočit do drdolu, ten zabalte do fólie, abyste zachytila teplo a zajistila rovnoměrnější obarvení konečků.

Po barvení by mělo být samozřejmostí důkladné opláchnutí vlasů a následné použití nějaké výživy na vlasy. Přestože dnes již barvy vlasy tolik nevysoušejí, séra jim dodají potřebnou výživu. Navíc fungují i tak, že chrání barvu před brzkém vymýváním.

Foto: Archív Schwarzkopf Professional , Právo

Kromě titulu Kadeřník roku si Jana Burdová v sobotu z pražského Hiltonu odvezla i trofeje za vítězství v kategorii Dámský komerční účes Čechy.

Jak pečovat o vlasy po barvení

"Vlasy si myjte podle potřeby, používejte šampon a balzám, určený speciálně pro barvené vlasy. Tyto výrobky totiž obsahují ochranné a pečují složky, které jsou mimořádně prospěšné. Není zapotřebí žádná další péče," vysvětluje stylista.

Dále je velmi důležitá správná technika mytí vlasů. "Při mytí vlasů je nehromaďte na vrcholku vaší hlavy a netřete je silně, protože to má za následek odření a zacuchání, které vede k poškození a mdlému vzhledu vlasů. Nechte je raději volně splývat, ať už jste ve sprše nebo se nakláníte nad vanou," doporučuje Dr. Frauke Neuserová, specialistka ze společnosti Procter & Gamble.   

Maximální zdraví, živost a lesk našim vlasům dodá i citlivé vysoušení. „Většina žen se předkloní, když si vysouší vlasy vysoušečem a načechrává je prsty, aby jim dodaly objem a vitalitu,“ říká Sascha Breuer a dodává: „Ve skutečnosti tak poškozují konečky vlasů přesoušením a vlasy u kořínků zůstávají mokré.“

Jak dosáhnout objemu

Mnohem lepší je vysoušet vlasy za pomoci prstů, které je nadzvednou a tím je umožní vysoušet od kořínků. To znamená, že nejprve vysušíte vlasy u kořínků a tak dosáhnete dlouhotrvající objem.

„Vysušte vlasy na jedné straně a to samé zopakujte na druhé straně. Vysoušeč nastavte na vysokou rychlost, ale střední teplotu. Jakmile jsou vlasy u kořínků suché, můžete vysoušet vlasy dál postupně směrem ke konečkům, pro snadnější vysoušení rozdělte vlasy pomocí sponek do částí. Můžete pokračovat za pomoci vašich prstů, nicméně tak nedosáhnete hladkého výsledku. K tomu potřebujete plochý nebo kulatý kartáč, přes který vlasy vysušíte,“ radí stylista.

Vlasy nikdy nezatěžujte nadměrným množstvím stylingových přípravků. Vaše vlasy by pak mohly vypadat mdle a musely by se častěji mýt.

Barevná variace ze salonu Petry Měchurové

FOTO: Anna Kovačič

Barvení je nutné opakovat

Přibližně po šesti týdnech je nutné barvu oživit. Nemusíte se bát, že časté barvení vlasy poškozuje. Dnešní barvy jsou k našim vlasům již velmi citlivé. Pokud jste spokojena s barvou, kterou jste si vybrala dříve, při opětovném použití ji nanášejte pouze na neobarvené části, tedy u kořínků a na odrostlé části.  Pět minut před ukončením doby působení pak barvu vmasírujte do vlasů, po celé jejich délce až ke konečkům. V případě, že máte dlouhé vlasy, je možné, že budete potřebovat dvě balení barvy.

Když začnou obarvené vlasy odrůstat, vlasy u kořínků mohou zcela zřetelně kontrastovat se zbytkem vlasů, v závislosti na tom, jak odlišná je vaše přirozená barva vlasů. Než si vlasy znovu přebarvíte, můžete to zamaskovat tím, že budete vlasy udržovat nadýchané a načechrané. Například, pokud stáhnete vlasy do ohonu, nebude to působit lichotivě a odrůstající vlasy u kořínků tím naopak zvýrazníte.

Použijte raději volnější cop, směřující spíš nahoru, a několik pramenů vytáhněte. Případně můžete zkusit účes inspirovaný modelkou Kate Moss, delší ofinu, kterou lze nosit na  jedné nebo na druhé straně. Můžete také vyzkoušet pěšinku „cik-cak“, která bude minimalizovat viditelnost odrůstající barvy nebo oživí váš styl a posílí vaše sebevědomí.   

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám