Hlavní obsah

Devět bylin pro lepší paměť a dobrou náladu

Právo, Zdena Nováčková

Jaro je ještě daleko a zima přitom už trvá dlouho. Není divu, že řada z nás cítí, že by to chtělo nějakou vzpruhu. Příroda nám naštěstí nabízí řadu prostředků, které nám znovu vrátí psychickou pohodu, soustředěnou mysl a hlavně oddálí příchod únavy. Některé organismus doslova „nakopnou“, jak se často říká.

Foto: Profimedia.cz

Příroda nám nabízí řadu prostředků, které nám vrátí psychickou pohodu, soustředěnou mysl a oddálí příchod únavy.

Článek

Yerba maté – povzbudí tělo i mysl

Foto: Profimedia.cz

Yerba maté

Jde o keř cesmíny paraguayské, která tělu poskytuje zajímavé výhody. Však si také lístky tohoto keře připravovali indiáni pro celkovou odolnost, aby ani s minimem potravy a spánku neztratili svou ostražitost.

Později byly účinky yerby potvrzeny vědecky – povzbuzuje mysl i tělo, brání únavě, zlepšuje koncentraci, projasňuje mysl, potlačuje pocity hladu.

Lípa srdčitá – navodí pocit harmonie

Foto: Profimedia.cz

Lípa srdčitá

Lipový květ důvěrně známe jako báječný prostředek při léčbě nastuzení. Víme obvykle i to, že zlepšuje spánek. Ale málokdo tuší, že zejména tinktura z lipového květu působí i na dobrou náladu a navozuje pocit harmonie.

Právě tím, že látky v ní obsažené prohlubují spánek, zlepší pak obvykle i denní bdělost a výkonnost.

Šišák bajkalský – proti vyčerpání

Foto: Profimedia.cz

Šišák bajkalský

Tato rostlina je považována za jeden z nejlepších přírodních prostředků při onemocněních nervového systému, při stresu a vyčerpání. Je tedy vhodná při nadměrné pracovní zátěži, navíc prospívá cévnímu systému, snižuje krevní tlak.

V některých případech poslouží jako vhodné sedativum a zbaví organismus neurózy.

Rozchodnice růžová – osvěží vás

Foto: Profimedia.cz

Rozchodnice růžová

Tato bylinka přispívá k osvěžení paměti, zlepšení pozornosti, k povzbuzení. Tím se samozřejmě zlepší vaše vitalita a duševní činnost pak vykazuje lepší výsledky. Pozitivně působí na zlepšení nálady, zbavuje deprese a celkově posiluje organismus.

Svými účinky bývá přirovnávána k ženšenu a v současné době ji intenzivně zkoumají vědci v mnoha částech světa. U nás byla sbírána tak hojně, že byla téměř vyhubena – v přírodě ji tedy nehledejte.

V obchodech však seženete produkty z této rostliny například ze Sibiře nebo z oblastí, kde se pěstuje uměle na plantážích.

Guarana – energetická bomba

Foto: Profimedia.cz

Guarana

Jde o výborný energetický dobíječ na čistě přírodní bázi. Zajímavé je, že semena tohoto keře dostanou tělo do kondice i po požití alkoholu. Bývá proto součástí mnoha čajových směsí nebo potravinových doplňků.

Obsahuje kromě jiného i kofein (asi 6 %, káva má přibližně 2 %), ale na rozdíl od kávy nepřekyseluje žaludek. Proto i účinněji zabírá a patří mezi jisté „vyprošťováky“.

Semena guarany obsahují také teobromin (obsažený v kakau) a teofylin (obsažený v čaji) a k tomu ještě vitamín C. To všechno z nich dělá energetickou bombu.

Eleuterokok – stimuluje imunitu

Foto: Profimedia.cz

Eleuterokok

Eleuterokoku se také říká čertův kořen nebo sibiřský ženšen a patří mezi silné antioxidanty. Ochraňuje tělo před stresovými situacemi, harmonizuje mysl.

„Též snižuje toxicitu celé řady léků, zvyšuje odolnost organismu a má přímý imunostimulační vliv. Ovlivňuje i projevy neurastenie, vedení vzruchu nervovými vlákny i ostrost vidění,“ říká fytoterapeutka Jarmila Podhorná. U nás ho seženete ve formě tinktury.

Kanna – zlepší prožívání pozitivních emocí

Foto: Profimedia.cz

Kanna

Tato africká bylinka vám spolehlivě vylepší náladu a zlepší i prožívání pozitivních situací.

V zemi svého původu se používá při magických a duchovních rituálech. Rostlina zažene hlad i žízeň, znásobí bdělost a vyladí mysl.

Gotu kola – potrava pro mozek

Foto: Profimedia.cz

Gotu kola

Gotu kola je rostlina s názvem pupečník asijský a dokáže náš mozek doslova vyživit tak, aby pracoval jako dobře promazaný stroj. Má pozitivní vliv na zlepšení koncentrace, posílení paměti a schopnosti učit se.

Pupečník zlepšuje náladu, regeneruje nervovou soustavu, pomáhá při pocitech úzkosti a doporučuje se zejména pro starší lidi nebo pro pacienty, kteří prodělali mrtvici, kdy je potřeba obnovit paměť. A pokud chcete zpomalit stárnutí těla i mozku, je to bylinka právě pro vás.

Pupečník můžete užívat ve formě čaje. Příprava je jednoduchá – čtvrtlitrem vařící vody přelijte jednu lžíci drcené bylinky (sušené nebo čerstvé) a nechte čtvrt hodiny louhovat. Nezapomeňte ji pak scedit. Nechávat byliny v čaji ostatně není dobré obecně.

Bakopa (Brahmi) – pro studenty a jogíny

Foto: Profimedia.cz

Bakopa (Brahmi)

Patří k bylinám, které dost často užívají jogíni. Zlepšuje paměť, posiluje schopnost koncentrace a učení, zpomaluje stárnutí. Podporuje vzájemné souznění pravé a levé oblasti lidského mozku a vede k lepším výkonům. Tělo zbavuje stresu a nervové vyčerpanosti, doporučuje se studentům ve zkouškovém období.

Zmírňuje úzkost, léčí nespavost a pomáhá s emoční odolností. Dá se užívat jak čerstvá, pokud si ji pěstujete doma, tak formou tinktury (tak jsou její účinky kumulované).

Může se vám hodit na Zboží.cz a Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám