Hlavní obsah

Čtyři pětiny tázaných obyvatel Země: Modelky jsou vychrtlé

LONDÝN

Podle průzkumu, který proběhl v pětačtyřiceti zemích mezi pětadvaceti tisíci respondenty, vyšlo najevo, že pro 81 procent spotřebitelů, kteří používají internet, jsou modelky a celebrity příliš hubené. Uvedla to agentura Nielsen, která průzkum provedla.

Článek

Tyto poznatky přicházejí v době, kdy se na celém světě debatuje o nezdravém kultu vychrtlosti v módním průmyslu. Požadavky, aby modelky byly extrémně štíhlé, si vyžádaly již nejeden život mladých dívek, které se nejčastěji staly obětí mentální anorexie. Ta se vyznačuje drastickým omezením až úplným odmítáním potravy.

Z průzkumu také vyplývá, že obyvatelé Latinské Ameriky radikálně odmítají trend vychrtlých manekýnek, když 91 procent Argentinců a 89 procent Brazilců souhlasí s tvrzením, že modelky jsou moc hubené.

Asiaté jsou vůči trendu hubených modelek shovívavější. Na otázku, zda jsou tyto dívky příliš štíhlé, odpovědělo kladně 59 procent Vietnamců, 64 procent Japonců a necelé dvě třetiny Jihokorejců.

I zdravě vypadající modelky mohou být na vrcholu

Existuje i spojitost mezi vnímáním ženské štíhlosti a kvalitou života v dané zemi, uvádí agentura. Norové, Novozélanďané, Švýcaři a Australané byli nejtvrdšími kritiky módního průmyslu. Austrálie a Nový Zéland se chlubí modelkami jako je Elle Macphersonová nebo Rachel Hunterová, které jsou důkazem toho, že i špičkové profesionálky v této branži mohou vypadat zdravě.

V New Yorku příští týden oficiálně začíná letošní módní sezóna. Očekává se, že se v rámci současné debaty o extrémní štíhlosti pozornost zaměří na těla modelek.

Reklama

Související články

Modelka varuje před chorobnou touhou po kráse

O chorobné touze po dokonalém těle vypráví ve své nové knize Brunův koktejl úspěšná česká modelka Martina Kopřivová. Svůj již třetí literární příběh věnovala...

Výběr článků

Načítám