Hlavní obsah

Čokoláda může působit proti mnoha nemocem

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abychom byli přítomni zrodu čokolády, museli bychom se vrátit tři tisíce let do minulosti. Indiánský kmen Mayů jako první uvařil hořkou tekutinu z kakaových bobů. Kakaovník byl posvátným stromem a nápoj z jeho bobů si mohla dovolit pít pouze vyšší třída společnosti. Dnes je čokoláda v různých podobách dostupná všem. Svoji přitažlivost, i tu zdravotní, však neztratila ani po tisíciletí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na trhu se setkáváme s širokou nabídkou čokolád – jakou si vybrat, pokud nechceme volit jen podle chuti, ale také podle kvality?

Jakost čokolády je určena zastoupením a vzájemným poměrem kakaové hmoty a cukru. Označení „čokoláda“ se podle vyhlášky 76/2003 může použít, jen pokud je splněn určený minimální obsah kakaového másla, tuku prosté kakaové sušiny a celkové kakaové sušiny. Pokud výrobky toto nesplňují, musí nést jiný název – např. „čokoládová pochoutka“ či „kakaová cukrovinka“. Těmto náhražkám čokolád bychom se ale raději měli vyhýbat, protože bývají zdrojem transnenasycených mastných kyselin, které zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění.

„Kvalitní čokoláda, kterou poznáme i podle toho, že ve složení nebude na prvním místě cukr, ale kakaová hmota, je dobrým zdrojem antioxidantů, působí preventivně proti rakovině a riziko kardiovaskulárních onemocnění naopak může snižovat. Podle jedné studie se ukázalo, že antioxidanty v kakau zvyšují přežití akutního infarktu myokardu,“ říká Jana Šulcová, výživová poradkyně.

Zuby nekazí kakaová hmota, ale cukr

Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších sladkostí nejen mezi dětmi, ale i mezi dospělými. Ale jako každé sladkosti je jí přičítáno poškozování zubů. Proto některé matky svým dětem čokoládu zcela zakazují.

Dle některých stomatologů je toto ale zbytečně přísné opatření. „To, co škodí zubům, není kakaová hmota ani kakaové máslo obsažené v kvalitních druzích čokolád, ale je to cukr,“ říká MUDr. Marie Bartoňová ze stomatologického centra pražské polikliniky Vysočany.

Podle ní bychom se měli zaměřit na složení čokolády a všímat si především množství obsažených cukrů. Cukr může být odpovědný za poškození skloviny snížením pH v ústech, což může následně vést ke vzniku kazu. To se ovšem nestane po jednorázovém požití čokolády.

„Je zbytečné odpírat dětem i sobě čokoládu, je jen nutné dodržovat určitá pravidla. Střídmost ve frekvenci její konzumace u prořezávajících nebo čerstvě prořezaných dočasných i stálých zubů. Sníst raději větší množství najednou než po celý den uždibovat kousky. Poté, co si užijeme sladkosti a vychutnáme ji, napít se čisté neperlivé vody,“ shrnuje základní pravidla doktorka Bartoňová.

Druhy čokolády

Hořká čokoláda obsahuje nejvíc kakaové sušiny, v průměru 35 %. Je nejkvalitnější. Některé speciální jí mají i mnohem víc – až 90 procent. Čím více kakaové sušiny čokoláda obsahuje, tím méně obsahuje cukru.

Mléčná čokoláda obsahuje 25 % kakaové sušiny a je do ní přidáváno kondenzované či sušené mléko.

Bílá čokoláda kakaovou sušinu neobsahuje, pouze kakaové máslo.

Ledová čokoláda obsahuje nerafinovaný kokosový tuk, který se rozpouští už při teplotě 20-23 st. C, čímž v ústech způsobuje chladivý efekt. Z toho důvodu by tato čokoláda neměla být uchována v ledničce, protože pak se chladivý efekt nedostaví. Ledovou čokoládu bychom si ale neměli dávat moc často, neboť kokosový tuk obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám