Hlavní obsah

Co si zabalit s sebou na hory

Novinky, Eva Dvořáková

Za sněhem budeme muset letos vyrazit na hory. Jiné klimatické podmínky, sněhová nadílka a daleko větší zima si ale žádají teplé oblečení a speciální kosmetiku na citlivou pleť. Pokud přípravu na zimní radovánky podceníte, můžete do nového roku vkročit sice pravou nohou, ale i s pořádnou rýmou nebo nachlazením.

Foto: Archiv firem

Na hory je potřeba vybavit se teplým oblečením, doplňky, ale i speciální kosmetikou.

Článek

V první řadě je důležitá funkčnost. Ať už patříte mezi ty, kteří rádi vrství, nebo vám je při lyžování pohodlnější mít na sobě oblečeno co nejméně kousků, stále musíte myslet hlavně na to, abyste byli v teple. Většina žen klade i velký důraz na to, aby bylo jejich volnočasové zimní oblečení nejen funkční, neprofouklo a hned nepromoklo, ale aby se líbilo jim samým i okolí.

Termoprádlo jako nutnost

Termoprádlo se jeví jako nejlepší a nejfunkčnější vrstva oblečení. Právě to totiž pomáhá našemu tělu udržovat správnou tělesnou teplotu i přes proměnlivost sportovní zátěže. Takové prádlo by mělo být elastické, prodyšné a jeho velikost by měla člověku dokonale sedět.

Foto: Archiv firem

Funkčí prádlo: 1-3. Termo prádlo pro muže a ženy, Craft prodává Hervis Sport. 4. Speciální ponožky do lyžařských, nebo snowboardových bot, Stella Mc Cartney pro Adidas.

Foto: Archiv firem

Funkčí prádlo: 1. Termo triko se vzory, Stella Mc Cartney pro Adidas. 2. Termo mikina s pruhy, Cygnus. 3. Termo leginy, Stella Mc Cartney pro Adidas. 4. Fleecový svetr, Husky.

Další vrstvou by rozhodně měly být svetry a mikiny. Nejideálnějším materiálem, který obléci na funkční prádlo, je bezesporu fleece. Nejenže je tento materiál příjemně plyšový, ale takové oblečení je zároveň velmi lehké a většinou nezabere ani moc místa v kufru. Bohužel vás ale většina těchto výrobků neochrání před větrem. Pokud se tedy chystáte do opravdu nepříznivých klimatických podmínek, vybírejte na trhu oblečení s funkční membránou. Pokud ne, obyčejné sportovní mikiny by měly bohatě stačit.

Foto: Archiv firem

1. Péřová bunda na svah nepatří, ale hodí se na procházky, C&A. 2. Pletená mikina s kožešinou zahřeje, Bogner. 3. Péřová bunda je pro zimní dny jako dělaná, C&A. 4. Nepromokavý funkční kabát neprofoukne ani se nepromáčí, Didriksans.

Bundy hrají prim. Při jejich výběru se ale zaměřte na to, aby byly nepromokavé, větru odolné, teplé, ale zároveň i dostatečně prodyšné. Prodyšné hlavně proto, aby při fyzické námaze, kdy se člověk většinou zpotí, zamezily hromadění vlhkosti v izolačních vrstvách.

Pokud budete vybírat nepromokavou bundu, určitě se setkáte s pojmem vodní sloupec. Podle evropských norem se jako nepromokavý považuje materiál, který má vodní sloupec 1500 m. Na trhu objevíte bundy, u kterých se vodní sloupec pohybuje okolo tří až dvaceti tisíc. Zde platí pravidlo, že čím větší vodní sloupec vybraný kousek bude mít, tím větší nepromokavostí bude oplývat.

Foto: Archiv firem

1. Moderní stylová bunda na svah. 2. Bunda s indiánskými motivy, obojí Sportmall. 3. Růžová nejen pro blondýnky, Cygnus. 4. Elegantní dámská bunda s havajským potiskem, Bogner.

 Aby nezábly nohy, ruce, uši

Nezapomeňte ani na pokrývky hlavy, uší i dostatečnou péči o končetiny. Na svahu je už pro většinu lyžařů samozřejmostí ochranná helma. Bez ní se navíc při zahraniční dovolené na horách neobejdete hlavně u dětí. Ve spoustě zemí je pro ně totiž lyžařská helma povinná. Odborníci její nošení doporučují, na českých svazích ale zatím není povinné.

Pokud se budete chystat na procházku, nazujte originální růžové sněhule, modrou čepici, která zakryje i uši, stylové klapky anebo mentolově zelenou čapku. Ruce ochrání klidně lyžařské rukavice.

Foto: Archiv firem

1. Lyžařská, nebo snowboardová helma s růží, Bogner. 2. mentolová zimní čepice, Sportmall. 3. Klapky na uši, F&F. 4. Růžové sněhule, Crocs. 5. Lyžařské rukavice, F&F. 6. Moderní zimní ušanka, Gate.

Co do kosmetické taštičky

Pokožka, o kterou není v zimě dobře postaráno, trpí. Vysušuje se, praská, olupuje se, červená, praskají červené žilky v obličeji. Nezapomeňte do tašky na hory přibalit ochranný balzám na rty, speciální pleťovou vodu, která pokožku dokáže krásně hydratovat, sérum, které pleti dodá vláhu, peeling a krém, který je specialitou na péči o pleť v zimě. Také citlivé oční okolí si zaslouží důslednou péči, kterou mu můžete dopřát jak jinak než speciálním přípravkem. Ani péči o ruce a nohy nepodceňujte a pravidelně je promazávejte. Předejdete tak praskání suché kůže.

Foto: Archiv firem

1. Balzám na rty s vůní jahod, Erbario. 2. Hydratační pleťová voda pro citlivou pleť, Bioderma. 3. Hydratační krém na oči a jejich okolí, Eucerin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám