Hlavní obsah

Česká móda se znovu představí v Londýně

Právo, zr
Londýn

Od čtvrtka do příštího úterý se v Londýně díky iniciativě Českého centra Londýn představí v rámci mezinárodní módní přehlídky London Fashion Week, která je součástí prestižní International Fashion Showcase, mladí čeští talenti v oboru oděvního návrhářství a šperkařství.

Foto: Martin Dandar

Design: Markéta Martišková

Článek

Petra Ptáčková, Janja Prokić, Mirka Horká, Markéta Martišková a Štěpán Růžička budou jedni z více než stovky mladých návrhářů z celého světa, jejichž tvorbu zhlédne náročné londýnské publikum, včetně desítek novinářů a profesionálů z oblasti módy.

Cílem tohoto projektu, spolupořádaného Czech Fashion Council, je jednak umožnit mladým designérům kontakt s londýnskou scénou, jednak systematicky budovat ve Velké Británii povědomí o kvalitě českého designu.

Foto: Bet Orten

Design: Janja Prokić

„Zatímco loni jsme se soustředili na to, současnou českou módu do londýnského kontextu vůbec zasadit, letos jsme si chtěli více hrát. Chceme skrze tuto výstavu zprostředkovat krásu různorodosti a ukázat módu jako jednu z možností tvořivé interpretace světa, jako způsob vyjádření umělecké a osobní svobody, která stojí svébytně mimo systém luxusních značek,“ říká Tereza Porybná, ředitelka Českého centra Londýn.

Foto: Vojtěch Veškrna

Design: Mirka Horká

Bylo nebylo

Výstava Bylo nebylo, kurátorovaná Olo Křížovou, ředitelkou Czech Fashion Council, představí dámské, pánské a dětské oblečení a doplňky, které navrhlo pět českých módních návrhářů a šperkařů. Jejich tvorbu pojí velká představivost a inspirace světem pohádek, kouzel, mýtů a dětství.

Architektury výstavy se ujalo designérské duo Václava Mlynáře a Jakuba Pollága ze studia deForm. Jednoduchá a přitom hravá instalace umožní divákům snadno vplout do příběhů, které s sebou vybrané modely nesou.

Foto: Louise Ernandez

Design: Petra Ptáčková

Kromě módy budou moci návštěvníci ocenit i český produktový design v podobě závěsných svítidel Frozen, která navrhl Maxim Velčovský pro Lasvit, a barových židlí od české firmy Ton. Grafickou podobu výstavy zpracovala designérská skupina OKOLO.

Foto: Archiv

Design: Šťěpán Růžička

„Tento rok pokračujeme ve vyprávění příběhu české módy. Naši designéři mají silné příběhy, které jsou čitelné na mezinárodní scéně. Je to příležitost, jak se postupně dostávat do povědomí odborné veřejnosti, profesionálně růst a do budoucna začít vstupovat i na komerční trh,“ vysvětluje své zapojení do International Fashion Showcase Olo Křížová.

Reklama

Související témata:

Související články

Mladí čeští designéři dobývají Londýn

Své originální výrobky představí mladí designéři z České republiky na londýnské prestižní přehlídce International Fashion Showcase (IFS), která probíhá...

Výběr článků

Načítám