Hlavní obsah

Čachtická paní Anna Frielová: Mužů jsem si dosud moc neužila

Právo, Jana Rovenská

Pár let po tom, co se představila jako hraběnka v Jakubiskově velkofilmu Bathory, otevřel Angličance Anně Frielové konečně dveře Hollywood. Letos se dvakrát ukáže po boku velkých hvězd.

Článek

Stesk po rodné Anglii si zakázala. „Teď, když jsem tu uspěla a mohla si koupit v L. A. i dům, asi nemohu plakat po domově. Jsem tu hlavně kvůli práci, ne proto, že bych to tu měla raději. Rozhodla jsem se, že chci točit v Hollywoodu, a udělala jsem pro to všechno.

Foto: Profimedia.cz

Anna Frielová

Zpočátku jsem z toho sice měla obavy, protože v Americe jsem už jednou před lety začínala a zklamaná jsem se vrátila. Přesto jsem se odhodlala znovu a udělala jsem dobře. Ať totiž chcete nebo nechcete, herecká kariéra se jinde než v Hollywoodu nedělá,“ vysvětluje čtyřiatřicetiletá rodačka z hrabství Lancashire v severozápadní Anglii.

Už loni se představila spolu s Anthonym Hopkinsem a Antoniem Banderasem v Allenově hořké komedii Poznáš muže svých snů, letos hraje v krimi Londýnský gangster po boku Colina Farrella a v thrilleru Všemocný s Bradleym Cooperem a Robertem De Nirem.

Foto: ČT, Právo

Herečka Anna Frielová jako Alžběta Bathory

„To, že mi roli nabídl Woody Allen, byl pro mě zatím největší kompliment, považuji to za třetí pokračování své kariéry,“ říká Anna, která byla v Británii známá už od začátku devadesátých let z televize i z řady anglických filmů. Věděla ale, že jestliže dostane šanci, získá si i americké a světové publikum. Ta přišla v roce 2007 v americkém romantickém seriálu Řekni, kdo tě zabil, ale především v postavě Alžběty Báthoryové.

„Tu jsem si nemohla nechat ujít, a taky jsem si ji vybojovala. Kontroverzní postavy mě vždy přitahovaly. Už v šestnácti jsem se stala v Anglii populární rolí lesbičky v seriálu Brookside. V jednadvaceti jsem na Broadwayi hrála v dramatu Na dotek striptérku, pak přišla revoltující dívka v dramatu Kmen (1998) a narkomanka v Motelu Niagara (2006). Alžběta byla ovšem moje největší herecká výzva,“ prozradila mi Anna v rozhovoru před premiérou Jakubiskova velkofilmu.

Na náročnou roli si drobná, pouhých 157 centimetrů vysoká Anna troufla nejen proto, že čachtické paní podle režisérovy představy jako by z oka vypadla. „Postava křehké, ale vnitřně silné ženy, která obstála v tehdejším drsném mužském světě, mě fascinovala. Obdivovala jsem její odvahu a sílu, ale nejen to. Alžbětu jsem si užila i jako žena.

Sama se totiž ráda oblékám, velkou slabost mám pro značkové boty, ale nejvíc miluji šaty, které mají ducha. Právě těch jsem si při natáčení užila v podobě nádherných dobových kostýmů, patřily k nim i krásné účesy, zdobené drahokamy. Na Alžbětu nikdy nezapomenu. Věřím, že jsem si kus její odvahy a síly odnesla i pro svůj další život,“ řekla herečka, která o své houževnatosti už přesvědčila i Hollywood.

Foto: Profimedia.cz

V Londýnském gangsterovi si už zahrála po boku výborného Colina Farrella.

Poznala tam ovšem i to, že nic není zadarmo. Když jsme před dvěma roky spolu hovořily, Anna mi tvrdila, že ještě není tak slavná, aby jí před dveřmi stáli paparazziové. Dnes je vše jinak a její fotografie plní i přední stránky bulvárů. Stačil k tomu její nedávný rozchod s dlouholetým partnerem, známým anglickým hercem a spisovatelem Davidem Thewlisem (47), se kterým má pětiletou dcerku Gracii.

„Je nesmírně inteligentní, laskavý, klidný a neuvěřitelně kreativní. Maximálně mi vycházel ve všem vstříc. Když jsem natáčela seriál Řekni, kdo tě zabil, staral se o dceru převážně on. Jinak ale pořád ležel v knihách, já jsem daleko společenštější,“ prohlašovala před lety.

Právě to ale nejspíš Annu a Davida později rozdělilo. Už v roce 2009, když hrála na Broadwayi ve Snídani u Tiffanyho, se na čas zakoukala do o deset let mladšího amerického kolegy Josepha Crosse. Podle přátel vztah s Davidem narušilo i časté odloučení při natáčení, ale skrývali to, aby nikomu neublížili. I když jako partneři končí, stále si jeden druhého velmi váží, oba také budou pokračovat ve výchově Gracie a budou se snažit být jí těmi nejlepšími rodiči.

Po devíti letech Anna vyměnila Davida za volnomyšlenkářského populárního Velšana Rhyse Ifanse (43), s nímž natáčela nový televizní film, fantasy Neverland (Země nezemě – 2011).

Foto: Profimedia.cz

Dnes už expřítel David Thewlis s jejich dcerkou Gracií.

„Možná něco doháním, mužů jsem si dosud moc neužila,“ nechala se slyšet Anna. „David byl můj čtvrtý partner, byla jsem s ním od čtyřiadvaceti.

Čím se může pochlubit

Rozhodnutí stát se herečkou ovlivnili rodiče – matka Julie, odbornice na speciální pedagogiku, a otec Dese, učitel francouzštiny a bývalý folkový kytarista.

Od svých třinácti let byla členkou souboru Oldham Theatre Workshop, se kterým procestovala celou Anglii.

V pětadvaceti byla za drama Válečná nevěsta nominována na cenu Genie za nejlepší ženský výkon v hlavní roli, v roce 2008 za seriál Řekni, kdo tě zabil na Zlatý glóbus a v roce 2009 na Českého lva za Bathory.

Pro roli Alžběty se naučila šermovat a jezdit na koni.

Za devět let společného života hrála s Davidem Thewlisem jen ve dvou filmech: v roce 2003 v dobrodružné sci-fiProud času a v Londýnském gangsterovi (2010).

Od roku 2008 se s bývalou modelkou Twiggy aktivně podílí na módní kampani vytvořené na podporu žen s rakovinou prsu.

Nikdy nedržela diety. Má vlastní recept, který funguje – přestat jíst, když už necítíte hlad, a k tomu osm šálků čaje denně. Na zahnání hladu při natáčení má vždy po ruce banán.

Byl ale hodně vážný. S Rhysem je naopak velká legrace, s ním zapomenu na těžké chvíle, které život přináší, jsem s ním velice šťastná. Hlavně ale chci, aby to samé cítila i malá Gracie. Je tím nejdražším, co mám.“

Reklama

Související články

Bathory nekandiduje na Oscary

Historický velkofilm Bathory režiséra Juraje Jakubiska nebude bojovat o amerického Oscara, protože nezískal nominaci Slovenské filmové a televizní akademie...

Výběr článků

Načítám