Hlavní obsah

Břišní tanec pomůže s bolavými zády i s kily navíc

Novinky, Andrea Zunová

Břišní tanec, který je ve světě velmi rozšířen, k nám doputoval ze Středního východu. Většinou si jej lidé spojují s harémy, kde orientální tanečnice bavily svého vládce. Je to však mýlka. Původně se totiž jednalo o tanec plodnosti či rodiček, kdy se těhotná žena připravovala na porod pomocí určitých pohybů. I proto se při něm klade důraz na břicho jako na symbol plodnosti.

Orientální břišní tanec, naučte se základní krokVideo: Novinky

 
Článek

A také břišní tanec je v nabídce řady letních škol tance. Břišní tanec spojuje mnoho tanečních stylů orientálního tance. „Co země orientu, to jiný styl,“ říká profesionální tanečnice břišních tanců uměleckým jménem Eglal.

Mohou se mu věnovat všechny ženy, bez ohledu na věk či váhovou kategorii. A jak už předchozí informace napovídají, je vhodný i pro nastávající maminky.

Orientální tanec obecně pozitivně účinkuje na fyzickou kondici, ale i na psychiku. Je však třeba přesně dodržovat správnou techniku, protože např. špatný postoj u tance může způsobit bolesti bederní páteře. Tento styl tance zlepšuje prokrvení celého těla, pohyblivost a koordinaci pohybů. Posiluje svaly a celkově formuje postavu. Posiluje svaly dna pánevního a usnadňuje porod.

Podle slov tanečnice Eglal má břišní tanec také „pozitivní vliv na problémy s otěhotněním.“ Díky tanci může dojít i ke zmírnění menstruačních bolestí.

Foto: Profimedia.cz

Těhotné břišní tanečnice

Velmi pomáhá jak od ztuhlosti krčních svalů a tak i od bolesti např. od sezení u počítače. Přináší radost a uvolnění, odbourává stres a zvyšuje sebevědomí.

Druhy orientálního tance se od sebe liší hudbou, kostýmy i jednotlivými tanečními prvky. Důležitá je osobnost tanečnice, která se odráží v jejím tanci. Důraz se klade na mimiku a výraz, který je nedílnou součástí tance. Na tanečnici by totiž mělo být vidět, že ji tanec baví, má z něj radost a tančí přirozeně.

Co na sebe?

Do kurzů břišního tance je nejlepší vzít si na sebe něco pohodlného, v čem se budeme cítit dobře. Doporučuje se tričko na tělo, aby bylo možné si kontrolovat správné pohyby trupu i břicha. Dolů pak volná sukně, či kalhoty a na nohy např. baletní piškoty. Na boky se nosí šátek se střapci, či penízky.

Profesionální tanečnice nosí na vystoupení kostýmy, které se styl od stylu liší. Nejčastěji je jejich součástí zdobená podprsenka, sukně a zdobený pás přes boky. Jako doplňky slouží různé závoje čelenky, šátky na hlavu nebo široké rukávy na paže. Důležitým doplňkem jsou šperky. Ať již náušnice, náhrdelníky, nebo náramky na zápěstí a na kotníky.

I muži tančí orientální tance

Ačkoli bývá orientální tanec brán jako ryze ženská záležitost, není tomu tak. Ve světě jsou známí i mužští tanečníci. Jejich styl tance se však od toho ženského výrazně liší. Historicky totiž měli mužští tanečníci za úkol chránit ženy - tanečnice. Jejich styl je tedy většinou bojovný a prezentují v něm odhodlání a sílu. Mužský styl má také propracovanější krokové variace.

Foto: Profimedia.cz

Tento muž se břišní tanec zatím jen učí.

Reklama

Související témata:

Související články

Protančete léto v dřevácích s cloggingem

Každý se může naučit tančit. Musí jen chtít a překonat to "poprvé". A právě tyto možnosti nabízí letní školy tance. Zde je možné se seznámit i s tanečními...

Výběr článků

Načítám