Hlavní obsah

Boty od zesnulého návrháře Abloha se vydražily za půl miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dražba 200 párů tenisek od zesnulého návrháře Virgila Abloha v aukční síni Sotheby's v Londýně vynesla rekordní částku přes půl miliardy korun. Jednalo se o obuv Air Force 1, která vznikla kolaborací značek Louis Vuitton a Nike. Abloh zemřel v listopadu 2021 po boji s rakovinou ve věku 41 let.

Foto: Profimedia.cz

Dražené tenisky Air Force 1 od značek Louis Vuitton a Nike

Článek

Boty se dražily ve velikostech od 5 do 18, přičemž nejvyšší cenu vynesl pár ve velikosti 5 – 352 800 dolarů, tedy zhruba 7,5 milionu korun. Převýšil tak svůj odhad znalce o více než 23násobek.

Vyhlášená londýnská aukční síň Sotheby's uvedla, že obdržela celkem 10 000 nabídek – 40 % z nich pocházelo z Asie. Více než dvě třetiny uchazečů byly ve věku do 40 let.

Každý pár bot byl prodán s oranžovým přenosným pouzdrem Louis Vuitton vyrobeným z taurilonové kůže.

Foto: Profimedia.cz

Dražené tenisky Air Force 1 od značek Louis Vuitton a Nike.

Výtěžek z prodeje poputuje do stipendijního fondu Virgila Abloha „Post-Modern“, charitativní organizace zřízené na podporu vzdělávání nadějných studentů černošského, afroamerického a afrického původu, dodala aukční síň.

Největší životní milníky návrháře Virgila Abloha

Styl

Abloh se podílel na rané organizaci aukce, než zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Virgil Abloh

Abloh se narodil v USA. Pracoval také jako DJ a výtvarný umělec. Od března 2018 byl uměleckým ředitelem oddělení pánského oblečení luxusní značky Vuitton. Jeho příchod do LVMH znamenal spojení módy z ulice s luxusní módou. Míchal tenisky a maskáčové kalhoty s obleky šitými na míru a večerními róbami. Ovlivňovalo ho graffiti, hip hop a skateboardová kultura.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám