Hlavní obsah

Bolest nesmím vnímat, říká nejstarší kaskadérka v Česku, která zaskočila i za Angelinu Jolie

Novinky, Kristýna Léblová, khl

Přestože Hana Dvorská oslaví brzy šedesáté narozeniny, je stále aktivní kaskadérkou. Za svou dvaačtyřicetiletou kariéru zastoupila ve filmech řadu českých i zahraničních hvězd. Dublovala například i Angelinu Jolie. Své kaskadérské kousky naposledy předvedla v seriálu Carnival Row s Orlandem Bloomem.

Nejstarší česká kaskadérka Hana DvorskáVideo: Novinky

 
Článek

Ve svých téměř šedesáti letech je Hana Dvorská nejstarší kaskadérkou v České republice. Své profesi se věnuje už od roku 1978. „Můj první kaskadérský výkon byl pád z okna,“ vzpomíná na své začátky. Za svou dlouhou kariéru zažila ale nespočet pádů. Objevila se například ve filmech Bídníci, Troja, Letopisy Narnie nebo Wanted.

Za čtyřicet let měla na place možnost zastupovat celou řadu známých hereček, jako je Jiřina Bohdalová, Dagmar Havlová nebo Barbora Hrzánová. „Dublovala jsem mnoho hereček, ta nejslavnější je asi Angelina Jolie,“ popisuje svoji kariéru Dvorská.

U hereček se spíše než s obdivem setkala se strachem. Při nebezpečných scénách se o ni totiž bály. „Když jsem třeba za Markétu Hrubešovou padala přes auto, zakryla si oči a říkala, že je to strašné,“ sdílí se smíchem své vzpomínky kaskadérka.

I když jí je téměř šedesát, na place zastupuje i mladé herečky. „Ve filmu se nemůžu profláknout a nejsem úplně obézní, můžu zastoupit kohokoli, protože figuru mám stejnou jako mladé holky. Ještě navíc můžu i ty stařenky, když je potřeba,“ vysvětluje s tím, že mají samozřejmě přednost spíše mladé kaskadérky.

Kaskadér Martin Hub: Podcenil jsem prevenci rakoviny, a to nikomu nedoporučuju

Styl

Natáčení filmů jí na jaře přerušila koronavirová krize. Před ní si ale zahrála v několika velkých zahraničních produkcích. „S Orlandem Bloomem jsme dělali Carnival Row, dále jsem pak byla ve filmu The Wheel of Time nebo v seriálu Britannia,“ vyjmenovává Dvorská.

V nich dublovala herce v mnoha nebezpečných scénách. „Dělala jsem, že mě porazilo a rozežralo zvíře, někde jsme létali na lankách jako létající objekty a taky jsem hořela,“ vzpomíná na natáčení.

Nejdůležitější je pohyb a mezilidské vztahy

Za svou kariéru se na place nikdy vážně nezranila. „Během natáčení se mi staly jen odřeniny nebo vymknuté palce. Víckrát jsem se zranila při tréninku v tělocvičně, při gymnastice, když jsem dělala salto, přemet nebo při pádu. To jsem si vyhodila obratle,“ popisuje Dvorská.

Nemoci a bolesti spojené s její prací či věkem si ale nepřipouští. „Nenechám se trápit. Samozřejmě nejde život prožít bez bolestí. Trápí mě ramena, kolena, protože jsem si tomu pomohla svým způsobem života, ale neřeším to,“ sdílí svůj přístup s tím, že pokud už se jedná o velkou bolest, jde k doktorovi.

„Nechávám si operovat například vazy. Bolest nesmím vnímat, protože jinak bych si lehla a někde zahnila,“ popisuje s humorem svůj životní styl Hana Dvorská.

Pro udržení kondice je podle ní důležité sportovat. „Nejdůležitější je pohyb a dobré mezilidské vztahy. Mít hodně kamarádů, nebrat život moc vážně, málo jíst a pít, jen tak si to šolichat,“ doporučuje se smíchem.

Kromě toho, že tahle „stařenka“ pořád aktivně točí kaskadérské kousky, se také živí jako cvičitelka v několika pražských fitness centrech. Co je ale její největší vášní, jsou její pravidelné Boot campy, kde třikrát v týdnu „trápí“ své cvičence časně ráno.

„Ráno může každý, takže žádné výmluvy. Je to skvělé, cvičíme vevnitř i venku, jsou tam všechny věkové skupiny. Vždycky se na ně na všechny strašně těším,“ říká Dvorská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám