Hlavní obsah

Bezdomovci mohou být skvělými muzikanty

Lidé jsou plní předsudků. Bezdomovce dávají do jednoho pytle se znečištěnými opilci, kteří jen obtěžují své okolí. Ve skutečnosti je mezi nimi řada lidí s různými osudy, kteří se jednoho dne ocitli bez prostředků a pomoci nejbližších.

Foto: Armáda spásy

Bezdomovci dostanou šanci, aby se projevili a ukázali světu, že v nich stále ještě něco je…

Článek

„Zkrátka, na ulici se může ocitnout vlivem mnoha okolností každý, ale ještě to neznamená, že se automaticky stává nespolehlivým a nespolečenským. Řada z těchto lidí může mít zaměstnání, mohou to být šikovní a spolehliví řemeslníci, kteří marně hledají své uplatnění,” vysvětluje Pavla Vopeláková, tajemnice národního velitele Armády spásy v České republice.

„Také to mohou být muzikanti, kteří mají za sebou konzervatoř, měli nebo mají svou vlastní kapelu nebo se hudbou živí v ulicích měst, čímž zároveň obohacují města z kulturního hlediska,” dodává Vopeláková.

Na tato fakta chce Armáda spásy upozornit i prvním  benefičním koncertem  muzikantů bez domova, který se uskuteční ve čtvrtek 12. června od 20:00 hodin v pražském klubu Rybanaruby.

Lidé, kteří na akci dorazí, si odnesou nejen netradiční zážitek, ale také se dozvědí více o tématu bezdomovectví a hudba v rámci krátké přednášky. Během večera vystoupí také buskeři – muzikanti, kteří se živí hraním na ulici. Členové kapel „27“ a „Výplach“ nejsou bez domova, ale často hrávají v ulicích měst, přičemž svým vystoupením podporují lidi v nouzi.

Šance ukázat, co v nich je

Armáda spásy počítá, že v rámci večera vystoupí čtyři muzikanti bez domova, kteří budou zpívat a doprovázet se například na kytaru, klávesy nebo akordeon. Hudební žánry, které během večera zazní, budou různorodé.

„Někteří muzikanti se naučili hrát na hudební nástroje sami, jiní kdysi absolvovali konzervatoř, další měli dokonce i svou vlastní kapelu. Jenomže tohle o nich nikdo neví. Tímto koncertem jim chceme dát možnost, aby se projevili a ukázali světu, že v nich stále ještě něco je…,“ dodává na závěr Pavla Vopeláková.

Vstupné na akci je dobrovolné, finanční výtěžek z akce bude sloužit jako symbolický honorář vystupujícím muzikantům, ale také na přípravu dalšího koncertu muzikantů bez domova, který se uskuteční 17. října 2014 v rámci Mezinárodního dne za vymýcení chudoby.

Více na: www.armadaspasy.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Neviditelné ženské bezdomovectví

V Česku je kolem pěti tisíc žen bez domova. Z nich pak v Praze 3500. Nevidíme je tak často jako jejich mužské protějšky, protože své bezdomovectví skrývají....

Výběr článků

Načítám