Hlavní obsah

Barevné letní šaty, ve kterých zvládnete i tropické teploty

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybrat správné letní šaty bývá často oříšek. Musí mít lichotivý střih, správnou délku, příjemný materiál i hezký vzor. Pokud vás nebaví probírat se nekonečnými stojany šatů, ulovte si ty pravé z našeho výběru. Uvidíte, že vám budou slušet a přečkáte v nich i parné letní dny!

Foto: archiv firmy

Šaty zleva: 1499 Kč, 349 Kč, 299 Kč, vše H&M

Článek

Šaty patří do dámských šatníků odpradávna a těžko lze najít něžnější a lichotivější kousek oblečení než tento. Navíc se dají nosit po celý rok, i když jejich hlavní sezóna začíná na jaře.

Volné šaty z příjemného materiálu se pak skvěle hodí do parných dnů, protože hezky profukují, nikde neškrtí a jsou zkrátka příjemné.

Obecně vzato lze říci, že trendy se v šatech nijak výrazně neodrážejí. Každý rok obchody zaplavují hromady různých druhů bílých letních šatů, stejně jako květovaných či jednobarevných.

Foto: archiv firem

Zleva, Cellbes, 999 Kč. Zoot, 879 Kč. Marks&Spencer, 2699 Kč. F&F, 749 Kč.

Nepodceňte střih

To stejné platí i u střihu. Není pevně dáno, jestli je ten či onen právě v módě. Vše záleží na tom, jestli vám dané šaty lichotí, či ne. Střihů je totiž nepřeberné množství a je potřeba vyzkoušet vícero šatů, abyste poznaly, který se nejlépe hodí právě k vám.

Větší bříško například skryjí rozšířené či volné šaty po kolena, které naopak upozorní na štíhlé nohy a ruce. Ženy se silnějšími stehny mohou zase vsadit na klasické šaty áčkového střihu, které obepnou hrudník a zároveň odvedou pozornost od stehen i hýždí.

Štíhlé ženy s pevnými křivkami pak mohou sáhnout po přiléhavých modelech, které krásně upozorní na ladné ženské křivky.

Foto: archiv firmy

Zara, 899 Kč.

Foto: archiv firem

Zleva, Van Graaf, 2799 Kč. Zoot, 759 Kč. Van graaf, 8299 Kč. Marks&Spencer, 1899 Kč.

Pozornost věnujte i samotnému střihu vrchní části. Silnější ruce schovejte do rukávu, vysportované naopak ukažte v šatech na ramínka. Zavazování za krk pak sluší zejména ženám, které se pyšní drobnými rameny.

V módě je také takzvaný „off-shoulders” střih, který odhaluje ramena a dává vyniknout štíhlé šíji a klíčním kostem.

Foto: archiv firmy

Mango, 1599 Kč.

Nezapomeňte na materiál

Důležitým elementem je také materiál, ze kterého jsou šaty vyrobeny. Obecně platí, že přírodní materiály typu bavlna či viskóza mají lepší vlastnosti než umělé a jsou na těle příjemnější.

Ideálním letním materiálem je také len, který má chladivé účinky a dobře odvádí pot. Navíc je poměrně lehký, takže ho na těle sotva pocítíte.

Foto: archiv firem

Zleva, Van Graaf, 4499 Kč. Zoot, 769 Kč. H&M, 1199 Kč. Zoot, 499 Kč.

Foto: archiv firmy

Zleva, 899 Kč. 1599 Kč. 359 Kč. Vše Answear.

Foto: archiv firmy

H&M, 399 Kč.

Barva i vzor

O barevné typologii by se dalo napsat mnohé, ale každá z nás tak nějak podvědomě ví, jaká barva nám sluší.

Nikdy neuděláte chybu s neutrálními tóny, pokud ale chcete vzbudit více pozornosti, sáhněte například po královsky modré či červené barvě. Oba tyto odstíny vás zvýrazní a uvidíte, že si díky nim vysloužíte nejeden kompliment.

Co se týče vzorů, tam je výběr zcela na vás. Obecně jsou lichotivější drobnější vzory a potisky, ale pokud se můžete pochlubit štíhlou postavou, pak vám nejsou zakázané ani masivní vzory.

Foto: archiv firem

Zleva, Zoot, 849 Kč. Cellbes, 1199 Kč. Cellbes, 599 Kč. H&M, 399 Kč.

Foto: archiv firmy

Zleva, 799 Kč. 1299 Kč. 1099 Kč. Vše Answear.

Foto: archiv firmy

H&M, 999 Kč.

Foto: archiv firem

Zleva: Zoot, 1249 Kč. Zoot, 2599 Kč. Marks&Spencer, 2199 Kč. Pietro Filipi, 3799 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám