Hlavní obsah

Annette Beningová ulovila nejžádanějšího starého mládence

Právo, Jana Rovenská

„Za třicet let u filmu jsem hrála už s nejedním hollywoodským esem, na legendárního Ala Pacina jsem si ale musela počkat až do šestapadesáti. Pro něho jsem však pořád ještě zajíc,“ směje se americká herečka Annette Beningová, kterou s ním uvidíme v novém komediálním dramatu Druhá míza.

Foto: Profimedia.cz

Annette Beningová s Warrenem Beattym

Článek

Al vytvořil roli stárnoucího rockera, jenž objevuje dopis, co pro něj napsal John Lennon, a na jeho základě se rozhodne změnit běh svého života. Annette ztvárnila manažerku hotelu Hilton, kde se ubytuje.

„Filmovat s Alem je pro ostatní jednoduché. Stačí se na něho dívat a poslouchat jeho herecký koncert. Navíc, ten příběh má srdce a poslání. Je o nalezení sebe sama, o spojení s lidmi, které milujete. Vidět Ala v roli okázalého stárnoucího rockera přináší divákům úžasný zážitek,“ opěvuje svého pětasedmdesátiletého oscarového kolegu.

Upoutávka na film Druhá mízaVideo: Indigo Film

O hraní ve velkofilmech nestojí

Annette hraje letos v pěti snímcích a nevypadá, že by jako zralá herečka strádala. „Skutečně si nemohu stěžovat. Jistě, nehraji ve velkofilmech, ale o ty, mám-li být upřímná, jsem nikdy nestála. Dostávám menší role, ve velice zajímavých filmech, hodně nabídek přichází i z televizí a hlavně neumřu, když jeden rok nic nedostanu.”

„Máme s manželem velkou rodinu a dvě děti jsou pořád ještě doma. Warren (Beatty, 78 let, americký herec, scenárista, režisér a producent – pozn. red.) také pořád tvoří. Ani já bych zatím nechtěla přestat hrát,“ přiznává matka čtyř dětí – Stephena (23), Benjamina (21), Isabel (18) a patnáctileté Elly.

Annette má na kontě čtyři oscarové nominace a desítky filmů. „Koho jsem si před lety opravdu užila, byla Božská Julie, komedie o pomstě zrající ženy ve vysoké hře o lásku. Scénář byl napsaný gramotně, kultivovaně a vtipně,“ vzpomíná. Její výkon v roli stárnoucí divy z divadelního Londýna 30. let minulého století, která si začne s mladším mužem, ocenili kritici, líbila se i kolegům.

Katharine Hepburnová naší generace

„Byla výborná. Točil jsem s ní kromě thrilleru Paní Harrisová (2005) ještě dva filmy a mohu říci, že Annette je inteligentní, vtipná, moudrá, prostě vynikající,“ pěje na ni ódy Ben Kingsley. „Je to Katharine Hepburnová naší herecké generace, jen si ji málo užíváme, protože se rodině věnuje víc než hraní,“ říká zase Kevin Costner, který s ní hrál ve westernu Krajina střelců (2003). A kolegyně z Americké krásy (1999) Allison Janneyová dodává: „Beningová je ze stejného těsta jako Meryl Streepová. Obě jsou to vynikající herečky, které milují své rodiny.“

Annette na to reaguje: „Nemohla bych jít z filmu do filmu. Zajímají mě i jiné věci a hlavně jsem ráda s dětmi a s manželem. Vychutnáváme si chvíle, kdy jsme všichni spolu. Božské Julii jsem ale nemohla odolat,“ přiznává i po letech.

Děj se totiž odehrává převážně v divadle a pro to má Annette velkou slabost. Na jevišti před lety začínala. „Nikdy mě nenapadlo, že bych mohla být filmová herečka. Už na střední škole jsem se zamilovala do Shakespeara a myslela jsem si, že u něho vydržím až do smrti,“ směje se.

Žádná další Beattyho milenka

Vyrůstala v San Diegu jako nejmladší ze čtyř sourozenců v rodině pojišťovacího agenta a chórové zpěvačky. Rodiče měli pro svého benjamínka velké pochopení. V roce 1980, po dokončení herectví na konzervatoři v San Francisku, začala hrát na tamní prestižní divadelní scéně.

Tehdy poznala prvního manžela, herce a učitele J. Stevena Whita. Vzali se v roce 1984, ale po dvou letech, když Annette odjela pokračovat v herecké kariéře do New Yorku, se rozešli. V roce 1990 upoutala pozornost Hollywoodu ve Švindlířích. V roli proradné, zkažené ženy si jí všiml už tehdy slavný, o dvacet let starší Warren Beatty. Rok nato Beningovou obsadil už jako svou přítelkyni do krimi Bugsy.

„V průběhu natáčení jsme se do sebe zamilovali jako studenti, věděla jsem, že se děje něco velkého. Hned jsme se vzali,“ prozrazuje po letech. Hollywood na to měl jiný názor. Myslel si, že Annette je jen dalším jménem v dlouhém seznamu Beattyho lásek. Mezi jeho milenkami byly slavné herečky jako Natalie Woodová, Faye Dunawayová – partnerka z proslulého filmu Bonnie a Clyde –, Joan Collinsová, Diane Keatonová, Madonna a další.

Annette ale všem vypálila rybník. Zasloužila by si za to podle mnohých ještě větší ocenění, než je Cena Akademie. Nejenže se jí podařilo polapit nejžádanějšího starého mládence, dokonce donutila Warrena Beattyho měnit plenky.

Foto: Profimedia.cz

S Al Pacinem si poprvé zahrála v novém filmu Druhá míza. Na fotografii i s Američankou Melissou Benoistovou.

„Warren nebyl zrovna rodinný typ a ze začátku měl kolem všeho vždycky spoustu řečí. Při čtvrtém dítěti už ani nešlo, aby pravidelně nepomáhal,“ vzpomíná a se šibalským úsměvem dodává: „Teď si ho nemohu vynachválit. Je pozorný manžel, i třiadvacáté výročí svatby jsme oslavili u romantické večeře při svíčkách, a také fantastický otec, naše děti ho milují.“

Víte, že…

Do povědomí diváků se zapsala v roce 1989 rolí markýzy de Merteuil, pro kterou si ji do romantického dramatu Valmont vybral český režisér Miloš Forman.

Nejstarší syn Stephen se narodil jako dcera Kathlyn, ale v osmnácti podstoupil operaci na změnu pohlaví.

A co říct nakonec? „Jako malá holka jsem chtěla být maminkou a mít hodně dětí. Rodina je pro mě ta nejlepší věc v životě. Díky ní má i další hraní smysl,“ končí moudrá rodačka z Kansasu Annette Beningová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám