Hlavní obsah

Anne Hathawayová: Často mi říkali, že nejsem dost sexy

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je krásná, má šarm, role si mohla vybírat a už rok má doma za svůj vynikající výkon v roli Fantine v Bídnících jak Zlatý glóbus, tak Oscara. Ale právě tento velkolepý úspěch se stal pro Anne Hathawayovou na čas doslova noční můrou. Místo toho, aby se pak u ní s nabídkami dveře netrhly, nastalo ticho. Její děkovná řeč totiž strhla vlnu drsné kritiky.

Foto: Reuters

Za strhující výkon v Bídnících (2012) Anne Hathawayová obdržela Oscara.

Článek

„Bylo to příšerné. Mluví dlouho, nic neřekne a ještě osočí ty, kteří jí cenu dali, že špatně hláskují její jméno. Je neuvěřitelné, že je to herečka, která je schopna tak skvostných výkonů…,“ nešetřila ji média bez ohledu na to, co už dokázala.

A to i přesto, že ti, kteří ji opravdu znají, tvrdí, že je to velice upřímný, laskavý člověk, se kterým je spousta legrace. Ještě i teď, po roce, se k tomu Anne vrací a přiznává, že řečnění na veřejnosti nepatří k jejím silným stránkám.

Dobrá jsem jen v hraní a snad i v životě

„Bojuji s tím, vždycky jsem z toho na nervy. Skutečně dobrá jsem jen v hraní a věřím, že i v osobním životě,“ dodává teď už s úsměvem herečka, jíž tehdy skandál vrhl stín i na svatbu s americkým hercem a návrhářem Adamem Shulmanem.

Nepopírá, že mediální „ocenění“ a reakce některých lidí od filmu nesla velice těžce. Celých šest týdnů od Zlatých glóbů až do udělování Oscarů bylo kritiky Anne všude plno. „Bylo to jako rána pod pás. Šokovalo mě to, jako kdyby mi někdo napohlavkoval, byla jsem v rozpacích. I teď se cítím zostuzená, prožívala jsem těžkou krizi, opět jsem se cítila jako Fantine a jako oběť…,“ přiznává rodačka z newyorského Brooklynu.

Když jsem dostala cenu, byla jsem z toho celá pryč, což se odrazilo i na mém spontánním vystoupení

„Nemohu předstírat, že se to nestalo. Prostě mi došlo, že mě někteří nemusí, a podle toho se zachovali. Bylo těžké se přes to přenést. Snad nejvíc se mě dotklo, že se soustředili na to, jak vypadám, že jsem hubená a mám ostříhané vlasy.“

Anne si přitom během natáčení Bídníků vzhledem k fyzickému vypětí a drastické dietě málem zničila zdraví. „Ale nemluvila jsem o tom, aby si někdo nemyslel, že si říkám o sympatie. Byla jsem vyčerpaná, frustrovaná, že lidi tak málo zajímá postava a téma sexuálního otroctví z Bídníků. Takže když jsem pak dostala cenu, byla jsem z toho celá pryč, což se odrazilo i na mém spontánním vystoupení,“ vzpomíná Anne na chvíle, které ji zřejmě tíží dodnes.

Foto: Warner Bros

Christian Bale a Anne Hathaway

Režiséři se zdráhali – až na Nolana...

Traduje se, že po získání prestižní zlaté sošky hercův telefon nepřestává zvonit. Pro Anne to ale bylo naopak. „Byli režiséři, kteří mi říkali, že jsem výborná a pro tuhle roli bych se jim strašně hodila, ale neobsadili mě do ní s tím, že nevědí, jak by mě po tom všem mediálním balastu přijalo publikum,“ vzpomíná.

Pak se ale ozval režisér Christopher Nolan, se kterým Anne točila akční thriller Temný rytíř povstal a který se přesvědčil o tom, co všechno pro náročnou roli kočičí ženy zvládla. A chtěl ji „vzít do vesmíru“. „Až potom, co se rozneslo, že s Nolanem točím Interstellar (Mezihvězdný), začal telefon zase vyzvánět,“ dodává s vítězným úsměvem třicetiletá herečka, která se letos ještě představí v hudebním dramatu Song One a ve snímku Don Peyote.

V těžkém skafandru na Islandu

V mysteriózní sci-fi Interstellar hraje astronautku Brand, která se odváží vstoupit do vesmíru spolu s dalším astronautem v podání rovněž oscarového Matthewa McConaugheyho s nejdůležitějším posláním v lidských dějinách: cestou za hranice naší galaxie mají za úkol zachránit ohroženou Zemi a najít mezi hvězdami pro lidstvo nový domov.

Foto: WarnerBros.

Ve své vůbec první sci-fiInterstellar jako kosmonautka Brand.

A jaká je její Brand? „Je velice vážná a popudlivá. Protiklad skutečné Hathawayové, což bylo pro roli nezbytné. Když jsem viděla svou první scénu, zhrozila jsem se a říkala režisérovi: Bože Chrisi, jsem šílená mrcha! A on odpověděl: Jo, ale docela sis ji oblíbila, že?“

Film se několik týdnů natáčel na Islandu a Anne musela celé dny vydržet ve dvacetikilovém skafandru. Právě to stačilo, aby přestala být vegankou. „Necítila jsem se dobře, ztrácela jsem sílu. A tak jsem si v restauraci v Reykjavíku dala svou první čerstvou rybu z říčky, kterou jsem viděla z místa, kde jsme večeřeli. Den nato jsem se cítila mnohem líp. A od té doby, když mám chuť, dám si i kuřecí polévku. Jsem v mnoha směrech odvážnější.“

Upoutávka na film Interstellar Video: Warner Bros. CZ

Chce si dát dlouhou přestávku

Odvážnější v jakém smyslu? „Jak v kontaktu s lidmi, tak co se mé herecké kariéry týče. I když jsem měla velký úspěch,“ ťuká na dřevo, „nebylo to jednoduché. Často mi například říkali, že nejsem dost sexy. Tak jsem jim dokázala, že sice nenosím super sexy oblečení, ale že se pro roli sexy dívkou bez problémů stanu – jako třeba v romantickém dramatu Láska a jiné závislosti.“ „Naštěstí mám velice bohatou představivost. Prostě jsem se naučila neposlouchat, co o mně jako o herečce říkají, ale přesvědčovat je tím, co dokážu,“ říká sebevědomě.

Víte, že…

Jak kočičí ženou, tak muzikálovou Fantine talentovaná herečka posunula laťku svého výrazného herectví. „Vím, že nemusím být nejlepší herečka, ale do role dám vždycky všechno, ať to stojí cokoli. Vzpomínám si, jak jednou režisér Elia Kazan vyprávěl o slavné Vivien Leighové, která podala snad vůbec nejlepší výkon v roli Blanche DuBoisové v Tramvaji do stanice touha (1951). Řekl, že Vivien by se klidně válela po rozbité sklenici, kdyby věděla, že to roli pomůže. A to samé se snažím dělat já.“

Momentálně je zpět v New Yorku, kde natáčí s Robertem De Nirem komedii The Intern (Stážista). Po jejím dokončení se chystá do Londýna, kde si zopakuje roli Bílé královny v Alence v říši divů a teprve potom si dá dlouhou přestávku. „Nechci zatím nic prozrazovat, vím ale, že jen u hraní a milovaného zpěvu nezůstanu, že bych ráda poznávala i jiné věci, další aspekty sama sebe,“ svěřuje se na závěr z Hollywoodu zklamaná, talentovaná Anne Hathawayová.

Reklama

Související témata:

Související články

Helen Mirrenová: Miluju pořady o kulinaření

Královna, vražedkyně, policejní inspektorka či žena gangstera, všechny tyto rozporuplné postavy zvládá bravurně oscarová Britka Helen Mirrenová. V nové komedii...

Výběr článků

Načítám