Hlavní obsah

Anna Wintourová - žena, která velí módě

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět módy jí leží u nohou. Ona sama je symbolem ženskosti a luxusu. Madonna o ní zpívala ve své písničce, byl o ní natočen film Ďábel nosí Pradu a americký prezident Obama o ní dokonce uvažoval jako o velvyslankyni v Londýně. Anna Wintourová však zůstala věrná módnímu časopisu Vogue, jehož americké verzi šéfuje už 25 let.

Foto: Profimedia.cz

Anna Wintourová

Článek

Nikdo by jí nehádal její věk - 63 let. Je vždy dokonale upravená a se svým typickým účesem - mikádem - a slunečními brýlemi nepřehlédnutelná. Anna Wintourová je také pověstná precizností a tvrdostí. Přísná je na sebe, ale i na své okolí. Pro svou údajnou krutost si vysloužila přezdívku Cruella de Wintour.

Foto: Profimedia.cz

Anna Wintourová

Její bývalá asistentka Lauren Weisbergerová napsala poté, co opustila Vogue, knihu, podle které byl natočen úspěšný film Ďábel nosí Pradu, mapující práci a vztahy v módním průmyslu, ale hlavně ve fiktivním módním časopise. Hlavní roli tvrdé šéfredaktorky ztvárnila Meryl Streepová. Nikdo nepochyboval, že její předlohou byla právě Anna Wintourová.

Foto: Profimedia.cz

Meryl Streepová ve filmu Ďábel nosí Pradu

Ale jak je náročná na své okolí, je náročná i na sebe. Každé ráno prý vstává v šest hodin, aby si zahrála tenis. Poté, co ji její osobní vizážistka upraví, věnuje se svému Vogue. Důsledně prý dbá na svou životosprávu a například spát chodí nejpozději v deset hodin.

Foto: Profimedia.cz

Anna Wintourová

Narodila se v Londýně a už od malička věděla, že se chce věnovat módě. Na své kariéře začala pracovat jako redaktorka Harper's & Queen. Po čase se přestěhovala do New Yorku, kde se módě věnovala v časopise Harper's & Bazaar. A konečně v roce 1988 se Anna Wintourová stala šéfredaktorkou amerického Vogue. Je jí dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Anna Wintourová

A je to právě ona, která určuje, co bude módním trendem a kdo se v módě prosadí, ať už jde o modelky, či módní návrháře. Z českých krásek to byla například Karolína Kurková, která se už v šestnácti letech dostala na titulní stránku Vogue a tím začala svou hvězdnou kariéru modelky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám