Hlavní obsah

Kočičí oblek Sereny Williamsové není módní výstřelek, ale zcela funkční věc

Americká tenistka Serena Williamsová (36) se necelý rok po porodu své dcery Alexis Olympie vrátila na tenisové kurty Roland Garros v Paříži, kde vzbudila hned při prvním zápase obrovský rozruch. Mohl za to její speciální „kočičí” outfit, který dle některých odborníků na tenis ani na kurty nepatří. Jenže u Sereny se tentokrát nejednalo o žádný módní výstřelek, ale čistě o praktickou věc, která ji má ochránit před zdravotními komplikacemi, které ji po porodu trápí.

Foto: Profimedia.cz

Serena Williamsová

Článek

Během těhotenství dochází u celé řady žen k ochabnutí cévních stěn a rozšíření cév, což má za následek zpomalení průtoku krve. Zvláště po císařském řezu se pak zvyšuje srážlivost krve a hrozí trombóza.

Nejčastěji se pak objevuje zánět povrchových žil, především na lýtku, ale hrozí i zánět hlubokých žil, mohou se vytvářet krevní sraženiny, které se bez patřičné léčby mohou uvolnit a krevním řečištěm doputovat až do plic, tedy způsobit embolii. Ta je život ohrožujícím stavem.

Serenu Williamsovou po porodu trápí přesně tyto problémy. Její speciální kompresní obleček, který její muž nazval kočičím (připomínající pantera), má nejen skrýt projevy zánětu žil, ale především plnit preventivní a léčebnou funkci, aby mohla Serena bez problémů dál hrát.

Foto: Profimedia.cz

Serena Williamsová

Komprese končetin u ní zajišťuje snížení tlaku v žilách, zmenšení průměru velkých povrchových žil, čímž dochází k urychlení odtoku krve z končetin a celkově k lepší cirkulaci krve.

Kompresivní léčba navíc zabraňuje vzniku otoků, snižuje bolestivost a má příznivý účinek i jako prevence vzniku dalších komplikací trombózy a křečových žil.

Serena Williamsová tak zároveň chce vzkázat všem ženám matkám, které si prošly náročným těhotenstvím, aby se o svých problémech nebály mluvit.

„Těhotenství je složité období po psychické i fyzické stránce a řadu žen trápí problémy s vlastním tělem. Beru to jako šanci, jak tyto ženy i děti inspirovat a dodat jim odhodlání a víru v sebe,” svěřila se po zápase Williamsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám