Hlavní obsah

Halloween - strašidelný svátek, který baví děti i dospělé

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradice oslavy Halloweenu neboli předvečeru svátku Všech svatých sahá do dávných předkřesťanských dob, kdy keltští kněží tzv. druidové připravovali obřad, při němž rozmlouvali s mrtvými. Tenkrát jej ještě nazývali Samhain, připadal na 31. října a v podstatě byl považován za předvečer keltského Nového roku a také začátek zimního období, a tedy času strádání.

Foto: Profimedia.cz

Přestože je Halloween vnímán jako čistě americký svátek, ve skutečnosti jej v dnešní podobě do Ameriky přinesli Irové.

Článek

Během obřadu také druidové předpovídali, jaký bude následující rok. Zvířecí oběti jim pak u zapáleného ohně pomáhaly vidět cestu ze země do záhrobí. Jejich obřadní kostýmy byly vyrobeny ze zvířecí kůže a mrtvých hlav zvířat. Po obřadu si každý ze zúčastněných přenesl oheň ke svému obydlí, aby jim pomohl ochránit jejich domovy.

Až po příchodu křesťanství začaly být tyto obřady považovány za pohanské oslavy spjaté s ďáblem a vším zlem. Přestože od té doby uplynulo mnoho času a v oslavě Halloweenu proběhlo mnoho změn, inspirace původním keltským obřadem zůstala.

Původně Keltové přinášeli oběti, aby uklidnili zlé duchy, dnes putují lidé ve strašidelných kostýmech od jednoho domu k druhému s koledou Trick or treat (Koledu, nebo vám něco provedu), za což dostávají sladkosti anebo sbírají úpisy.

Oblíbený irský svátek  

Přestože je u nás Halloween vnímán jako čistě americký svátek, ve skutečnosti jej v dnešní podobě do Ameriky přinesli Irové. Ti vyřezávali do vydlabané řepy či brambor strašidelné obličeje, které kladli na okenní římsy, aby své domovy ochránili před duchy zemřelých. V kostýmech pak vycházeli za koledou.

Až v Americe byla řepa zaměněna za dýni a stala se ústředním znakem Halloweenu. K rozsvíceným vyřezávaným dýním se váže stará irská pověst o opilci a šprýmaři Jackovi, kterého nechtějí ani v nebi, ani v pekle, a tak bloudí světem s dýní a uhlíkem uvnitř. Proto jsou i dnes vyřezané dýně se svíčkou uvnitř přezdívány jako Jack-o´-lant.

Dalšími znaky tohoto svátku jsou čarodějky, duchové, černé kočky, oheň, příšery, kostlivci, to vše v černé a oranžové barvě.

Inspirace, jak si užít Halloween

Foto: Lush

Halloween

Foto: Marks&Spencer

Halloween

Foto: Aladine

Halloween

Foto: Piatnik

Hra GHO GHO GHOSTY - Kdo si nepřál stát se alespoň na chvíli strojvedoucím tajemného vlaku duchů? Tak seber odvahu a vyraz na vzrušující jízdu, cena: 249 Kč

Cena: Od 100 Kč

Foto: Creative World

Halloweenský brunch v Creative World - 29. a 30. 10. v Přívozní 3, Praha 7. Zákeřné a vtipné hádanky u stolu i na stezce v Creativu a okolí. Skvělé halloweenské dobroty a osvěžující i horké nápoje. Tvůrčí dílny pro dospělé i děti a spoustu legrace.

Foto: archiv firmy

Muzeum voskových figurín Grévin Praha se během Halloweenu promění v příjemně strašidelné doupě obávaného hraběte Drákuly. Od 27. října do 5. listopadu se zde budete moc vydat po stopách Drákulova tajemství a prožít tak nezapomenutelný Halloween.

Foto: archív firmy

Přijď i ty zažít neuvěřitelnou halloweenskou atmosféru do Vodního světa v v Aquapalace Praha, kde se to bude hemžit pohádkovými hrdiny, princeznami i hrozivými strašidly. Děti za nejlepší masku získají odměnu. 31.10. od 17h.

Krvavý cheesecake
Suroviny na korpus (dortová forma o průměru 24 cm): 140 g grahamových (máslových) sušenek, 30 g krupicového cukru, 10 g kakaa, 70 g máslaNa sýrovou směs: 600 g smetanového sýra (typu Philadelphia), 150 g cukru, 3 vejce, 80 ml smetany ke šlehání, 1 lžička vanilkového extraktu, 80 g čokoládové polevy (nebo 60 čokolády na vaření, 10 g másla, 10 g krupicového cukru)Krvavá poleva: hrst zralých jahod, 2 lžíce vanilkového cukru (nebo normálního s trochou vanilky), žížaly Haribo Wummies na ozdobu
Postup: Sušenky rozdrtíme a vsypeme do mísy. Přidáme k nim cukr, kakao a rozpuštěné máslo a dobře promícháme. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, zavřeme dortovou obručí a vyplníme směsí, kterou dobře vtlačíme. Po stranách vytvoříme nízký okraj. Při teplotě 175 °C zapékáme asi 15 minut (v horkovzdušné troubě na 160 °C).Sýr nejdříve metličkou prošleháme a nadlehčíme, teprve poté vmícháme cukr. Přidáme vejce, které se směsí smícháme, vlijeme šlehačku a vše dobře promísíme. Nakonec přidáme vanilkovou esenci a rozehřátou čokoládu na vaření a naposledy vše dobře prošleháme. Směs nalijeme na rozpečený korpus, uhladíme a ve vyhřáté troubě při 175 °C pečeme 15 minut. Poté teplotu zmírníme na 140 °C a dopékáme ještě hodinu (v horkovzdušné troubě pečeme při 160 °C 16 minut a poté hodinu na 130 °C).Jakmile koláč vyjmeme z trouby, nožem obkroužíme okraj. Poté jej necháme vychladit a dobře ztuhnout (nejlépe až do druhého dne). Krvavou polevu připravíme tak, že jahody svaříme s cukrem a pomocí ponorného mixéru rozmixujeme. Polevou dort polijeme a dozdobíme barevnými žížalkami.
Hrobečky
Suroviny na krém: 200 g mascarpone, 200 g šlehačky 33%, 100 g mléčné čokolády, 1 lžíce krupicového cukruNa hlínu: čokoládové sušenky nebo zbytky čokoládového korpusuNa náhrobky: marcipán či oválné sušenky, na ozdobení Haribo bonbony Color-Rado (netopýři)
Postup: Nejdříve si připravíme krém. Mascarpone spolu se šlehačkou ušleháme do krému a přidáme rozpuštěnou čokoládu. Vsypeme lžíci cukru, krátce prošleháme a necháme vychladnout.Mezitím si na větší kousky rozdrobíme sušenky (nebo zbytek korpusu) a připravíme si náhrobní kameny. Ty vytvoříme pomocí marcipánové hmoty, dobře zafungují i oválné sušenky.Jakmile krém vychladne a ztuhne, naplníme jím připravené skleničky. Na vrch dáme nadrobenou hlínu, a nakonec naaranžujeme náhrobek. Nakonec přidáme netopýra a strašidelný dezert je kompletní.
Dýňové koláčky
Suroviny: 125 g rostlinného tuku s máslovou příchutí, 200 g krystalového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřicího prášku, špetka soli, 1 lžička skořice, 1 lžička mletého zázvoru, ½ lžičky mletého kardamomu, 150 g nastrouhané dýně
Postup: Předehřejme troubu na 200 °C a vysteleme plechy pečicím papírem. Utřete margarín s krystalovým a vanilkovým cukrem a s vejcem do hladké hmoty. Přidáme všechny sypké ingredience – mouku, kypřicí prášek, sůl, skořici, mletý zázvor a kardamom. Vše dobře smícháme, a nakonec přidáme nastrouhanou dýni. Pomocí lžičky ukládáme na plech kopečky, které poté vytvarujeme do pravidelných koleček. Pečeme 15–20 minut do zlatova.
Strašidelné prstíky
Suroviny: 125 g rostlinného tuku s máslovou příchutí, 125 g krystalového cukru, špetka soli, 1 žloutek, 1 lžička najemno nastrouhané citrónové kůry, 250 g polohrubé mouky, 50 g mandlí nakrájených na plátky
Postup: Předehřejeme troubu na 180 °C a vysteleme plechy pečicím papírem. Smícháme tuk s cukrem a solí. Poté přidáme žloutek a citrónovou kůru a vše dobře promícháme. Nakonec přidáme mouku a vymícháme těsto do hladké hmoty. Zabalíme je do potravinové fólie a necháme cca 30 minut odpočívat v lednici. Po vyjmutí tvarujeme těsto do válečků a ukládáme na plech. Nakonec přidáme plátky mandlí, které vytvoří nehet. Mandle je třeba do těsta přitlačit, aby držely. Nakonec pomocí nože uděláme do těsta zářezy, které budou vypadat jako klouby. Pečeme cca 15 minut, podáváme vychladlé.
Halloweenské rýžové dýně s olivami a petrželkou
Suroviny na rýžové dýně: 6 středních rajčat, 240 g kulatozrnné rýže, 4 lžíce olivového oleje, špetka soli, špetka pepřeNa ozdobu: 1 řapíkatý celer, černé olivy podle potřeby, lístky petrželky podle potřeby
Postup: Nejprve si uvaříme rýži podle návodu na obalu. Mezitím, co se rýže vaří, si připravíme rajčata. Důkladně je omyjeme a osušíme, poté nakrájíme na drobno a zprudka osmažíme na oleji. Přidáme sůl, pepř, a nakonec i uvařenou rýži. Vše promícháme a společně prohřejeme.Tvarujeme kuličky, které ozdobíme olivami pokrájenými na drobno. Pokládáme je tak, aby vznikl obličej, a jemně zamáčkneme. Nakonec do kuliček opatrně zapíchneme kousek řapíkatého celeru, který má imitovat dýňovou stopku, společně s lístečkem petrželky.Tip: Pokud nemáme čerstvá rajčata, můžeme použít i loupaná v konzervě.
Strašidelná jablka
Suroviny: 3 větší jablka, 50 g hladké mouky, 50 ml mléka, 150 ml oleje, 1 vejce, 30 g cukru, špetka soli, špetka skořice, marshmallows, čokoládové kapičky, mandle
Postup: Jedno jablko oloupeme, vykrojíme jadřinec a nakrájíme na čtyři kolečka. Z mléka, hladké mouky, vejce, cukru, soli a skořice uděláme těstíčko, ve kterém plátky jablka obalíme. Smažíme je dozlatova na rozpáleném oleji.Z dvou zbývajících jablek vykrojíme kousek jako na obrázku. Mandle přepůlíme a zabodneme je do vnitřku jablek, aby vypadaly jako zuby.Do marshmallows zapíchneme čokoládovou kapičku. Vezmeme si vždy dvě špejle a zabodneme je šikmo z vrchu do jablka. Na každou napíchneme kolečko jablka v těstíčku, do jehož vnitřku dáme marshmallows.Tip: Místo jablek v těstíčku můžeme použít donuty.
Čarodějnické kloboučky
Suroviny: 4 vaječné bílky, 100 g drcených pistácií, zelené potravinářské barvivo, 300 g cukru moučka, 50 g hořké čokolády, 1 dcl krémového likéru Baileys Original
Postup: Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a poté za stálého míchání přisypáváme po částech cukr. Směs decentně obarvíme zeleným potravinářským barvivem, které dodá pusinkám halloweenský nádech.Vymažeme plech máslem a pomocí zdobícího sáčku vytvarujeme sněhové pusinky. Necháme péct 15 minut při 100-150 °C. Mezitím necháme 1 dcl likéru prohřát v hrnci. Smícháme s čokoládou a pomocí metličky vytvoříme hladkou směs.Spodek sněhových pusinek namočíme do čokolády a ihned poté do drcených pistácií.
Halloweenské košíčky
Suroviny: 225 ml krémového likéru Baileys Original, 250 g hladké mouky, 3 čajové lžičky kypřicího prášku, ½ čajové lžičky soli, 125 g hnědého cukru, 1 střední vejce, 90 ml rostlinného oleje, 1 pomeranč, 50 g tmavé čokolády
Postup: Předehřejeme troubu na 190 °C. Do mísy si připravíme všechny suché ingredience - mouku, kypřicí prášek, sůl, hnědý cukr. V jiné nádobě vymícháme z Baileys, vejce a oleje hladkou směs. Do tekuté směsi postupně přisypáváme suché ingredience a důkladně promícháme metličkou. Na plech si vyskládáme papírové košíčky a naplníme je připraveným těstem. Pečeme 25–30 minut, dokud těsto nezezlátne. Poté necháme vychladnout.V horké lázni si rozpustíme tmavou čokoládu a důkladně mícháme, dokud se nerozpustí. Jakmile jsou cupcaky vychladlé, ponoříme je kloboučky do čokolády. Necháme ztuhnout a ozdobíme čokoládovými vločkami nebo marshmallows.Tip: Domácí marshmallows bonbony! Do hrnce nalijeme 150 ml vody, přidáme 225 g cukru a vaříme, dokud nevznikne sirup. Do vyšší nádoby nasypeme želatinu, zalijeme 50 ml vroucí vody a promícháme. Přidáme cukrový sirup, oblíbené aroma a vyšleháme do husté pěny. Směs rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a dáme přes noc do lednice. Z plátu vykrájíme libovolné tvary marshmallows a obalíme v moučkovém cukru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám