Hlavní obsah

Unikátní oblečení, které roste s dítětem, je inspirováno origami

Novinky, lin

Šetřit přírodu i rodinný rozpočet. Přesně to si dal za cíl mladý návrhář Ryan Mario Yasin, jenž vyrobil speciální oblečení, které se díky origami skladům přizpůsobuje velikosti dítěte a „roste” spolu s ním. Spolehlivě tak nahradí i sedm velikostí oblečení, které batole vystřídá v průběhu prvních tří let věku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oblečení inspirované origami roste s dítětemVideo: Petit Pli, Reuters

 
Článek

„Jde o spojení strojařiny a módy. Podařilo se mi využít své znalosti o materiálech a skládání origami a aplikovat to na oblečení, které má za cíl snížit odpad v módním průmyslu,” říká návrhář Ryan Mario Yasin, absolvent Royal College of Art v Londýně.

Oblečení s názvem Petit Pli (francouzský název pro "Malý záhyb") je určeno pro děti ve věku od 4 do 36 měsíců. Disponuje totiž inovativním systémem, díky němuž se dokáže roztáhnout a zvětšit nebo naopak zmenšit na původní velikost.

„Je navrženo tak, aby se přizpůsobilo dané velikosti dítěte, takže nikdy nebude příliš krátké, ani příliš dlouhé," říká Yasin a dodává, že oblečení mění i tvar podle potřeb dítěte, a to i když je v pohybu. Záhyby se totiž deformují různými směry, synchronizují se tak s pohybovými potřebami nositele.

Patentované záhyby byly navíc důkladně testovány, aby se prokázalo, že i s pravidelným používáním nepřijdou o svou elasticitu, a navíc se dají prát v pračce.

„Oblečení Petit Pli je velmi lehké, takže se dá pohodlně přehodit přes ostatní vrstvy oděvů. Navíc je odolné proti větru a vodě díky hydrofobnímu povlaku,” řekl Yasin pro agenturu Reuters. Nyní pracuje na realizaci dalších návrhů a velikostí a hledá obchodní partnery, kteří by mu jeho značku pomohli rozjet a dostat na trh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám