Hlavní obsah

Čím udělat radost maminkám o jejich svátku

Novinky, das

Každá druhá květnová neděle patří již více než devadesát let všem maminkám. Letos tento sváteční den připadá na 14. května. Je tedy ideální čas popřemýšlet, jak udělat své mamince radost a jak ji za její lásku a péči poděkovat.

Foto: archiv firem, Profimedia.cz

Svátek matek letos připadá na 14. května

Článek

Nemusí jít přitom o žádné drahé dárky, často nejvíce potěší krásná květina, ručně vyrobený dárek, kniha, dobré víno nebo snídaně do postele, pozvání na oběd či poukaz na masáž a kosmetické ošetření.

V Americe to maminky řeší následovně: v den svého svátku nemusejí nic dělat a jejich běžné denní činnosti a povinnosti za ně přebírají ostatní členové rodiny. Podobně maminky oslavují i na Filipínách. Zde své maminky považují za „světlo domácnosti” a v den oslav je tak zbytek rodiny rozmazluje anebo jim nechá čas jen pro sebe, aby si mohly užít den nakupováním nebo v salonu krásy.

Maminky ve Francii, Velké Británii či v Mexiku zas slaví svůj den při rodinné večeři. V Německu a dalších zemích Evropy jsou maminky především obdarovávány.

V Nepálu se tradice zaměřuje především na zesnulé matky. Potomci se každoročně vydávají na pouť k jezírku Mata Tirtha, kde by podle bájné pověsti měli spatřit tvář svých matek v odrazu vody.

Proč se svátek matek slaví

Prapůvod svátku matek můžeme hledat už v starověkém Řecku, kde slavili svátek plodnosti a matek. V roce 1900 vznikl v Americe svátek na počest Anny Reeversové-Jarvisové z Filadelfie, která byla velkou bojovnicí za práva matek. O dva roky později (v roce 1902) americký prezident Woodrow Wilson oficiálně vyhlásil Den matek svátkem. A od té doby se slaví po celém světě, i když v mnoha zemích v jiný den.

U nás chtěla poprvé zařadit mezi významné dny tento svátek v roce 1914  emancipovaná předsedkyně Československého červeného kříže Alice Masaryková, dcera našeho prvního prezidenta. Tato myšlenka ji oslovila během pobytu v USA, kde se seznámila s Křesťanským sdružením mladých žen - YWCA (Young Women´s Christian Association). Oficiálně se to podařilo, ale až v roce 1923.

Po roce 1948, kdy se moci chopili komunisté, byl svátek matek zatlačen do kouta. Na výsluní se hřál Mezinárodní den žen (MDŽ – slaví se 8. března). Přesto svátek maminek nikdy do zapomnění neupadl. V mnoha rodinách se držel dál a po listopadu 1989 se opět začal objevovat v kalendáři.

Foto: mamydekujeme.cz

Pošlete své mamince pusu či jiné přání s vlastní fotografií v podobě MMS či emailu. Stačí nahrát svou fotografii, vybrat styl a napsat své vlastní přání.

Foto: Florea

Kytice 35 červených růží RED CALYPSO 50cm, Cena: 829 Kč

Foto: archív firem

Maminkám

Foto: archív firem

Den Matek

Pro maminku si všichni přejeme hlavně zdraví. Chytrá košilka Protect Waist poskytuje zónové teplo pro citlivé partie kolem pasu. Chrání ledviny, močový měchýř a vaječníky. Hebounké a příjemné od české značky Treat Wear. Cena 690 Kč

Foto: archív firem

Matek

Foto: Archív firem

Matek

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám