Hlavní obsah

Vyléčení alkoholici to občas dotáhnou daleko

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martin Schulz (61) postavil své tažení za úřadem spolkového kancléře do značné míry na svém životním příběhu. Nezastírá, že jako mladík pil jako duha. Pokud se jím v září opravdu stane, bude po Georgi W. Bushovi (70) v krátké době druhým světovým lídrem, který se dlouhé roky díval sklenkám na dno.

Foto: Profimedia.cz

Britský zpěvák Robbie Williams abstinuje už déle než pět let.

Článek

V italském ztřeštěném filmu Nová strašidla se skupina herců loučí na hřbitově s kolegou – komikem. Místo žalu a truchlení si přehrávají výstupy a skeče, veselí se tak, až se nakonec mezi hroby vine rozjásaný had tančících smutečních hostů.

Na smuteční tryzně za policisty zastřelené v americkém Dallasu loni v červenci tančil jako jediný George W. Bush. Klátil se do rytmu, smál se do kamery, až se zakláněl, jako kdyby se jaksepatří povzbudil svou oblíbenou whisky.

Foto: Profimedia.cz

Zase pije? Podobné otázky se na sociálních sítích řešily loni v červenci poté, kdy svět obletěly snímky z tryzny za policisty zastřelené v Dallasu. Na George W. Bushe, který vypadá jako by byl společensky unavený, dohlíží Michelle Obamová.

Michelle Obamová (53) mu sice několikrát do ucha pošeptala, že se neocitl na mejdanu, ale na pietní akci, ale Bush se odradit nenechal. Nejeden Američan se ptal: nevrátil se někdejší šéf Bílého domu znovu k láhvi?

Buď já, nebo Jack Daniels

Bujarých večírků s alkoholem a drogami se Bush neodříkal už na univerzitě jako člen Yalského bratrstva Skull and Bones (Lebka a kosti). Po promoci z Yale nastoupil v roce 1968 vojenskou službu u texaské 147. letecké perutě Národní gardy. Přezdívali jí Šampaňská jednotka, protože u ní sloužili privilegovaní synové prominentních politiků nebo sportovní hvězdy, kterým se nechtělo do Vietnamu.

Foto: Profimedia.cz

Ve výčtu pijáků nesmí chybět ani Barney Gumble z animovaného seriálu Simpsonovi.

Podle deníku The Boston Globe zůstalo v záznamech jednotky dvanáct měsíců, mezi květnem 1972 a květnem 1973, „bílé místo“, ve kterém není o Bushovi žádná zmínka. Shodou okolností ho tehdy alkohol ničil snad úplně nejvíc, jak později přiznal.

Rozchod s whisky, pivem a vínem si Bush načasoval na čtyřicáté narozeniny v roce 1986.

„Ráno po oslavě jsem se cítil velmi špatně. Zařekl jsem se, že se skleničky ani nedotknu, a od té doby jsem nevypil ani kapku. Za nový život vděčím nalezené víře v Boha,“ nechal se slyšet v roce 2000 v televizi NBC.

Jiní zmiňují poněkud zemitější způsob prozření. Když se po pitce na počest čtyř křížků probudil, manželka Laura (70), s níž žil deset let a měli šestiletá dvojčata Barbaru a Jenny, mu nabídla takzvanou texaskou volbu: buď já, nebo Jack Daniels.

Mstil se osudu

Také o bytí Martina Schulze, který do letošního ledna pět let působil jako předseda Evropského parlamentu, rozhodlo ráno po pitce. Psal se 26. červen 1980, seděl sám namol opilý v prázdném bytě, z něhož mu hrozilo nucené vystěhování. Pět let propadal alkoholu tak, že se takřka zničil.

Jako mladík netoužil s umíněností svého věku po ničem jiném než po oslnivé kariéře na zeleném trávníku.

„Chtěl jsem zářit jako profesionál, považoval jsem se za nejlepšího fotbalistu na světě. Rozmlouvejte sedmnáctiletému klukovi jeho sny,“ svěřil se v loni vydané autobiografii s titulem Od knihkupce po muže pro Evropu.

Foto: Profimedia.cz

Martin Schulz přiznává minulost alkoholika. Na dno se dostal poté, kdy zranění zničilo slibně nastartovanou kariéru profesionálního fotbalisty.

Osudové zranění ho nemilosrdně srazilo na zem. Nechal školy, odpískal maturitu. Upjal se k láhvi – nejdříve z lítosti, pak ze zvyku. „Mezi devatenácti a čtyřiadvaceti jsem se zřítil až na úplné dno. Už během učení se na knihkupce jsem pil jako duha. Kvůli tomu jsem později přišel o místo ve vydavatelství umělecké literatury a v reklamní agentuře,“ nezastírá.

A co považuje za nejhorší? „Když jsem se ráno probudil s pocitem, že jsem selhal. Chlastal jsem tehdy první ligu. Každý den jsem se přitom zapřísahal, že toho nechám, ale nedokázal jsem to. Neznám víc ponižující pocit,“ přiznal se v týdeníku Bunte.

S pomocí bratra – lékaře – se nakonec dokázal postavit na nohy. Podstoupil čtyřměsíční terapii a od té doby nepozřel ani kapku alkoholu. „Občas to nebylo snadné, vždyť jsem devět let starostoval ve Würselenu, který pořádal karnevaly, jak se patří. A to si dokážete představit, že při karnevalovém veselí neteče proudem minerálka,“ směje se Schulz.

„Kdo v životě tolik ztratí, dokonce ho osud tak nesmlouvavě poníží, ten pak – když se zmátoří – skočí po sebemenší příležitosti, aby se ranám života pomstil,“ vysvětluje možný německý kancléř v knize Spoutaný obr.

Mimochodem – také s další neřestí zatočil až v pozdějším věku. „Kouřil jsem jako komín. V šestatřiceti jsem s tím, rovněž ze dne na den, skoncoval,“ chlubí se.

Zpěvák, herec a kreslený Barney

Možná se už trochu pozapomnělo na to, že britský zpěvák Robbie Williams (43) na začátku úspěšné kariéry trpěl těžkou závislostí na alkoholu a drogách. Rozmařilá mladá léta však už odnesl čas a přes pět let úplně abstinuje, ale i tak občas má co dělat, aby odolal návratu do starých časů.

Přiznává, že doteď se nedokázal vyrovnat s příčinou chuti na skleničku – návaly paniky, depresí a pocitů zmaru. „Stále trpím kvůli popularitě úzkostmi, toho jsem se ještě nezbavil. Jsem si však jistý, že každý čelí nějakým obavám,“ svěřil se Robbie deníku The Sun.

S alkoholem si své užil také irský herec Colin Farrell (40), filmový Alexandr Veliký. „Jsem nevýslovně šťastný, že jsem z toho pekla vyklouzl. Drtilo mě zoufalství a vše spělo k nevyhnutelnému pádu. Znáte mě – mám těch všech nikdy a napořád až po krk, ale jsem si jist: chlastat už nebudu,“ věří si irský bouřlivák.

Foto: Profimedia.cz

S alkoholem se potýkal také filmový Alexandr Veliký, irský herec Colin Farrell.

Do červené knihovny zapadá příběh Khalila Rafatiho (46). Chtěl zbohatnout jako drogový dealer, k tomu pil jak duha. Hrobníkovi utekl z lopaty i v roce 2002, když přežil střelbu útočníků a nastoupil na odvykací léčbu. Poté už se pustil do podnikání s čerstvými ovocnými šťávami. Založil společnost SunLife Organics, která nevídaně uspěla. „Popoháněla mě až neskutečná touha využít své druhé šance,“ hodnotí milionář v knize Zapomněl jsem zemřít.

A ve výčtu nesmí chybět animovaný Barney Gumble ze seriálu Simpsonovi. Býval výborný student – abstinent, než ho Homer naučil pít pivo. Pokouší se dostat ze scestí, ale nedaří se mu to. Když Barneymu v jednom z dílů dojde, jak ho okolí vidí, a také sám sebe zahlédne na videozáznamu oslavy svých narozenin, z nichž si nic nevybavoval, rozhodne se stát abstinentem. Udělá si kurz pilota vrtulníku a po mnoho dílů se alkoholu nedotkne.

Reklama

Výběr článků

Načítám