Hlavní obsah

Kdy je ideální čas pro trvalejší odstranění chloupků na těle

Novinky, Dana Sokolová

Pokud se chcete do léta zbavit natrvalo nežádoucích chloupků, pak neotálejte a začněte s tím co nejdříve. Důvodů je hned několik, jednak v celém procesu epilace hraje důležitou roli růstový cyklus chloupků. Zbavování se chloupků pomocí laserů a IPL navíc není vhodné těsně před letní dovolenou, jelikož epilovanou kůži nesmíte vystavovat slunečnímu záření alespoň po dobu dvou týdnů.

Foto: Profimedia.cz

Fotoepilace

Článek

Epilace chloupků pomocí IPL

Při IPL technologii dochází ke zničení buněk vlasového váčku prostřednictvím tzv. selektivní fototermolýzy. Tmavý pigment, který dodává chloupku jeho zabarvení (melanin), pohlcuje intenzivní pulzní světlo (IPL). Vlasový váček se rozehřeje na 70 °C, buňky v něm jsou tepelně zničeny a nakonec vypuzeny z těla bez toho, aby byly poškozeny ostatní tkáně. Pak již z tohoto místa nemůže vyrůst další chloupek.

„Přístroj působí pouze na chloupky v růstové fázi, která však neprobíhá u všech chloupků ve stejném období, proto je třeba vyčlenit si na epilaci více měsíců. Je to individuální, někomu mohou stačit čtyři ošetření a dva měsíce, někdo potřebuje šest rozložených na čtyři měsíce,” vysvětluje lékařka MUDr. Veronika Jurčová.

Platí pravidlo, že první čtyři epilační ošetření by měla být provedena v odstupu dvou týdnů, další se dělají vždy po 4 týdnech až do dosažení požadovaného výsledku. Růstový cyklus chloupku trvá průměrně 18-24 měsíců, takže s určitým růstem chloupků v tomto období je třeba počítat.

„Pokud se nějaké nové chloupky objeví, budou jemnější a bude jich výrazně méně. Je běžné, že po dobu 1-2 týdnů po epilaci působí dojmem, že dále rostou, a kůže je vytlačuje, tyto však přirozeně vypadnou. Následně tedy stačí přístroj používat už jen příležitostně, dokud nedosáhnete trvalých výsledků,” upozorňuje Jurčová.

Pokud si plánujete koupit IPL přístroj či celou kúru absolvovat pomocí profi ošetření, pak s tím skutečně neotálejte. Je třeba mít také na mysli, že IPL epilace by se neměla provádět na opálené kůži.

„Světelný impuls se totiž zaměřuje na pigment melanin, který se nachází v chloupku, aby se dostal až přímo ke kořeni. Čím je chloupek tmavší a kůže světlejší, tím jsou výsledky lepší. V neposlední řadě nesmíme zapomenout na to, že epilovanou kůži nesmíte vystavovat slunečnímu záření alespoň po dobu dvou týdnů,” radí lékařka.

Fotoepilace pomocí IPL přístroje je vhodná jak pro ženy, tak muže. Ošetření je závislé na typu kůže, užívá se pro fototyp 1-4. U fototypů 5 a 6 se fotoepilace neprovádí. Nejmodernější přístroje již umějí rozeznat fototyp kůže jedince a automaticky nastavit intenzitu světla.

Jak pečovat o pokožku před zákrokem?

„Těsně před samotnou IPL epilací doporučujeme se den předem hladce oholit,“ doporučuje majitelka pražské Kliniky krásy Anděl, Alena Jírů. Dále radí 4 týdny před IPL epilací chloupky nevytrhávat, pouze holit. Je to právě proto, aby byl chloupek zasažen jak na povrchu, tak v kořínku.

Kdo by se měl IPL ošetření vyhnout: těhotné ženy, epileptici, osoby s tetováním, s hyperpigmentací, ale i lidé užívající léky na ředění krve, léky způsobující přecitlivělost na světlo, diabetici či lidé s herpes onemocněním.

Foto: archív firem

Zleva:

Laserová epilace

Patří mezi nejefektivnější epilace vůbec. Používají se nejmodernější lasery s dynamickým chlazením, které zvyšuje komfort zákroku, aby byl bezbolestný.

Epilace spočívá v plošném a rovnoměrném ozáření laserovým světlem, které cíleně ničí pigmentovanou zárodečnou část chloupků.

„Přístroj vysílá světelný paprsek, který je pohlcován pigmentem vlasové cibulky a mění se na teplo. To pak ničí celou cibulku. Nejlepších efektů dosahujeme u tmavých chloupků, světlé vyžadují více opakovaní. Šedivé chloupky laserem odstranit nelze, jelikož neobsahují žádný pigment, ale vzduchové bubliny. Protože se chloupky nacházejí v různých stádiích růstu, je třeba zákrok několikrát po sobě opakovat v cca 6–8týdenních intervalech,” vysvětluje MUDr. Jitka Chaloupecká, vedoucí lékařka pražského Laserového Centra Anděl.

Epilovat lze jakákoli místa na těle. Bolestivost zákroku se přirovnává ke štípnutí gumičkou. Pokud je jedinec citlivější, lze oblast hodinu před zákrokem natřít znecitlivujícím krémem. Ihned po ošetření se epilované místo zchladí a potře zklidňujícím antiseptickým krémem. Epilovaná oblast bývá několik hodin mírně zarudlá. Epilovat nelze jedince, kteří jsou opálení či trpí chladovou alergií. Po epilaci je také nutné alespoň měsíc chránit místa před slunečním zářením.

Některým lidem po laserové epilaci už chloupky nenarostou nikdy. Jiným mohou začít opět růst nejdříve po roce. Pokud však chloupky nejsou zničeny zcela, pak zůstává na těle slabé světlé chmýří, což lze považovat za špatné provedení epilace anebo provedení pomocí méně efektivního laseru.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám