Hlavní obsah

Móda bolivijských domorodých žen dobývá svět

Kdysi musely Bolivijky nosit nabírané sukně násilím. Služky k tomu nutili tehdejší španělští kolonizátoři. Stejné bohaté sukně zvané cholita už ale dávno nejsou symbolem podřízenosti. Nejenže je nosí obyvatelky Bolívie s hrdostí, jejich extravagantní vzhled zaujal i nejznámější světové návrháře.

Foto: Profimedia.cz

Eliana Paco se vrací k tradici

Článek

I v Bolívii, kde od roku 2006 vládne v historii první domorodý prezident Evo Morales, lze stále častěji spatřit ministryně, soudkyně nebo televizní hlasatelky oděné podle módy cholita. Cholita je zdrobnělina od chola, a to je většinou pejorativní označení domorodých žen.

Eliana Pacová nemohla věřit svým očím, že mohla představit svou kolekci Pachamama v září na prestižním Fashion Weeku v New Yorku. Nejprve tedy byla předvedena ve vládním paláci v La Paz, což odráželo podporu jejímu projektu ze strany bolivijských úřadů.

„Bylo to poprvé, co se tyto šaty dostaly až na módní přehlídky a obléklo je 12 modelek z různých zemí," chlubí se Eliana Pacová.

Foto: Profimedia.cz

Nabírané sukně tzv. cholity, se těší opět velké oblibě.

Sukně symbolem diskriminace

Tyto barevné sukně, které kdysi byly symbolem diskriminace a které se nosily společně se šálem z vlny z lamy a malým kloboučkem na hlavě, dnes domorodé bolivijské ženy odívají s pýchou.

Tato móda v sobě nese bolivijskou identitu a hrdost. Sama návrhářka Eliana Pacová nosí ve svém ateliéru v La Paz rovněž tento tradiční oděv, jemuž dodala sofistikovaný nádech, aby mohl překročit hranice.

Na šaty je potřeba šest metrů látky

Oděv cholita, který Bolivijky nosí ve všední den stejně jako ve svátek, se skládá ze tří nebo čtyř vrstev, z nichž na každou se spotřebuje až šest metrů látky. Sukně spadá pod kolena a může vážit až deset kilogramů.

Taková sukně stojí 200 až 4300 dolarů (5000 až 107 500 Kč). Při významných událostech a církevních svátcích k ní ženy nosí zlaté nebo stříbrné šperky a drahokamy.

Foto: Profimedia.cz

Na jedny šaty je třeba až šest metrů látky

Celosvětový zájem

Díky slavné přehlídce v mecce módy v  New Yorku si tradiční bolivijské sukně získaly obdiv španělské návrhářky Agathy Ruiz de la Prada, která se proslavila svými zvláštními barevnými kreacemi.

„Miluji oděvy cholita, připomíná mi to hodně Yvese Saint Laurenta a Giorgia Armaniho v jejich nejlepších letech," říká návrhářka, která přijela do Limy, aby tu představila vlastní kolekci. „Ráda bych představila tuto módu v Madridu a v Paříži," dodává Prada.

A to je právě snem bolivijské návrhářky. „Myslím, že je možné, aby evropské ženy nosily šálu nebo klobouk cholita," říká Eliana Pacová. Představuje si rovněž, že by nosily barevné šály k šatům západního stylu nebo k džínům.

Foto: Profimedia.cz

Nabírané sukně se opět dostávají do módy

Těžká práce plná hrdosti

Podle Adriany Barrigové z Agentury pro turistický rozvoj při radnici v La Paz jsou oděvy cholita součástí kultury a pro návštěvníky přijíždějící objevovat Bolívii jsou velkou atrakcí.

Eliana Pacová zdůrazňuje, jaká obrovská práce se skrývá za každým modelem: jsou ručně šité a pletené a může na nich až dva týdny pracovat tým tří lidí.

„Pro mne to představuje kulturu, identitu, hrdost i práci, neboť chola hodně a těžce pracuje," říká. „A skrze tuto módu se žena prosazuje jako nezávislá," dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám