Hlavní obsah

Do módy se vracejí boty na širokém podpatku, trend 60. a 70. let

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odzvonilo sexy jehlovým podpatkům, které sice na noze vypadají skvěle, ale vydržet v nich chodit déle než pár minut je pro mnohé ženy utrpení? Možná ano. Do módy se ve velkém totiž vracejí takzvané „block heels“, které se nosily především v 60. a 70. letech.

Foto: Archiv firmy

Bytelné podpatky hlásí příchod trendu 60. a 70. let. V některých modelech se dá bez problémů vydržet celý den. Hnědé boty, Deichmann, 649 Kč

Článek

Úlevu a kompenzaci přináší trend, který známe od 60. let. A tím jsou boty na přijatelně vysokém, tak i pohodlně širokém podpatku. Ve velkém se objevovaly tento rok především na jarních a letních módních přehlídkách velkých značek.

Foto: Archiv firem

1. H&M, 899 Kč. 2. Deichmann, 649 Kč. 3. Dorothy Perkins, Zoot, 1029 Kč.

Retro v moderním kabátě

Můžeme jmenovat například luxusní brand Chloe, kde tyto boty doplňovaly kolekci inspirovanou devadesátými léty plnou šifonových a průsvitných materiálů.

Nebo také například designérské duo Domenico Dolce a Stefano Gabbana, kteří blokové podpatky ozvláštnili o hedvábí, květiny a jiné doplňky. Pozadu nezůstala ani značka Gucci, která si, co do kreativity a zdobnosti, s podpatky velmi vyhrála.

Foto: Archiv firem

1. H&M, 899 Kč. 2. Topshop, info o ceně v obchodě. 3. Topshop, info o ceně v obchodě.

Přijatelnější varianta

„Nižší podpatky jsou daleko šetrnější volbou pro nohy, protože nabízejí jistější podporu při chůzi a lépe na noze sedí,“ říká pediatrička Margaret Dabbsová pro Dailymail.

„Velmi vysoké podpatky naopak způsobují bolesti zad a zkracují Achillovy šlachy, což může vyústit v dlouhodobé zdravotní problémy.“

Stylistka Nathalie Riddleová, které outfity vybírá mimo jiné i herečkám Salmě Hayekové nebo Helen Mirrenové, dodává, že tento renomovaný klenot z dob minulých nabízí všestranné použití.

„Můžete je nosit jak přes den, tak i večer. Skvěle se ladí například s obyčejnými džínami, na večer se hodí například ke kostýmku.“

Dále doporučuje kombinovat s retro střihy šatů, stejně jako s midi (délka pod kolena) délkou sukní a kalhot.

Foto: Archiv firem

1. River Island, Asos, cca 1200 Kč. 2. F&F, 629 Kč. 3. Deichmann, 599 Kč.

Nosí je i britská královna

„Zaznamenali jsme obrovský nárůst prodeje tohoto typu bot,“ říká Cassie Smartová, nákupčí z matchesfashion.com. Přisuzuje to především jejich univerzálnosti a výšce podpatku, na kterém se dá vydržet bez problémů celý den.

„Fungují skvěle ve spojení s kancelářským i volnočasovým outfitem a aktuálně jsou modernější alternativou štíhlých jehlových podpatků.“

Pozornější z nás si možná všimli, že tento typ bot nosí britská královna už něco okolo 50 let. A přesně tento typ retro šarmu se opět vrací do módy.

V šedesátých letech symbolizovaly nízké robustní podpatky uvolněný ženský styl. Nosily je ikony, jako byla Raquel Welchová, Jackie Kennedyová či Jane Birkinová. Mimo to je tato obuv báječnou alternativou pro ženy, pro které jsou podpatky každodenní nutností.

Foto: Archiv firem

1. Gino Rossi, Answear, 349 Kč. 2. Clarks, Baťa, 2599 Kč. 3. Mango, 1499 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám