Hlavní obsah

Dívka s Downovým syndromem hvězdou fashion weeku v New Yorku

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fashion week v New Yorku patří k nejznámějším a nejdůležitějším módním akcím vůbec. A také boří zažité mýty. I letos se tak stalo. V rámci speciálního projektu se na mole předvedlo hned několik handicapovaných modelek, které zpochybnily standard o nadiktované kráse v módním průmyslu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Handicapované modelky na Týdnu módy v New YorkuVideo: FTL Moda, Reuters

 
Článek

Australanka Madeline Stuartová by mohla být obyčejnou osmnáctiletou dívkou, která trpí Downovým syndromem. Jenomže když řekla svým rodičům, že chce být modelkou, myslela to vážně. Ti ji v tom podpořili a díky profesionálním fotografiím se dostala do širšího povědomí lidí z módního průmyslu. A dopracovala to tak daleko, že se letos prošla po mole na newyorském fashion weeku.

Madeline, ačkoliv mluví jen ve velmi krátkých větách, byla i tak schopna odpovědět novinářům na jejich otázky. Řekla také, že bylo vždy jejím velkým snem stát se modelkou.

Teprve před rokem její matka sdílela profesionální fotografie své dcery na sociální síti a najednou se s nabídkami roztrhl pytel. Nafotila sportovní kolekci a stala se tváří luxusní lifestylové značky everMaya, která ji bere jako obrovskou inspiraci. V rámci fashion weeku v New Yorku se stala historicky druhou modelkou s Downovým syndromem, která se prošla po módním mole.

Holohlavá modelka i kráska bez ruky boří zažité mýty

Mimo jiné se na mole představila i modelka s alopecií Mikaya Dionneová. Alopecie je autoimunitní kožní onemocnění, které způsobuje absolutní nebo částečnou ztrátu ochlupení na těle. „Mám na to postavu, výšku, ale nikdo mě nechtěl kvůli tomu, že mám holou hlavu,“ řekla v rozhovoru pro média.

Další handicapovanou modelkou byla Shaholly Ayersová, dívka, která se narodila s jednou rukou. Druhá jí končí před předloktím.

„Byla jsem odmítána spoustou agentur, řekli mi, že neexistuje způsob, jak bych se mohla stát modelkou, a tak jsem na tom začala pracovat sama a udělala si portfolio,“ řekla rodačka z Hawaie.

Všechny handicapované modelky se představily v rámci FTL Moda, která je součástí New York Fashion Week: the Shows. Ta má za cíl předvést nové talenty na módním poli.

Reklama

Výběr článků

Načítám