Hlavní obsah

Džíny vybírejte podle typu postavy

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Období odhalených nožek skončilo, kraťasy, šortky a krátké rozevláté letní šaty střídají kalhoty s dlouhými nohavicemi, v mnoha případech tolik oblíbené džíny. Ty jsou milované, ale i zatracované. Proč? Existuje tolik typů a střihů, že stačí chvilka nepozornosti a domů si člověk může odnést nepadnoucí kousek.

Foto: Profimedia.cz

Na podzim mnoho žen mění krátké šortky za teplejší džíny.

Článek

Není člověk, který by to neznal. Cesta za koupí nových džínů je kolikrát trnitá, protože najít kousek, který vám sedne, líbí se vám a ještě se v něm cítíte dobře, je téměř nadlidský úkol. Naučte se ale několik tipů, díky kterým bude nakupování snadnější a rychlejší.

Strečový materiál pro dlouhánky

Strečové džíny jsou skvělé v tom, že se přizpůsobí tvaru i typu postavy. Stačí pouze vyzkoušet několik různých značek a zjistit, jaký střih a styl vám perfektně sedne a v čem se cítíte příjemně.

Strečové obepínající džíny s úzkými nohavicemi vypadají fantasticky zejména na dámách, které příroda obdařila štíhlou postavou a dlouhýma nohama, které dají vyniknout právě těmto přednostem.

Foto: Archiv firem

1. Tvarovací, H&M, 1299 Kč. 2. Bokovky, Lindex, 999 Kč. 3. Tvarovací slim džíny, H&M, 1299 Kč.

Vysoký pas sluší křivkám

Pokud vás trápí v oblasti břicha větší objem, vsaďte na džíny se zvýšeným nebo vysokým pasem. Nízký pas a takzvané „bokovky“ by vás v pase „přeřízly“ a naopak ještě více upozornily na nedostatky postavy.

Vyhýbejte se také bledým a světlým barvám a druhům s příliš výrazným vyšisováním na stehnech, které opticky nohy rozšíří. Držte se raději hesla, že v jednoduchosti je krása. Malý tip na závěr: cigaretový střih vyrovná poměr výrazných křivek.

Foto: Archiv firem

1. Elegantní tmavé džíny, 749 Kč. 2. S úzkými nohavicemi, 549 Kč. 3. Světlejší džínovina, 749 Kč, vše Bonprix.

Přesýpací hodiny vytvaruje rovnováha

Postavu typu přesýpací hodiny charakterizuje štíhlý pas a ženské křivky v horní i dolní partii těla. Tento typ velmi ženské postavy si zaslouží speciální péči a spíše než jej skrývat je vhodnější křivky podpořit.

Co se týče kalhot, vybírejte užší nohavice, zejména rovné střihy. Nejvíc vám ale bude slušet klasika se širšími nohavicemi. Pokud chcete experimentovat se „skinny” džínami, volte vysoký pas.

Foto: Archiv firem

1. Rovný střih, Esprit, 1499 Kč. 2. Boyfriend střih, Zoot, 1359 Kč. 3. Prosvětlené, Zoot, 1659 Kč.

Zvony pro drobné postavy

Chcete si s koupí nových kalhot přidat i pár centimetrů k dobru? Pokud jste drobné postavy, vyberte dobře padnoucí zvonové kalhoty upnuté na stehnech. Dokonale je doladíte i s botami na podpatku či klínku. Vyhněte se naopak příliš úzkým „mrkváčům“.

Foto: Archiv firem

1. Zvonové džíny s vysokým pasem, Lindex, 999 Kč. 2. Tmavé zvony, Asos Petite, 1290 Kč. Světlé džíny se zvonovými nohavicemi, Asos, 1290 Kč.

Pozor na výrazné detaily - velké kapsy i zdobení mohou na malé postavě působit vyloženě klaunsky. Vyhněte se také kalhotám ve zkrácených délkách, které postavu „ustřihnou“ a opticky ještě více zkrátí linii nohou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám