Hlavní obsah

Vera Farmigová: Vždycky jsem byla antibarbie

Právo, Jana Rovenská

Až po deseti letech Hollywoodu došlo, že Very Farmigové je pro malé role škoda. A tak od chvíle, kdy dala košem Georgi Clooneymu v komedii Lítám v tom, hraje vedle samých špiček.

Foto: WarnerBros.

Bývalou lásku Roberta Downeyho Jr. si v novém dramatu Soudce zahrála s chutí.

Článek

V novém dramatu Soudce se představí ve dvojici s Robertem Downeym Jr. V Soudci si zahrála hned se dvěma Roberty - druhým je oscarový Robert Duvall. „Pracovat v takové sestavě je pro herečku přímo požehnáním,“ říká spokojeně jednačtyřicetiletá Vera.

Upoutávka na film SoudceVideo: Warner Bros. CZ

„Navíc je to i moc zajímavý film. Je o rodině, o jejích sporech a neshodách, ale i o snaze smazat to špatné a dát ji zpět dohromady, navázat zpřetrhaná pouta. Já sama jsem si na rodině vždycky zakládala. A moje role Samanty Powellové, bývalé velké lásky Roberta Downeyho, který se po letech vrací do rodného města, taky nebyla k zahození,“ směje se půvabná Američanka ukrajinského původu.

Do šesti let neuměla anglicky

Narodila se ve státu New Jersey jako druhé ze sedmi dětí ukrajinským katolíkům - učitelce Ljubě a počítačovému analytikovi Michaelovi. Žila v uzavřené ukrajinské komunitě a do šesti let neuměla ani slovo anglicky. Chodila do ukrajinské katolické školy, později do státní americké.

„Jako malá jsem byla hodně nesmělá. Jedním z důvodů bylo i to, že jsem byla krátkozraká a nosila jsem silné brýle. Při hře na klavír mi to nevadilo, když jsem ale začala chodit na taneční hodiny, povolili mi doma vytoužené čočky. Moc ráda vzpomínám na dobu, kdy jsem pak jako teenager jezdila na turné po Státech s ukrajinským lidovým souborem,“ prozrazuje Vera, ve které by dnes už nikdo nehledal nesmělé ošklivé káčátko.

Chtěla být očařkou

V té době ale ještě chtěla být oční lékařkou. Názor změnila, když se dostala na Uměleckou školu ve státě New York. V roce 1996 se odstěhovala do New Yorku, kde začala profesionální kariéru herečky v divadle a v televizi. Od roku 2000 začala dostávat role i ve filmu. V Podzimu v New Yorku si zahrála dceru Richarda Gerea, drogově závislou matku v dramatu Down to the Bone (Až do morku kosti), za kterou dostala cenu za nejlepší herečku na Sundance festivalu, pak dceru senátora Jona Voighta v Manchurianském kandidátovi a další a další menší role.

Průlom přišel až po partnerství s Georgem Clooneym v povedené, místy černé komedii Lítám v tom (2009), za kterou dostala první oscarovou nominaci. „Na roli Alex, která stejně jako Ryan v podání George vyhledává nezávazný sex při cestování s klubovou kartou a je něco jako sexuální dobrodruh, dlouho nezapomenu,“ říká Vera s tím, že postavu režisér Jason Reitman původně napsal jí přímo na tělo.

„Nakonec jsem ale musela dělat konkurz. Když jsme se totiž před natáčením setkali, byla jsem v osmém měsíci těhotenství a vážila jsem snad i víc než George. Natáčení, kde už je postava Alex, začalo dva měsíce po porodu mého syna Flynna, takže všichni měli strach, jestli to hlavně psychicky zvládnu,” popisuje.

„Režisér z toho byl na nervy. Po konkurzu ale věděl, že jsem stejně nejlepší, a já jsem si zase strašně chtěla zahrát s Clooneym. Když stále váhal, řekla jsem mu, ať se na mě zeptá Martina Scorseseho, který mě obsadil do Skryté identity, a tak zjistí, co všechno vydržím,“ prozrazuje dnes se smíchem.

Není nutné hrát jen s hvězdami

O Clooneym se jí potvrdilo všechno, co se o něm povídá. „Je s ním pohoda, chcete, aby byl pořád kolem. Je hrozně zodpovědný, ale vyváží to svým humorem, kterého si cení nade vše. Respektuje štáb, je kamarádský, s ním se každý musí cítit dobře. Když pak v roli Ryana přijde za Alex s tím, že by si ji chtěl vzít, a já ho chladnokrevně odmítnu, mohlo mi to utrhnout srdce,“ směje se sympatická herečka s tím, že to ale jejich vztah neovlivnilo a že se z nich stali dobří přátelé.

„Jinak ale nemusím hrát pokaždé s hvězdou. Pro mě jsou daleko lákavější role v nezávislých filmech, kde jsou mnohdy zajímavější postavy než ve velkofilmech. Každopádně teď o filmech, kde mám hrát, víc přemýšlím. I proto, že jsem matka. K nabízené postavě nemohu mít v žádném případě vlažný vztah. Musím jí buď opovrhovat, nebo ji obdivovat. Nebo když jí nerozumím, snažit se ji pochopit. Určitě mě ale nepřitahují unuděné princezny, a to jak na plátně, tak ve skutečnosti.”

Nechci žít ve městě, kde téměř každá žena má napuchlé rty, malý nos a prsa velká tak, že by mohla nakojit malou zemi.

„Proto nemám ani ráda L. A. Vždycky jsem byla antibarbie. Nechci žít ve městě, kde má téměř každá žena napuchlé rty, malý nos a prsa velká tak, že by mohla nakojit malou zemi. Jako dítě jsem chtěla upoutávat pozornost. Ale to už je dávno,“ dodává.

Vera je od roku 2008 podruhé vdaná za hudebníka Renna Hawkeyho, se kterým má dvě děti - pětiletého Flynna a čtyřletou Gyttu. Žije s rodinou v Hudson Valley v New Yorku. Kromě hraní ráda čte, hraje na piano a čas tráví i se svým čtyřnohým mazlíčkem angorskou kozou, kterou byla posedlá už od dětství.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Helen Mirrenová: Miluju pořady o kulinaření

Královna, vražedkyně, policejní inspektorka či žena gangstera, všechny tyto rozporuplné postavy zvládá bravurně oscarová Britka Helen Mirrenová. V nové komedii...

Výběr článků

Načítám