Hlavní obsah

Jak si poradit s výběrem plesových a společenských šatů

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezadržitelně se blíží doba plesů a společenských událostí. A protože se na podobných akcích předpokládá, že žena oblékne společenské či plesové šaty, je nejvyšší čas začít uvažovat nad jejich koupí či výpůjčkou.

Foto: Profimedia.cz

Jaké šaty se nejvíce hodí na koktejlový večírek či maturitní ples?

Článek

„Výběr těch správných večerních šatů by měl záviset na formálnosti akce. Pokud jde o konzervativní a formální příležitost, pak jsou zahalená ramena nutností (např. šátkem, šálou, bolerkem). V opačném případě můžete volit vyzývavější styl (např. s vysokým rozparkem), který odhalí více pokožky a vzbudí pozornost,” radí koučka stylu Dagmar Gabulová.

Večerní šaty jsou vhodné pro formální příležitosti, jakými jsou plesy, různé společenské akce a události s "black tie" dress codem. Dodávají se v nádherných stylech a střizích. Obvykle však mají jeden společný rys a tím je délka - jsou výlučně dlouhé až na zem.

Jaké volit barvy

Tmavé barvy jsou populární a přijatelnou možností pro formální příležitosti, protože působí sofistikovaně a podtrhují elegantní image.  Pokud to situace dovoluje a chcete vystoupit z davu, můžete zvolit například barevné večerní koktejlové šaty s flitry nebo dlouhé barevné šaty s potiskem či tylovou sukní.

Překvapila vás večerní akce na poslední chvíli a nemáte co na sebe? Obyčejné „malé černé” šaty už seženete téměř v každém obchodním centru u většiny módních značek, a to za velmi přijatelné ceny.

Foto: Archiv firem

Barvy vám nic neříkají a dáváte přednost černé? Zleva: Krajkové šaty, Takko, 599 Kč. Malé černé se síťovinou, Guess, 2999 Kč Answear. Třpytivé šaty, F&F, 899 Kč.

Foto: Archiv firem

Dlouhé nemusí být černé. Zleva: s černým živůtkem, Zoot, 5299 Kč. Modré, Zoot, 2429 Kč. Starorůžové, F&F, 1599 Kč. Červené, Zoot, 1299 Kč.

Foto: Archiv firem

Modro černé, Answear, 1199 Kč. S květinou, H&M, 4499 Kč. Se zlatým zdobením, Tamsin London, 3960 Kč.

Buďte si vědoma předností i nedostatků

A bez čeho se u výběru neobejdete? Vědět, co vám sluší a znát svůj typ postavy, jsou dvě nepostradatelné součásti hledání dokonalých večerních i společenských šatů.

Šaty jsou k dispozici v mnoha provedeních, jako např. s hlubokým výstřihem, bez ramínek, úzké, s „áčkovou sukní” a tak dále. Tím, že znáte proporce vašeho těla, jeho přednosti i nedostatky, víte přesně, v jakých stylech budete vypadat skvěle.

Foto: Archiv firmy

Oblíbeným vzorem letošní sezony je dráždivá krajka. Černé šaty, 2699 Kč. Modré, 1799 Kč. Fialové, 2699 Kč, vše Mango.

„Pokud máte široká ramena a úzké boky (typ postavy obrácený trojúhelník), musíte zvolit střih, který vám ramena opticky zúží a zároveň vytvoří objem v oblasti boků a stehen, abyste dosáhly efektu vyvážené postavy,” radí koučka Gabulová a dodává, že trik tkví v tom, že je třeba najít střih a styl šatů, které zdůrazní to nejlepší na ženské figuře a zamaskují problematické části těla.

Jak si poradit s doplňky

„Na společenskou událost můžete šaty doplnit malým psaníčkem v harmonické barvě a botami na vysokém podpatku. Pokud se jedná o ples, je vhodné zvolit otevřenou taneční obuv s nižším podpatkem," říká módní návrhářka značky From Kaya with love Karolína Vávrová.

Foto: Archiv firmy

Baví vás česká tvorba? Zkuste šaty od návrhářky Zuzany Labudové z nové kolekce módní značky YaxiTaxi.

Foto: Archiv firmy

Troufáte si na třpytky? Letos se hodí na společenské akce, jako například firemní večírek, či na vánoční koktejl s přáteli. Vše Topshop.

Foto: Archiv firmy

Chcete na akci působit něžně a žensky zároveň? Vyzkoušejte šaty české značky From Kaya with love.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám