Hlavní obsah

Většina mladých mužů si vyholuje hrudník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chlupy na hrudi byly vždy v západní Evropě vnímány za symbol mužnosti a vyššího věku. Dnešní mladí to ale vnímají jinak. Místo hrdosti je přemáhá stud a svůj porost pravidelně holí.

Foto: Profimedia.cz

Většinu mužů, kteří se vyholují, k tomu motivuje okolí.

Článek

Podle průzkumu společnosti Mintel si ve věkové skupině šestnáct až čtyřiadvacet let holí hruď dokonce šest z deseti mužů. A není divu. Mnohem starší vzory z řad celebrit je k tomu inspirují. Hrudník si vyholují David Beckham, Cristiano Ronaldo, Jake Gyllenhaal či Tom Cruise.

Trend začal podle sociologů zřejmě kvůli sportovcům, především předním atletům, kterým chlupy vadí v jejich disciplínách. Je známo, že se jich už mnoho desetiletí zbavují cyklisté a plavci. Ale také na atletickém mítinku na stadionu chlupatého sprintera či skokana do výšky nepotkáte. Hladká kůže totiž zvyšuje sportovní výkonnost.

„Zatímco v minulosti bylo vyholování vyhrazeno elitním atletům, dnes se zdá, že stále více mužů získává odvahu při dosahování těla zcela bez chlupů,“ uvedl mluvčí společnosti Mintel.

Většina mužů, kteří se vyholují – na hrudi, v podpaží, na zádech, na nohách či v intimních partiích – uvádí, že je k tomu motivuje okolí. Většinou je k tomu nutí partneři nebo se cítí nepatřičně ve společnosti, v níž se prezentuje vyholené a nechlupaté tělo jako to atraktivnější.

Anketa

Líbí se vám, když si muži holí hrudník?
Ano, je to víc sexy
18,9 %
Ano, je to hygieničtější
1,6 %
Ne, chloupky jsou sexy
54,9 %
Ne, je to nesmysl
21,1 %
Nevím, líbí se mi obojí
2,4 %
Nevím, nikdy jsem nad tím nepřemýšlela
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2112 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám