Hlavní obsah

Nákupní neřesti celebrit

Právo, Vladimír Plesník

Céline Dion, kterou mezi nesmrtelné katapultoval hit z filmu Titanik, bez obalu přiznává, že nedokáže setřást svou závislost. „Pokud máte, řekněme, šest párů bot, ostatní vás za podivína nepovažují. Já jich mám tři tisíce. Někdo propadl drogám, já si kupuji boty,“ nezastírá kanadská zpěvačka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Céline Dion má tři tisíce párů bot.

Článek

Když odchází z butiků obtěžkána krabicemi s čerstvými úlovky, výčitky ji netíží. „Neovládá mě žádná jiná neřest, při níž bych rozhazovala peníze,“ vysvětila.

Mimochodem svou slabost na sebe sama prozradila. Televizní moderátorka Ellen DeGeneresová ji přemluvila k virtuální prohlídce její vily na Floridě. „Mám parádní vestavěnou skříň podél celé zdi. Na boty… Víš přece, jak po nich šílím. Prostě je musím mít,“ ukazovala zpěvačka.

Céline prožila dětství v nemajetné, velmi početné rodině v kanadském městě Charlemagne. Jako patnáctá - se čtrnácti staršími sourozenci. Otec se živil jako dřevorubec a pak se střídavými úspěchy, přesněji řečeno neúspěchy, provozoval hotýlek.

Popová hvězda si vybavuje jejich maličký byt. „Máma byla natolik úžasná, že jeden šuplík vystlala polštářkem i peřinkou, aby tam mohlo spát miminko, včetně mě. Netrpěli jsme zničující nouzí, ale nikdy jsme neměli peníze. Dostávali jsme lásku, city a podporu. Co víc jsme potřebovali?“ vyprávěla webu vanityfair.com.

Mí ctitelé mi koupili dům.
Céline Dion

Boty nosila Céline takřka výhradně po starších sestrách. „Holky je naštěstí nikdy nerozšoupaly. Za to já jsem je skoro pokaždé úplně dorazila. Věděla jsem totiž, že po mně je už nikdo nezdědí,“ líčila s úsměvem.

Céline nepovažuje bohatství za samozřejmost. Ví, že za ně vděčí fanouškům. „Mí ctitelé mi koupili dům. Dopřáli mi tak šílenou ztřeštěnost jako je kolekce bot tím, že si pořizovali moje nahrávky a chodili na moje koncerty,“ nepochybuje.

Gere se kamarádil s trubkou i kytarami

Richarda Gerea, nezapomenutelného fešáka z Pretty Woman, odjakživa přitahovaly kytary jako můry plamen. „Nemohl jsem odolat. Jakmile jsem se zakoukal do nějakého kousku, po kterém jsem toužil, nemohlo mě nic odradit. Kupoval jsem jen kytary, které se mi zamlouvaly, zněly dobře a fajn se na ně hrálo,“ vrací se vzpomínkami hollywoodská hvězda, která neopomenula značky jako C. F. Martin, Gibson či Fender.

Dvacet let s trpělivostí a pečlivostí filatelisty sestavoval sbírku - aby ji nakonec vydražil v aukční síni Christie’s. Výtěžek ve výši miliónu dolarů (20 mil. korun) věnoval v říjnu 2011 do posledního centíku na dobročinné účely.

Jeho hudební začátky jsou spojeny s trumpetou, pak přidal kytaru a klavír - vše jako samouk. „Hudební nástroje považuji za své opravdové přátele v časech dobrých i zlých,“ dodává.

Auta i autíčka

Kdyby se měl zveřejnit výčet celebrit uchvácených skupováním aut, zabral by v pohodě celý rozsah tohoto článku. Přijměte tudíž jen hrst nejpozoruhodnějších. Americký developer Michael Dezer, spolupracovník magnáta Donalda Trumpa, za přispění britských manželů Donovanových nashromáždil 59 dopravních prostředků z filmů, jež ho úplně pobláznily - snímků s agentem 007 Jamesem Bondem.

Mezi skvosty milionářovy sbírky nechybí, kromě dvou vozů Aston Martin, upravených pro natáčení jízd na islandském ledě ve filmu Dnes neumírej, ani tank T-55 z bondovky Zlaté oko.

Charlie Watts, člen kapely Rolling Stones, nikdy neměl řidičský průkaz. Tato maličkost mu však ani v nejmenším nezabránila hromadit přepychové miláčky na čtyřech kolech. Že si je neužije za volantem? No a co, vychutnává si je jinak. Kochá se zvukem motorů.

Ralph Lauren, americký návrhář módy s logem hráče póla na koni, své poklady ukázal jedinému člověku. Dotyčný, jenž na Laurenovo výslovné přání musel zůstat v anonymitě, za pouhé nakouknutí vysázel na prkno sto tisíc dolarů (asi dva milióny korun), jež mířily na konto jedné dobročinné nadace.

Madonnu zklidnil čas

Pokud jde o nákupní posedlost, odborně označovanou jako shopaholismus neboli oniománie, podlehla jí i Madonna, přesněji řečeno mladá Madonna - i když toto slovní spojení ženu, kterou tak děsí kalendář, nepotěšilo.

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Madonna a její syn David Ritchie

S dívkou, jež se nenarodila se stříbrnou lžičkou v ústech, nákupní posedlost hned v počátcích kariéry pořádně zacvičila.

„Když mě to popadlo, vyrazila jsem vyzbrojena kreditkami na zteč do (proslulého newyorského obchodního domu) Mercy. Zlaté manžetové knoflíky pro přítele, nejnovější japonská videokamera pro režisérku klipů, Nintendo pro syna zvukaře - to vše jsem musela mít. Neuspokojila jsem se, dokud jsem nemohla pobrat všechny krabice, tašky a sáčky,“ svěřila se ve svém životopise.

Jak ale plynul čas, Madonna se zklidnila. Až tak, že se dnes těší pověsti jedné z nejšetrnějších ve svém oboru.

Ať nežijí duchové!

Zpěvačka Lady Gaga, která si libuje v pořádně ztřeštěné extravaganci, v tom má jasno: považuje se za reinkarnaci své zemřelé tety. Je tudíž jen logické, že vídává duchy - a občas jí dokážou pořádně nahnat strach.

Proto když vyráží na cesty, nezapomene si přibalit do kufru přístroj na odhalování duchů. Pořídila si ho za 50 tisíc dolarů (1 milión korun), protože prý dokáže prostřednictvím elektromagnetického pole najít a odhalit paranormální jevy.

„Aparát je k mání v nepočetných sériích a výrobce zaručuje stoprocentní úspěšnost,“ potvrdil podle časopisu People zdroj z okolí zpěvačky, pro kterou není žádný extrém nepřijatelný. A protože „ducholap“ vozí stále s sebou, záruka nejspíš nepřehání.

Foto: PRÁVO – Milan Malíček

Lady Gaga vlastní několik předmětů Michaela Jacksona.

Také o Miku Tysonovi, někdejším králi boxerského ringu, se nedá říci, že se chová jako tuctový bankovní úředníček. Svému protivníku Evanderu Holyfieldovi ukousl v roce 1997 ucho, jako jeden z prvních si nechal potetovat tvář a netají se slabostí pro šelmy, přesněji řečeno tygry.

„Pořídil jsem si dva výstavní kousky za téměř 400 tisíc dolarů (8 mil. korun). Starám se o ně jako o své děti. Jsou jako já - nezkrotní, silní, domýšliví,“ nechal se slyšet.

Zpěvák Bono Vox si někdy kupuje u aerolinek hned dvě místa v první třídě. Naposledy tak učinil při letu z Londýna do Říma. A důvod? Jedno sedadlo potřebuje pro sebe, druhé zabere jeho klobouk, neodmyslitelná součást jeho image.

Bouřlivák a drsňák Charlie Sheen, který většinu svých honorářů z Hollywoodu utratil za kokain, alkohol a prostitutky, rovněž umí překvapit. Zástupce firmy FAO Schwarz, proslulého newyorského hračkářství, potvrdil, že herec si u nich koupil stolní fotbálek. Přišel ho na 29 999 dolarů (600 tisíc korun).

Má to jeden háček: místo figurek fotbalistů čutají do míče panenky Barbie a celá hračka byla vyvedena v růžové. „Charlie miluje hry, obzvlášť pokud se do nich zapojí i krásné ženy, byť plastové,“ uvedl jeho mluvčí.

Sheen ihned uspořádal ve své rezidenci mistrovství ve stolním fotbale, skromně nazvaném po něm, přičemž finále stanovil na půl páté v noci ze soboty na neděli, Výsledek bohužel agentury nedodaly.

Harry Potter kouzlil. I se svým kontem

Sláva, kterou dobyl jako filmový sympaťák s kouzelnickou hůlkou Harry Potter, se Danielu Radcliffovi promítla i na bankovním kontě. Forbes vyčíslil jeho majetek na 52 miliónů liber (1,8 mld. korun). V osmnácti, kdy získal plnou moc nad správou svého majetku, se zapřisáhl, že ho milióny nezmění. „Nebudu utrácet za nic extravagantního. To, o co stojím - knihy, cédéčka, DVD -, se dá pořídit do deseti dolarů.

Než se však rok s rokem sešel, dokázal to roztočit. Potěšil sám sebe nemovitostmi v Londýně, New Yorku a Austrálii i originály od Andyho Warhola a Damiena Hirsta. Za zmínku stojí především byt v newyorské čtvrti West Village, který ho vyšel na 3,76 miliónu liber (129,5 mil. korun), má pět ložnic a v roce 1847 ho postavil jeden námořní kapitán pro svou dceru. Jenom jedna matrace stála v přepočtu 300 tisíc korun.

Foto: Reuters

Emma Watsonová s představitelem Harryho Pottera Danielem Radcliffem

O pár měsíců později však hodil zpátečku. „Nestojím o žádné gigantické ego. Klíčové je soustředit se na svou práci a nenechat se vláčet úspěchem,“ řekl BBC.

Pokud budete chtít, milé čtenářky, soutěžit s popovou superhvězdou Beyoncé o to, kdo se víc plácne přes kapsu při nákupu legín, není to dobrý nápad. Žena, kterou tento měsíc časopis Forbes označil za vůbec nejvlivnější celebritu na této planetě, se v roce 2007 blýskla při předávání cen BET legínami Balenciaga pošitými ryzím zlatem. Vyšly v přepočtu na dva milióny korun.

Reklama

Související články

Tetování jako módní doplněk

Touze ozdobit své tělo podléhá stále více obyčejných lidí i slavných tváří. Těm, na rozdíl od běžných smrtelníků, většinou tetování v práci nepřekáží, spíše...

Richard Gere: Víra mě naučila pokoře

Populární herec z Filadelfie se po jedenácti letech druhého manželství s herečkou Carey Lowellovou rozvádí. Richard Gere se totiž ve svých čtyřiašedesáti...

Výběr článků

Načítám