Hlavní obsah

Slovenská topmodelka Viera Schottertová: Jsem hrdá matka

Právo, Jiří Čeladník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životní příběh slovenské topmodelky Viery Schottertové (31) je více než pestrý. Ve svých patnácti letech vyhrála prestižní světovou modelingovou soutěž, která jí otevřela dveře do celosvětového modelingu. Kvůli práci se přestěhovala nejdříve do Vídně a následně do New Yorku. Tam se záhy stala matkou syna Lorena.

Foto: archiv Mercedes-Benz

Viera Schottertová je tváří Mercedes-Benz Fashion Weekendu v Praze a Bratislavě.

Článek

Přesto se jí podařilo za dvanáct let ve ’Velkém jablku“ dosáhnout na pomyslný Olymp světového modelingu. Viera například propůjčila tvář reklamě pro kosmetiku Chanel a Rimmel. Nechyběla také v prestižní kampani Victoria’s Secret, Armani a Gant.

Foto: archiv Viery Schottertové

Spolu s Karolínou Kurkovou jsou jediné z českých a slovenských modelek, které nafotily celosvětovou kampaň pro značku Mango. Se svým současným manželem vychovává dcerku Gabrielu.

Dvanáct let jste žila a pracovala v New Yorku. Co vás přesvědčilo vrátit se po tolika letech na rodnou hroudu?

Jídlo, rodina, domov. Když jsem byla mladší, tak jsem si nepokládala otázku, jestli zůstanu v zahraničí, nebo se vrátím domů. S přibývajícími léty mi bylo ale čím dál jasnější, že patřím na Slovensko.

Ze Spojených států jste si přivezla manžela, který pochází z Pobřeží slonoviny. Nebylo to pro něj jako pro chlapa těžké vzdát se svých jistot a doprovázet manželku na jiný kontinent? Většinou to bývá obráceně.

Jsem vděčná za to, že jsem ho potkala. Je to dobrý partner, dobrý otec a v první řadě velmi dobrý člověk.

Foto: Michaela Feuereislová

Manžel Souleyman Domumoya se vzdal kariéry diplomata a na Slovensku šéfuje jedné televizi vysílající dokumenty.

Ve svých jednatřiceti letech máte už dvě děti, váš syn je dokonce v pubertě. Není to na modelku vašeho kalibru nezvyklé?

Rodičovství jsem neplánovala. Přišlo to tak nějak přirozeně. Jsem velmi ráda, že děti mám. Jsem hrdá matka a věřím, že svoji roli zvládám velmi dobře.

Jak jste to stihla všechno tak rychle?

V životě mi nešlo o to něco stihnout. Je úplně přirozené mít dítě v mladém věku. Dnes svět na rané rodičovství pohlíží úplně jinak. Pamatuju si ještě doby, když jsem byla dítě a rodiče mých kamarádek byli velmi mladí. Netvrdím, že je to nejrozumnější postup, ale věci se stávají a nemá cenu se za to stydět.

Foto: Foto archiv Mercedes-Benz

Schottertová je jednou z nejúspěšnějších slovenských modelek. Ve svém portfoliu má práce pro značky jako Mango, Rimmel a Armani.

Nikdy jste neměla pocit, že vám jako mladému rodiči něco uniká?

Nemůžete mě přirovnat k někomu, kdo má v mládí dítě a nemůže ho finančně zabezpečit. Moje děti jsou mým smyslem života. Vychovávám svého syna důstojně, snažím se mu do života vkládat hodnoty a být mu co nejvíc nablízku. Díky tomu, že žije ve vyrovnané rodině, vyrůstá z něj dobrý člověk.

Foto: Foto Michaela Feuereislová

Plánujete další potomky?

Zatím ne.

Převzala jste po modelce Simoně Krainové štafetu a stala jste se ambasadorkou pražského a bratislavského týdne módy. Objevíte se také na mole?

Zatím nevím zcela jistě, jestli budu dělat nějaké přehlídky. Jednou nebo dvakrát bych se asi měla na mole objevit. Mojí úlohou je hlavně prezentovat Mercedes-Benz Fashion Weekend Praha, Bratislava navenek. Hlavně si to budu tentokrát užívat v první řadě.

Foto: Foto archiv Viery Schottertové

Raději se tedy na přehlídky díváte, namísto toho, abyste se jich účastnila?

Teď už se raději dívám. Modelingovou kariéru dělám šestnáct let, mám už hodně odpracovaného. Opravdu velmi ráda sleduji modelky, práci designérů, látky.

Neuvažovala jste tedy někdy o tom, že byste byla tvůrčí a vytvořila vlastní módní řadu, jak je to u známých osobností v poslední době zvykem?

Móda mě baví a ráda tohle umění sleduji. Ještě se uvidí, jestli bych chtěla aktivně tvořit.

Foto: Foto archiv Viery Schottertové

V módní branži se pohybujete od svých patnácti let a máte toho hodně za sebou. Na které kampaně ve svém životě jste nejvíc hrdá?

Mango, Gusto, Armani a český a slovenský víkend módy. Vnímám tuto příležitost jako vyvrcholení mé kariéry. Dělat takovou kampaň pro Česko a Slovensko je asi to nejlepší, čeho jsem doposud dosáhla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám