Hlavní obsah

Carey Mulliganová: Leonardo je jedním z největších herců současnosti

Právo, Jana Rovenská

Nenápadná, drobná Angličanka Carey Mulliganová natočila zatím jen jedenáct filmů. Tím posledním, novou interpretací klasického příběhu Velký Gatsby a rolí Daisy Buchananové, se ale rázem dostala mezi herečky A listu.

Foto: Profimedia.cz

Carey Mulliganová

Článek

Osmadvacetiletá rodačka z londýnského Westminsteru porazila v konkurzu do Velkého Gatsbyho řadu známých amerických kolegyň. „Tato role je bezesporu nejvýraznější rolí mojí kariéry. Daisy si navenek hraje na fascinující ženu, uvnitř ale bojuje s tím, že je naprosto nezajímává, že nemá světu moc co nabídnout. Ještě nikdy jsem podobnou postavu nehrála, také jsem dosud přípravě žádné role nevěnovala tolik času,“ prozrazuje šťastně Carey.

Bezpočet hodin strávila detailním čtením Velkého Gatsbyho. Odjela do Princetonu, kde F. S. Fitzgerald studoval a kde mohla v univerzitní knihovně nahlédnout do originálních stránek románového rukopisu. Pátrala i po spisovatelově soukromém životě s manželkou Zeldou - spisovatelkou, umělkyní a tanečnicí, která dala částečně podnět k vytvoření Daisy.

Foto: WarnerBros

Jako Daisy v dramatu Velký Gatsby společně s Tobeym Maguirem, Leonardem DiCapriem a Joelem Edgertonem.

Ze Zeldiných deníků se pak dozvěděla o její schizofrenii, jeho alkoholismu i o podivném přátelství s Ginevrou Kingovou. „Celé natáčení pak pro mě bylo zcela výjimečnou zkušeností. Vzrušující bylo nejen hrát Daisy, ale zároveň i být součástí tak obrovského a komplikovaného tvůrčího procesu. Režisér Baz Luhrmann udělal vše pro to, aby si byl jistý, že máme zcela jasný obraz doby, ve které se příběh odehrává. Z každé scény, z každého kostýmu přímo dýchá atmosféra jazzových dvacátých let,“ vysvětluje se zápalem.

Nebylo to ale zadarmo. „Abych v těch odvážných dobových róbách vypadala dobře, denně jsem cvičila pilates a chodila na několik hodin do posilovny. Úsměvné bylo, že když jsem byla ověšená těmi skvostnými šperky od Tiffanyho, neustále mě sledoval jeden člověk, nejspíš aby se ujistil, že nic nevezmu. Občas, abych ho pozlobila, jsem schválně něco upustila, což toho chudáka vždycky málem dostalo,“ říká se šibalským úsměvem zdobeným dolíčky.

Třešničkou na dortu pak byla pro Carey možnost zahrát si s Leonardem DiCapriem. „Tím se mi zcela splnil můj dětský sen. I všichni mí přátelé zůstali paf, když jsem jim řekla, že jsem s ním natáčela, dlouho to nedocházelo ani mně. Leonardo je bezesporu jedním z největších herců současné generace. Je naprostý profesionál, jistý sám sebou, tím pádem to udělal jednoduché i pro mě,“ říká skromně sympatická Carey, která chtěla hrát odmalička.

Poprvé se jí to splnilo ve škole v šesti letech a od té doby ji hraní nepustilo. „Porušila jsem rodinnou tradici a místo toho, abych se v osmnácti stejně jako můj starší bratr Owain zajímala o Oxford, snažila jsem se dostat na některou divadelní školu. Nikde mě ale nevzali, tak jsem šla dělat barmanku,“ vzpomíná na dobu teprve před deseti lety.

Skálopevně přesvědčená o tom, kým chce být, napsala Carey dopis anglickému herci a scenáristovi Julianu Fellowesovi. Ten ji bez váhání představil agentovi. Skvělou budoucnost jí hned v roce 2005 předpověděl anglický režisér Joe Wright, který Carey obsadil do role Kitty Bennetové v dramatu Pýcha a předsudek. „Byl to její vůbec první velký film. Před kamerou byla ale úplně přirozená a téměř se vyrovnala své tehdy už populární vrstevnici Knightleyové.

Ostatně s Keirou se po pěti letech sešla v britské psychologické sci-fi Neopouštěj mě a byla to Carey, která za ni dostala nominaci na cenu Akademie za sci-fi. Věděl jsem, že ji čeká skvělá kariéra.“

V té době už o této Angličance věděli i američtí režiséři. Do dramatu Dar (2009) s Piercem Brosnanem a Susan Sarandonovou ji obsadila režisérka Shana Festeová, podle které je Carey jednou z nejtalentovanějších hereček současnosti.

Zlom pro ni znamenal ale až rok 2010, kdy pětadvacetiletá Carey dostala za britské drama Škola života první oscarovou nominaci. Za hlavní roli v tomto filmu získala i britskou cenu Bafta a porazila tak slavnou Meryl Streepovou, která na ni byla nominovaná za Železnou lady.

Foto: Jean-Paul Pelissier , Reuters

Herci z filmu Velký Gatsby v Cannes: Leonardo DiCaprio, Carey Mulliganová a Elizabeth Debickiová

„Za toto ocenění jsem skutečně vděčná. I když jsem předtím věděla, že mám na víc, nedostávala jsem dobré nabídky, protože jsem neměla dost zvučné jméno. Ty přišly právě až po Škole života,“ svěřuje se Carey, která od té doby hraje jen s hollywoodskými jedničkami. Vše napovídá tomu, že jinak tomu u této talentované herečky nebude ani v budoucnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám