Hlavní obsah

Pohádka o německých Kennedyových je u konce

Právo, Vladimír Plesník

Stěhování se odehrálo tiše a takřka bleskově. Christian Wulff (53) vynesl několik kusů nábytku a kartónových krabic do auta a na přívěsný vozík. Jako úplně poslední uložil žehlicí prkno a sušák na prádlo. Pak s odhodlaným výrazem vyrazil od rodinného domu v Grossburgwedelu do nového, 27 kilometrů vzdáleného půdního třípokojového bytu o ploše 80 metrů čtverečních v hannoverské čtvrti Waldhausen.

Foto: Profimedia.cz

Manželství exprezidenta Spolkové republiky Christiana Wulffa rok po jeho rezignaci skončilo.

Článek

O týden dříve, první lednové pondělí kolem deváté ranní, se dva lidé setkali na Robert Enke Strasse 1, aby dojednali rozpad manželství. V 8.57 dorazila Bettina Wulffová (39), decentně nalíčená, s vlasy staženými do culíku a světle šedou šálou několikrát přehozenou kolem krku.

Christian Wulff, ještě před rokem nejmladší prezident Spolkové republiky, se objevil o čtyři minuty později.

Za zavřenými dveřmi oba napsali tečku za vztahem, jenž začal - i díky tehdy spojeneckému bulvárnímu tisku - jako senzace takřka v přímém přenosu a skončil bezpříkladným krachem.

„Rozchod mě ani v nejmenším nepřekvapil. Bettina už před několika měsíci dávala na srozuměnou, že střepy už nelze slepit,“ potvrdil týdeníku Bunte podnikatel a důvěrník Bettiny. O stupňujícím se odcizení hovořila často.

„Zatímco ona to považovala za uzavřenou věc, Christian by šel na jakýkoli kompromis, aby odvrátil umíráček.“ Christian Wulff ztratil během posledních dvanácti měsíců víc než jen deset kilogramů váhy. Přišel o úřad, respekt, čest a teď i o manželku. Tak rychlý a neodvratný pád dějiny Spolkové republiky nepamatují.

Foto: Profimedia.cz

Wuffovi spolu mají čtyřletého syna Limuse

Potkali se v Africe na služební cestě

Když se v dubnu 2006 Christian a Bettina seznámili, první manželství Wulffa, tehdejšího dolnosaského premiéra a nezadržitelně vycházející hvězdy křesťanských demokratů, už delší dobu skomíralo. První manželka, právnička Christiane, zůstala v Osnabrücku, zatímco Christian se v roce 2003 přestěhoval do Hannoveru, sídla ministerského předsedy. Dala přednost dceři Annaleně - a svým koním.

Bettina a Christian se potkali při služební cestě do Jihoafrické republiky. Jako tisková mluvčí výrobce pneumatik Conti patřila do jeho delegace, protože firma provozuje továrnu v Port Elizabeth. Usměvavá, sebevědomá žena, jejíž postava nezapřela roky baletu i košíkové, premiéra zaujala. Brali se v březnu 2008. Její pokročilé těhotenství nešlo přehlédnout.

V paláci a na vrcholu

V červnu 2010 Christiana vynesly hlasy ve Spolkovém shromáždění do prezidentského paláce Bellevue. Média pár s oblibou přirovnávala k Johnu a Jackie Kennedyovým. Mladí, hezcí, společenští. Christian by nepochybně vyhrál každou soutěž na srazu bývalých spolužáků zvanou Moje žena, můj dům, mé auto.

A pak, po 598 dnech, Christianovi zlomily vaz aféry s protislužbami od průmyslníků a finančníků – tu s hypotékou, ondy s dovolenými v jejich rezidencích, jindy se zaplacením nákladů na jeho knihu.

Foto: ČTK

Dům, v němž manželé Wulffovi před rozvodem bydleli.

Loni 19. února Bettina otevřela křídlové dveře jednoho ze sálů v Bellevue, aby stála muži po boku, až potupně oznámí, že končí.

Bettina už v knize Z druhé strany protokolu, jež vyšla loni v září, naznačovala, že oba chodí k terapeutovi, aby zachránili manželství.

Pak vyšlo najevo, že se s Bellevue nikdy nesžila. Stylizovala se do role německé princezny Diany. „Nesnáším to všechno kolem. Ale dělám to po svém a nenechám se vecpat do korzetu,“ prozradila přítelkyni. On snil o dalších pěti letech v paláci, až skončí první pětice. Ona naléhala, že pětka stačí. „Jinak odejdu,“ měla mu říci.

S Bildem v posteli
V roce 2007 psal nejčtenější deník Bild o Wulffovi jako „o druhém nejdůležitějším muži křesťanských demokratů po kancléřce Merkelové, který prožívá lásku jako z románu“. Když se stal nejmladším prezidentem Německa, jeho projev po zvolení přetiskl Bild. Bulvár označil první dámu za ikonu v paláci Bellevue a připomínal, že mladý pár patří k nejfotogeničtějším v prezidentské galérii.Symbióza pokračovala - za to, že Bild zvyšoval popularitu dvojice, dostával od Wulffových exkluzivní informace a práva na fotografie. S čím kdo zachází, tím také schází - v listopadu 2011 Bild zjistil, že Wulff si výhodně půjčoval peníze od svého přítele. Prezident to popíral, volal do redakce Bildu a vyhrožoval šéfredaktorovi Kaiovi Diekmannovi, že pokud text zveřejní, noviny budou mít problémy. Jeho slova nahrál redakční záznamník. Bild se pak pustil do „likvidace“ Wulffa. „Kdo jede s Bildem výtahem vzhůru, ten s ním pofrčí i dolů,“ řekl kdysi Mathias Döpfner, šéf vydavatelství Axel Springer Verlag, jemuž Bild patří.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám