Hlavní obsah

Mužské kníry opět upozorňují na závažnost rakoviny prostaty

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětový charitativní projekt Movember se do České republiky vrací již po čtvrté a opět se stejným cílem - šířit informovanost o závažnosti rakoviny prostaty, učinit z ní veřejně diskutované téma a upozornit na důležitost prevence. Každý muž si tak během měsíce listopadu může nechat narůst svůj knír a pomocí reakcí svého okolí dál upozorňovat na problematiku rakoviny prostaty.

Foto: Movember.com

Moderní pětibojař a olympijský vítěz David Svoboda při holení tváře

Článek

Rakovinu prostaty nelze podceňovat. V České republice je rakovina prostaty nejčastější formou rakoviny u mužů. V průběhu posledních 38 let se počet nakažených touto nemocí 6x zvýšil a počet úmrtí zdvojnásobil. Počet nových pacientů se každým rokem zvyšuje v průměru o 5000. Na toto onemocnění pak ročně umírá 1600 mužů.

Jak funguje Movember

Prvního listopadu/Movemberu se jakýkoliv muž může zaregistrovat s čistě oholenou tváří na webové stránce Movember.com a pak si po zbytek měsíce tito muži, známí jako Mo bráchové, pečlivě pěstují svůj knír jako symbol Movemberu. Každá odpověď na neodvratnou otázku („Co ho to s tím knírem napadlo?“) znamená rozšíření informace o Movemberu, a tedy i rizikách rakoviny prostaty.

Podporu nalézají Mo bráchové u svých ženských protějšků, tedy u tzv. Mo sester. Mo bráchové se prakticky během 30ti listopadových dnů stanou chodícími a mluvícími billboardy a přes jejich aktivity a slova se bude iniciovat soukromá či veřejná diskuze, která zvýší povědomí o často zanedbané tématice, což je mužské zdraví.

Foto: Movember.com

MO bratr Jakub Kohák

Do projektu se stejně jako loni i letos zapojí celá řada známých osobností jako Matěj Ruppert, Ondřej Brzobohatý, Jan P. Muchow, Eddie Stoilow, skupina Wohnout, skupina Tata Boys, rapper Orion, Goran Tačevski, Martin Tiso, Tomáš Třeštík, David Ondříček, Jakub Kohák, Martin Černík, Ondřej Bank a další. Za MO sestry se budou vydávat Dara Rolins, Leila Abbasová, Renata Langmannová, Diana Kobzanová, Kateřina Sokolová, Adéla Pollertová a další.

Mnoho nových tváří přibude i z řad celého hokejového teamu HC Slavia a HC Sparta, rugbyových hráčů a fotbalistů z AC Sparta.

Lidé.cz uspořádá závěrečnou party

Kromě významných osobností se Movemberu stejně jako poslední dva roky účastní také česká internetová jednička Seznam.cz. Partnerstvím v tomto projektu chce, díky svému silnému uživatelskému zázemí, informovat veřejnost o závažnosti choroby a podpořit sbírku na její léčbu. Kromě toho se z některých zaměstnanců stanou v listopadu také MO bráchové a MO ségry.

Růst slavných knírů bude možné sledovat na webových stránkách Movember.com a v médiích. Na konci měsíce pak pro MO bráchy a MO ségry uspořádá server Lidé.cz velkolepou party v pražském klubu SaSaZu 30.listopadu, kde se kromě jiného bude volit i letošní král Movemberu. Bude to nejen přehlídka navoskovaných, ostříhaných, učesaných a trimovaných knírů, ale rovněž se na party ukáže, kdo sesadí loňského krále Movemberu, rapera ORIONA.

Foto: Movember.com

MO sestra Diana Kobzanová

Loňský rok více jak 1400 Mo Bratrů vybralo 594 000Kč v rámci podpory boje s rakovinou prostaty. Prostředky vybrané letos v České republice putují na nadační fond Muži proti rakovině, který je zaměřený přímo na podporu boje s rakovinou prostaty a změnu pohledu na zdraví chlapů. Nadační fond Muži proti rakovině poskytuje informace přispívající k podpoře boje proti rakovině prostaty, a vybranými prostředky v rámci kampaně Movember přímo podporuje tento boj a osvětu v rámci České republiky.

Zajímavosti

Měsíční knír dokáže zadržet zhruba 30ml tekutiny nebo zhruba 10% obsahu sklenky piva, než steče jejich obsah po obličeji nositele kníru.

Ženy více přitahují muži s knírem

S knírem vypadáte silněji a zastrašíte jakéhokoliv protivníka

Muž má něco mezi 10 000 a 20 000 vlasů v obličeji

V roce 1967 rozdávali Beatles papírové kníry ke svému albu Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club

Ve standardním balíčku karet je srdcový král jediný král bez kníru

Čerstvě narozený delfín přichází na svět s knírem, ale díky přírodnímu depilačnímu systému knír krátce na to sám opadá

Nejstarší portrét, který zobrazuje oholeného muže s knírem je jezdec na koni ze Scythie z roku 300 př.n.l.

Nejdelší zaznamenaný knír patřil Bajansnhu Juwansingovi Gurjarovi z Ahmedabadu v Indii.

 V průměru si muž sáhne na svůj knír 760x každých 24 hodin.

Více informací na http://movember.seznam.cz .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám