Hlavní obsah

Helena Zeťová: Ráda řádím, ale jsem slušný člověk

Právo, Dana Kaplanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V patnácti odešla z domova, rok zpívala s americkou skupinou, proslavilo ji dívčí trio Black Milk. Má dva psy a touží po rodině. „Chci mít nejméně čtyři děti,“ tvrdí osmadvacetiletá Helena Zeťová, zpěvačka s drsným hlasem a něžnou duší.

Článek

Vyrazila jste v létě zase do Řecka?

Byla jsem u známých na Furce, což je vždycky má první zastávka na Chalkidiki. Tam mám adoptovanou rodinu. Půjčila jsem si autíčko a jela jsem do dalších míst. Vždycky jsem večer přijela, byla jsem s kamarády v baru a ráno jsem pokračovala dál. Takže jsem se vrátila z dovolené totálně unavená.

Zastavila jste se také v Nei Pori za bývalým přítelem Zikem?

Ano, ale ne kvůli němu, i když jsme spolu byli tři roky, jsou tam báječní lidé. Teď jsem se u něj ani nestavila, nestihla jsem to. Ziko mi pak volal, proč jsem si u něj nedala alespoň jedno pivko. Má novou známost, je to Řekyně, která pracovala v Čechách. Myslím, že k sobě dobře pasují. Je to bezvadná ženská.

Co vás do Řecka tolik táhne?

Našla jsem tam druhý domov. Mám všude známé. Loni jsem byla dva měsíce pracovně v Athénách a natočila jsem tam desku v řečtině. Zatím ještě není na trhu.

Rozumíte řecké mentalitě?

Myslím, že ano, ale není to snadné. Jejich zvyky respektuji, i ty, s kterými nesouhlasím. Připadají mi samozřejmé. Určitě jsem byla v minulém životě Řekyně. Sžila jsem se s nimi. Jsou všichni věřící, já také. Ne že by pořád chodili do kostela, ale dodržují tradice a svátky.

Vadí vám něco v jejich zvyklostech?

Postoj k ženám. Řekové si velice váží žen jako matek, ale jinak jim moc nedovolují. Ale i to se rychle mění. Holky nosí minisukně a nemají problém. Sleduji i jejich politickou scénu, vývoj v Řecku se pořád posouvá k lepšímu.

Proč to tehdy se Zikem skončilo?

Skončila skupina Black Milk, začala jsem natáčet svou první sólovou desku, což znamenalo více práce a paradoxně méně peněz. Nemohla jsem za ním tak často létat, bylo to těžké.

Jenže vám nevyšly ani ty ostatní vztahy…

No, nevyšly. Všechno šlo dobře, akorát všechno jednou skončí. Měla jsem tři zásadní vztahy. První ještě před Zikem. To byl muzikant z Valašska a jsme přátelé dodnes. Se Zikem to byla velká láska a po něm byl už jen hokejista Jarda Bednář. S tím jsem žila dva roky.

Co je na něm tak pozoruhodného, že si ho předáváte z ruky do ruky? Před vámi ho měla Dara Rolins, teď si ho jako štafetu převzala misska Lucie Hadašová.

(halasný smích) My si ho nepředáváme. Mezi námi byly ještě jiné slečny, my jsme jenom známější, tak se o nás vědělo. Každopádně jsem s Jardou po Darině zdědila reprobedny a dala mi také jednu písničku. Máme na něj úplně stejný názor. Nic moc na něm není, ale láska je láska. Obě jsme se z toho vztahu hodně poučily. 

Nějaké kouzlo musí mít, když jde tak na dračku!

Ale no tak kouzlo! Má modré oči a v partě je vtipný. To mu šlo. Doma už to bylo slabší.

Co rozhodlo o rozchodu?

Začal se scházet s někým jiným a nebyl schopný mi to říct. Dočetla jsem se to na internetu, viděla jsem i fotky. Vždycky ale do poslední chvilky věřím tomu, s kým jsem, a stojím při něm proti celému světu. To asi udělá každá ženská, dokud nemá stoprocentní důkaz. Některé zůstávají, i když ho mají. Já ne.

Máte představu, jak byste jednou chtěla žít?

Já už teď žiju, jak chci. Mám dva psy, všude je beru s sebou. Jsem spokojená.

Takže volně a v pohodě?

Moc volně ne. Mám takových povinností, že se příliš nezastavím. Vařím psům, vařím sobě. Co Jarda odešel, začalo mě to bavit. Uklízím, peru, žehlím a do toho mám někdy i dvě vystoupení za den, takže zatím nemám moc času žít volně, ale je mi fajn.

Jezdíte za svým tátou na Valašsko?

V létě jsem u něj byla měsíc, provečírkovala jsem to s kamarády. Mám na Moravě spoustu přátel, vyrostla jsem tam, zazpívala jsem si s kapelami, se kterými jsem začínala. Táta má hospodu a pořádá spoustu hudebních akcí pro lidi, tak jsem občas z recese zazpívala.

Jaká jste byla jako malá holka?

Byla jsem bojácná klidná holčička, která se držela máminy sukně. V mých osmi letech jsme se s mámou přestěhovaly do Prahy a já jsem byla až do čtrnácti let naprosto závislá na jejích pusinkách. Pak se to zlomilo a šla jsem do světa.

Snad od čtyř let poslouchám Tinu Turner, proto ji mám vytetovanou na rameni, na druhém mám svoji babičku Helenu, která už nežije. Nechala jsem si na ruku napsat i datum jejího narození a úmrtí, abych nikdy nezapomněla. Ovlivnila mě nejvíc ze všech lidí, vychovávala mě. Když se mi něco nepodařilo, utíkala jsem k ní do Rožnova pod Radhoštěm a ona mi pokaždé dala pěkný sekec mazec. Byla docela ranařka, ale měla pravdu.

Šla jste do světa. Kam?

Do Ostravy, kde jsem nejprve studovala hotelovou školu, ale rychle jsem z ní vystřelila a šla jsem na policejně právní školu. Jenže mě to stále víc táhlo k muzice, jezdila jsem na rockové a motorkářské srazy, bydlela jsem v Ostravě a v Brně. Také jsem účinkovala v muzikálech jako sboristka.

Vy jste chtěla být policistkou?

Nechtěla, spíš právničkou. Tehdy to bylo v módě. A taky mě bavil sport, toho jsem si tenkrát užila hodně. Ve skutečnosti mě ale lákala archeologie a lingvistika, až budu těhotná, ke všemu se vrátím.

V osmnácti jste začala zpívat na Lanzarote s americkou skupinou. Jak jste se tam dostala?

Jela jsem tam na dovolenou a zůstala jsem rok. Byla to klasická barová kapela, hráli jsme soul a bigbít. Byli jsme pomíchaní – Francouz, Indián, Američan, Češka. Bydleli jsme, jak se dalo, třeba sedm v jednom bytě, bylo to skvělé.

Vydělala jste si něco?

Na české poměry jsme si tenkrát vydělali slušné peníze, ale stejně jsme je v tom baru hned zase propili. Uvědomte si, že mi tenkrát bylo osmnáct.

Dostala jste se vůbec k moři?

Pracovali jsme v noci, přes den jsme spali a pařili, moře jsem viděla jen z dálky. Ale mluvila jsem tehdy slušně španělsky a anglicky se učím od druhé třídy.

Po návratu z Lanzarote jste na začátku roku 2000 zazářila v hudební soutěži DO-RE-MI, pak vznikla skupina Black Milk a už to jelo!

Kdyby tenkrát Dan Hádl nedal dohromady Black Milk, odjela bych zpátky na Lanzarote. Ale udělali jsme písničku Pár nápadů, měli jsme úspěch, tak jsem zůstala. V DO-RE-MI jsem zpívala píseň od Phila Collinse Against All Odds, bylo to moje první televizní vystoupení. To už byla máma provdaná za Leška Semelku, který mi hodně pomáhal.

Skupina Black Milk vydržela až do roku 2005, v té době jste s Terezou Černochovou a Terezou Kerndlovou neměly konkurenci. Nedáte se zase dohromady?

Nebráním se tomu, ale já i Tereza Černochová máme teď hodně své vlastní práce. S druhou Terezou jsme si nerozuměly. Musely bychom najít nějakou kočku do party, i když vlastně o jedné bych věděla…

Mluvíte pořád o práci. Co všechno děláte?

Někdy mám i dvakrát denně vystoupení, zpívám na předvolebních akcích ODS. Mám roztočenou desku, vyjde na jaře, do Vánoc už ji nestihnu dokončit.

Co říkáte zmatené politické situaci u nás?

Byla někdy jiná? Ale zklamaná nejsem, vím, komu věřím. Kdyby mě ODS nevyzvala k tomu, abych zpívala v kampani, řekla bych si o to sama. Líbí se mi také TOP 09, i za tu bych se nestyděla zpívat, ale prioritu má ODS.

Jako zpěvačka jste nasbírala spoustu cen od laiků i odborníků. Jen ten Český slavík zatím chybí.

Každý rok jsem se umístila. Byla jsem pátá, šestá a loni sedmá. Nemám s tím problém, jsem spokojená.

S kým si hudebně rozumíte?

Tady je spousta výborných muzikantů, většinou se o nich ani moc neví. Mně se hlasově líbí Darča (Rolins – pozn. red.). Mám ráda zajímavé hlasy.

Proč se nedáte dohromady?

Každá máme dost své práce, ale jeden duet jsme už natočily. Není moc profláklý. Soul je u nás okrajová záležitost a v běžných médiích se moc nevyskytuje. Kamil Střihavka je mnohem známější a také se často nehraje.

Co chystáte nového?

Kromě rockové desky by mě bavilo nazpívat další s mými oblíbenými písněmi, které bych si převedla do svého provedení.

Pořád vám pomáhá Lešek Semelka?

Jako autor mi nepomáhá. Pořád mu něco je, teď má vyhřezlé plotýnky, ale byla bych ráda. Myslím, že se k tomu zase dokope. Bydlí s mámou ve stejné ulici jako já, jen o tři vchody dál, tak o sobě víme.

Co soukromé plány? Určitě nechcete být sama.

Chci rodinu a snad už konečně potkám toho správného muže. Hlavně aby byl férový a vychováme spolu spoustu dětí, nejméně čtyři. Chci mít velkou rodinu, to je můj sen odmalička. Počítám, že zhruba za rok se do toho vrhnu, abych to do čtyřiceti stihla.

Je někdo na obzoru?

Nekomentuji. Ale když to nepůjde, bude mít každé moje dítě svého tatínka.

No, s dětmi to umíte. Pamatuji si, jak vám po jednom vystoupení na ulici malá holka říkala: Vy jste tak krásná! Jako princezna! Určitě jste ji tenkrát svým zpěvem a vystupováním hodně ovlivnila.

Víte, děti ještě nejsou zkažené, řídí se srdcem. Ze mě média udělala strašnou příšeru, ale taková nejsem. Ráda řádím, ale jsem slušný člověk.

Reklama

Související témata:

Související články

Dara Rolins: Své miláčky si hýčkám

Jako zpěvačka je profík od svých jedenácti, jako matka teprve osmnáct měsíců. Za sebou má krizi se svým partnerem, zpěvákem kapely Wohnout Matějem Homolou,...

Jan Kraus: Život se mnou je výhra v loterii

Pro většinu národa je tím nejosobitějším a nejpohotovějším moderátorem, pro mnohé politiky a mediální funkcionáře cholerickým aktivistou. V každém případě si...

Výběr článků

Načítám