Hlavní obsah

Ženy prý často v boji o děti zneužívají domácí násilí

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohužel ne každý rozvod probíhá v zájmu dětí klidně a bez zbytečných dohadů. Rodiče se mnohdy nedokážou domluvit jak na finančním vyrovnání, tak na péči o děti. Děti se tak stávají figurkami, jimiž obě strany manipulují. Určit poté, kdo je skutečně v právu, je nadlidský výkon. Soudy do nedávna dávaly jednoznačně za pravdu matkám, ale i to se postupem času začalo měnit. Podle výzkumu agentury Commservis.com si tak ženy začaly nalézat další možnosti, jak otci péči o dítě zcela znemožnit.

Foto: Profimedia.cz

Smyšlené případy domácího násilí se nejčastěji váží na rozvodové řízení.

Článek

„Ženy přišly na to, jak relativně jednoduše připravit muže o nárok na děti. Vymýšlejí si domácí násilí, udávají na policii a dost často jim to prochází,“ říká šéf sociologického týmu Tomáš Zdechovský z agentury Commservis.com, která se zabývá komplikovanou rodičovskou problematikou z pohledu mužů, kteří vytáhli do boje za základní lidská práva dětí na rovnocennou výchovu oběma rodiči.

Policisté prý mezi skutečnými případy domácího násilí každoročně evidují stovky případů, kdy si ženy obvinění z domácí tyranie pouze vymýšlí, aby muže záměrně poškodily. Většina smyšlených případů se pak váže na ženy v rozvodovém řízení, jež čekají na rozhodnutí soudu o svěření dětí do péče. Cílem matky je tak naprosto izolovat dítě od otce a omezit styk otce s dítětem na minimum.

Zahraniční průzkumy poukazují na vzájemné násilí

Sociologické výzkumy z celého světa potvrzují, že ženy jsou vůči partnerům stejně agresivní jako muži. Rozdíl je pouze v tom, že muži se uchylují více k fyzickému teroru a ženy k psychickému, který se hůře prokazuje a nezřídka je také příčinou následného partnerova fyzického útoku. Ještě výmluvněji hovoří americké výzkumy mezi mladými dvojicemi, na nichž se podílelo Národní centrum pro prevenci a sledování úrazů.

Z těchto výzkumů vyplynulo, že téměř ve 24 % všech vztahů je nějaké násilí a v polovině (49,7 %) z nich se jedná o vzájemné násilí. V jednostranně násilných vztazích jsou pak pachateli ženy ve více než 70 % případů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám