Hlavní obsah

Ve školních jídelnách by se měly dodržovat zásady zdravého stravování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S nadbytečnými kilogramy se potýká čtvrtina školáků, každý desátý žák mezi šesti až 12 lety je obézní. Odborníci varují, že kila navíc většinou v dospívání nezmizí. Přes 80 procent obézních dětí zůstává obézními i v dospělosti. Příčinou je nedostatek pohybu a příjem nevhodných potravin. S návykem na zdravou stravu by dětem měly pomoci školní jídelny.

Foto: František Petrák, Právo

Jídelny by měly zařazovat i jídla pro děti nezvyklá, která odpovídají požadavkům racionální výživy.

Článek

Členka Fóra zdravé výživy Alexandra Moravcová řekla, že rizika nadváhy pro zdraví jsou u dětí podobná jako u dospělých, i jim hrozí například cukrovka nebo vysoký tlak. Navíc obézním děvčatům hrozí předčasná puberta a obézním chlapcům opožděné pohlavní zrání.

Pro zdravý vývoj je podle ní vhodné, aby dítě jedlo pětkrát denně menší porce, hodně ovoce a zeleniny. Podle průzkumu ale děti často nesnídají, mnohé ani nesvačí a prvním pořádným jídlem je pro ně oběd ve školní jídelně. Chodí tam jíst tři čtvrtiny dětí, právě tam mohou získat návyk na zdravou stravu. V jídelně by měly mít na výběr z více jídel, obědy by měly obsahovat ovoce a zeleninu, méně by naopak mělo být sladkých jídel.

Co dítě sedmkrát zkusí, to mu začne chutnat

Jídelny by měly zařazovat i jídla pro děti nezvyklá, která odpovídají požadavkům racionální výživy. Řada jídelen už to dělá. Zkušenost ukazuje, že co dítě sedmkrát zkusí, to mu začne chutnat. Ideální by podle Moravcové bylo, kdyby školy zařadily do osnov předmět zdravá výživa.

Řada školních jídelen vychází vstříc přání rodičů a nabízí dětem biopotraviny, nejčastěji ovoce a zeleninu. Kritici ale upozorňují, že biopotraviny se staly módou a problematiku vyvážené skladby jídelníčku neřeší. Podle Fóra zdravé výživy dokonce lidé, kteří jedí biopotraviny, nedělají pro své zdraví víc než ti, kteří je nejedí.

Ministerstvo školství počítá v rámci školské reformy s tím, že stejně jako se školy profilují ve vzdělávacích programech, mají mít šanci nabízet dětem kromě zažité stravy i alternativní chody. Rodiče by mohli volit školu nejen podle vzdělávacího záměru, ale také podle jídelníčku.

Školní jídelny jsou dosud omezeny ministerskou vyhláškou a předepsanou spotřebou jednotlivých potravin, které odrážejí zastaralé stravovací trendy. Kromě velkého množství tuků obsahuje také příliš bílkovin. Novým trendem, který by se měl ve školách prosadit, je omezení nabídky masa a posílení nabídky vegetariánských pokrmů.

Reklama

Související témata:

Související články

Potravinářská aditiva dětem nesvědčí

Jde o látky přidávané do různých výrobků kvůli zvýšení jejich trvanlivosti či zlepšení chuti a vzhledu. Jejich použití v dětské výživě je ze zákona přísně...

Výběr článků

Načítám