Hlavní obsah

Účinná prevence astmatu? Kočka, tvrdí vědci

Novinky, lin

Mnoho rodičů předpokládá, že chlupatí domácí mazlíčci způsobují dětem astma. To je ale podle dánských vědců omyl. Podle nejnovější studie konkrétně kočka dokáže zabránit rozvoji astmatu u dětí, u nichž je riziko onemocnění největší.

Foto: Profimedia.cz

Děti kočky milují.

Článek

To, že alergeny v podobě kočičích chlupů mohou za časté dýchací obtíže a astma u dětí, platí za obecné dogma.

Dánští vědci ale zjistili, že pokud jsou děti vystavené takovýmto alergenům již od raného dětství, je reálná šance, že se jejich nemoc nerozvine, i když k ní mají vrozené dispozice.

Jak probíhal výzkum

Výzkumníci z Kodaňské univerzity sledovali během své studie 377 dětských pacientů ve věku od jednoho roku do pěti let. Všechny děti byly vystavené kočičím a psím alergenům, a zároveň se potýkaly s různými druhy rizik onemocnění astmatem.

Výsledky výzkumu ukázaly, že kočka v domácnosti může být efektivní způsob, jak snížit riziko astmatu u dětí, které jsou geneticky nejvíce ohroženy. „Zjistili jsme výrazně nižší riziko astmatu u dětí s vysoce rizikovým genotypem, které měly v domě kočku,” řekl vedoucí studie doktor Jakob Stokholm pro Daily Mail.

Zajímavým zjištěním současně bylo, že přítomnost psa v domácnosti neměla negativní, ale ani pozitivní účinky na stav dětí, které měly dispozice k astmatu nebo jím již trpěly.

Reklama

Výběr článků

Načítám