Hlavní obsah

Strašák všech rodičů v podobě syndromu náhlého úmrtí kojence

Novinky, das

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS) přichází obvykle zcela nečekaně a bez zjevných příčin. Podle statistik mu každým rokem u nás podlehne kolem 25 jinak zdravých miminek do jednoho roku věku. Ačkoliv se lékařská věda této problematice intenzivně věnuje, příčiny tohoto stavu nejsou doposud 100% objasněny. Nejčastěji se úmrtí přičítá zástavě dechu, kdy se miminko ve spánku „zapomene“ nadechnout, nelze vyloučit ani poruchu srdečního rytmu.

První pomoc miminku - Jak provést resuscitaci?Video: Novinky

 
Článek

„Nejčastější věk, ve kterém dochází k úmrtí na SIDS, je mezi 2. až 5. měsícem,“ říká Doc. MUDr. Hana Houšťková, CSc., přednostka pediatrické kliniky 1. lékařské fakulty UK Thomayerovy nemocnice v Praze. Přestože se Česká republika dlouhodobě řadí mezi země s nejnižší kojeneckou úmrtností, pro rodiny, které přišly o miminko, je to však zanedbatelná útěcha.

Výskyt syndromu náhlého úmrtí kojenců ovlivňují faktory, které souvisejí s genetikou a se životním stylem. Ty první - genetické - se dají mnohdy stěží podchytit. Studie uvádějí, že pokud je v rodině zaznamenána pozitivní anamnéza SIDS, tak je vysoká pravděpodobnost opětovného výskytu.

Velký vliv má však faktor životního stylu. Když pomineme kouření, požívání alkoholu a drog, tak podnětem může být i nedostatečná prenatální péče, nevyhovující výživa matky během těhotenství, její nízký věk nebo krátký interval mezi těhotenstvími. K výčtu dalších rizik patří i nedostatek kyslíku před narozením dítěte a další.

Velmi důležitá prevence

Řada institucí, mezi nimi i Americká pediatrická akademie, vydala doporučení ke snížení vzniku tohoto syndromu. Pro rodiče tak mohou sloužit jako návod pro vytvoření bezpečného prostředí během spánku. Zde jsou některé z nich:

  • Než uložíte miminko, vyvětrejte a zajistěte v místnosti přiměřenou teplotu. Novorozence není dobré přehřívat ani podchlazovat.
  • Dopřejte miminku prostor, a proto ho nedávejte do společné manželské postele.
  • V dětské postýlce by měla být pevná spací podložka.
  • Z postýlky odstraňte hračky, přebytečné nadýchané polštáře, přikrývky či volné prádlo.
  • Miminko ukládejte ke spánku na záda.

Přestože většina rodičů věnuje děťátku maximální péči, není v jejich fyzických ani psychických silách držet nad ním nepřetržitý 24hodinový dohled. Pomoci může certifikovaný elektronický monitor dechu. I když syndromu náhlého úmrtí nezabrání, včas upozorní na případné nebezpečí a rodiče tak mají větší šanci včas zasáhnout a miminko zachránit.

„Dříve v rodinách pomáhaly babičky i další členové rodiny, ale nyní jsou často babičky ještě v pracovním procesu, a proto zejména při vyšším počtu dětí je zátěž matek značná, i když zase mají jiné úlevy. Jako pediatr vidím výhodu monitoru dechu pro vytížené, často i přetížené matky, kdy monitor je jakousi výpomocí,“ říká Doc. MUDr. Hana Houšťková, CSc.

První pomoc

Pevně stanovit lhůtu, do kdy musí být dítě vzkříšeno, uvést nelze. „Musí to být co nejkratší doba, ale je řada okolností, které zvýhodňují, nebo znevýhodňují stav dítěte. Někdy se uvádí, že k nezvratným změnám mozku dochází již za 3-4 minuty, jindy jsou popsány případy, kdy dítě po 20 minutách i déle je vzkříšeno a nemá neurologické následky,“ uzavírá Doc. MUDr. Hana Houšťková, CSc.

Podívejte se na přiložené video, jak provést u miminka první pomoc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám