Hlavní obsah

Speciální kola na ruční pohon pomáhají dětem s handicapem k aktivnímu životu

Novinky, das

Děti s tělesným handicapem často nemají možnost svobodného pohybu, rodiče je na invalidních vozíčcích mohou vzít pouze na taková místa, která mají vhodně upravený povrch. Ale děti, nejen ty zdravé, stále chtějí objevovat svět. Proto se Spolek Černí koně rozhodl, že těmto dětem pomůže zažít kvalitní dětství, a začal pro ně vyrábět speciální kola na ruční pohon, která nelze koupit nikde na světě.

Foto: archív Spolku Černí koně

Speciální kola na ruční pohon

Článek

Aby byla dětem tato kola co nejvíce přístupná, spolek pro každé hledá sponzora, aby dítě své kolo dostalo zcela zdarma.

„V současnosti máme téměř 50 objednávek na speciální kola, do konce léta vyřídíme tak 25,“ vysvětluje Tomáš Pouch, předseda organizace Černí koně.

„Současné výrobní prostory jsou v malé, nevyhovující garáži. Plánujeme rekonstrukci a přestavbu prostor, abychom mohli zaměstnat další handicapované, kteří se budou na výrobě speciálních kol pro děti podílet,“ dodává Pouch.

K tomu ale spolek potřebuje sehnat peníze. Proto přišel s nápadem uspořádat Vítr ve vlasech tour a s výzvou: „Pojďte s námi měnit svět handicapovaným dětem.“

Vítr ve vlasech tour

Od 18. do 23. července 2017 proběhne v Praze a okolí již zmíněná Vítr ve vlasech tour, která je paralelou právě probíhající Tour de France. Cílem akce je upozornit veřejnost na danou problematiku a zároveň ji zapojit do pomoci handicapovaným dětem, a obohatit tak jejich dětství.

Na všech zastávkách turné si budou moci lidé vyzkoušet, jak se jezdí na speciálních kolech na ruční pohon. Do speciálních trenažérů je usadí sami handicapovaní. Za každý ujetý kilometr pak spolek získá 200 Kč.

Projekt Vítr ve vlasech můžete podpořit i přímo z mobilního telefonu, prostřednictvím dárcovské zprávy v hodnotě 30, 60 nebo 90 Kč. Zprávu napište ve tvaru DMS VITRVEVLASECH 30. V případě, že se rozhodnete přispět vyšší částkou než 30 Kč, nahraďte 30 na konci zprávy číslicí 60 nebo 90. Službu provozuje Fórum dárců a technicky zajišťuje ATS Praha.

Turné bude moderovat Bořek Slezáček, který s kolegy z divadla zazpívá písně Michala Davida z muzikálu Děti ráje, dále akci podpoří Jiří Ježek, paralympijský vítěz a mistr světa v cyklistice, mistryně světa v para-pole dance Daniela Pecinová.

Největší show je připravena na finálový den, tedy neděli 23. července v Praze na Štvanici. V tento den vrcholí i slavná Tour de France. Pro fanoušky cyklistiky bude připraven stan s velkoplošnou obrazovkou, kde budou moci sledovat dojezd na Champs-Élysées v Paříži.

Návštěvníky dále čeká exhibiční závod pro handicapované děti na ručních kolech, freestylová exhibice a Damjan Siriški, Škola kola s mistrem světa Josefem Dresslerem, adrenalinové skoky „BIG FLY“, hořící muž, dopravní hřiště, sebeobrana pro ženy, skákací hrady a mnoho dalších zážitků. Na závěr vystoupí a zahraje nejúspěšnější revivalová kapela Brouci Band.

Zastávky a program
18. 7. úterý 16:00 – 19:00 Náplavka (u Železničního mostu)
19. 7. středa 14:00 – 17:00 Aquapark Čestlice
20. 7. čtvrtek 15:00 – 18:00 Koupaliště Džbán
21. 7. pátek 16:00 – 19:00 Žluté lázně
22. 7. sobota 10:00 – 13:00 Náplavka (u Železničního mostu)
23. 7. neděle 11:00 – 19:00 Štvanice (za tenisovými kurty)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám