Hlavní obsah

Šance na získání nového přístroje pro neslyšící u Andreje rostou

Právo, Novinky, Aleš Fuksa, Andrea Zunová

Pomoci neslyšícímu dospívajícímu Andrejovi Urubovi se formou veřejné sbírky rozhodla Nadace Naše dítě ve spolupráci se společností Seznam.cz a za mediální podpory serveru Novinky.cz. Aby Andrej mohl žít plnohodnotný život, potřebuje řečový procesor ke kochleárnímu implantátu, který stojí 223 409 Kč. Číslo účtu, kam mohou dárci peníze posílat, je 60666066/5500.

Článek

Třináctiletý Andrej Uruba se narodil jako neslyšící s těžkou ztrátou sluchu, se stoprocentní hluchotou. Jeho matka se však s osudem chtěla porvat a již od jeho útlého mládí bojovala za to, aby i přes svůj handicap slyšel. Jedinou jeho šancí byla kochleární operace vnějšího implantátu, klasická sluchadla pro něj byla neúčinná.

První operaci absolvoval Andrej ve věku dva a půl roku, kdy byl vybrán zdravotní komisí. Ročně takovou operaci absolvuje asi vybraných 15 dětí, přičemž se cena jednoho zákroku pohybuje kolem miliónu korun.

Nyní Andrej přístroj používá už deset let. Díky němu slyší výborně, ale implantát je již starý a chlapci nevyhovuje. Má pocit, že se kvůli němu ocitá v izolaci od vrstevníků a stydí se za něj. Žije sám s maminkou, otec nejeví vůbec žádný zájem. Matka se synovi ve všech směrech věnuje a snaží se, aby mohl žít stejný život jako jeho vrstevníci. I proto požádala Nadaci Naše dítě o pomoc s pořízením nového implantátu, který by Andrejovi usnadnil a zlepšil život. Jedná se o řečový procesor Freedom ke kochleárnímu implantátu Nukleus.

„Rozhodla jsem se, že požádám o finanční dar asi dvacet pět místních firem. Až na jednu menší společnost ze Vsetína jsem se ale pomoci nedočkala,“ uvedla Andrejova matka. Přes různé nadace se jí přesto podařilo dát během čtyř měsíců dohromady zatím asi sto tisíc korun.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Maminka ukazuje kochleární implantát.

„V minulých měsících se mi ozvali lidé z Nadace Naše dítě s tím, že pro nás seženou dalších sto padesát tisíc korun. Byla jsem nesmírně šťastná,“ potvrdila Urubová.

Ředitelka Nadace Zuzana Baudyšová Novinkám řekla, že z mnoha žádostí, které nadaci chodí, je velmi těžké vybrat tu nejvíce naléhavou. „Cílem sbírky je pomoc dítěti, které ji akutně potřebuje,“ řekla Baudyšová. Pokud se příběh potřebného dítěte objeví na stránkách Seznamu, má podle ní sbírka velkou šanci na rychlejší vyřízení.

Kvůli přístroji se Andrej straní kamarádů

Na první zvuky začal Andrej reagovat až půl roku po první operaci asi ve třech letech. „Rozpoznávat jednotlivé hlasy a zvuky jsme ale spolu začali až v pěti letech. Bylo to velmi zajímavé. Uslyšel, že někdo klepe nebo že teče voda a nevěděl, co to je. Na jednu stranu to bylo nádherné, na druhou stranu o to náročnější, že jsem jej musela znova všemu učit,“ zavzpomínala Urubová.

V současné době Andrej slyší výborně, může telefonovat s přáteli, bavit se. Dostává se však do věku, kdy se za přístroj schovaný pod vlasy za uchem začíná stydět. Na odvaze mu nepřidává ani další elektronické vybavení, které musí nosit na zádech. Zanedlouho bude Andrejovi čtrnáct let.

„Čím je starší, tím víc mu dělá velikost přístroje problémy. Nejraději by stále nosil kapuci nebo rolák. Aby jej schoval. Byla jsem z toho jako matka hodně smutná. Bála jsem se, aby se neuzavřel do sebe. Nechtěl se v prvních týdnech, co nově bydlíme v Rožnově pod Radhoštěm, ani seznamovat se svými vrstevníky, komunikoval hlavně přes internet,“ přiblížila paní Urubová.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Současný přístroj je pro dospívajícího kluka nevyhovující.

Nový přístroj, jehož nákup by mohla sbírka umožnit, je drobnější a za uchem méně nápadný. Andrej by navíc nemusel nosit nevzhlednou krabičku na zádech jako nyní. Na pořízení tohoto přístroje ale nechtěla zdravotní pojišťovna přispět, matka sama neměla dostatek financí.

Zuzana Baudyšová připomněla, že Nadace Naše dítě spolu se Seznamem pomohla již několika dětem. Naposledy se jednalo o auto upravené pro handicapovanou holčičku Elu. Zloději totiž auto rodině ukradli přímo před domem, kde bydlela. Rodina pak ještě musela vrátit stotisícový příspěvek, který na auto dostala od státu. Právě díky sbírce už má rodina auto nové.

Baudyšová velice děkuje všem dárcům, kteří se svým příspěvkem rozhodnou Andrejovi pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám