Hlavní obsah

Puberta nastupuje dříve, někteří chlapci začínají dospívat už v šesti letech

Novinky, bok

Puberta je období dospívání, duševních a tělesných změn, které nikoho nemine. U někoho se téměř nepozná, u většiny mládeže je však spojena s etapou vzdoru a nepochopení. Pro leckterého rodiče se tak mohou "boje" s vlastním potomkem změnit v nepříjemné okamžiky. Už dávno neplatí, že věkový nástup puberty je u dětí stejný, jako byl u rodičů. Čím dál tím dříve se první příznaky objevují v deseti, často i v šesti letech věku.

Foto: Profimedia.cz

V období puberty se i z dříve klidného dítěte může stát konfliktní jedinec, který nikoho nerespektuje a se všemi bojuje.

Článek

Všeobecně se má za to, že dívky dospívají dříve než chlapci. Ti jim ale nezůstávají nic dlužni a v posledních letech se i u nich projevuje puberta stále dříve, zhruba o dva roky, jak poukázaly údaje z amerického průzkumu.

Data získaná od 4000 respondentů jasně dokázala, že mladí chlapci - běloši a Hispánci - procházejí pubertou zhruba ve věku deseti let, u černochů je průměr ještě o rok dříve. Odborníci z americké pediatrické společnosti potvrdili stejný trend i v ostatních zemích.

Očekává-li váš mužský potomek desáté narozeniny až za několik let, i tak nemusíte mít ještě pár let klidu navíc, mírní nadšení server Daily Mail. Odborníci totiž z výsledných dat zjistili, že u zhruba devíti procent chlapců byly zaznamenány prvotní příznaky už v šesti letech. Celkový průměrný věk nástupu puberty byl dosud 11,5 roku v rámci všech etnických skupin.

Důvod stále nejasný

Přesné důvody, proč nastává tato životní etapa stále dříve, nejsou zcela jasné, ale má se za to, že jde o výsledek více vlivů. Jednak sociálních a kulturních, navíc také hraje v mnoha ohledech velkou roli volnější přístup rodičů k dětem.

Nejen podle doktora Neerava Desaie, dětského specialisty, je toto zjištění pro rodiče velmi důležité. Ti by měli věnovat pozornost jakýmkoli počínajícím změnám u svého potomka, a to i když nastanou dříve, než se čekalo. Jen tak se dá předejít nejen nedorozuměním, ale i problémům s tím spojeným.

Reklama

Související témata:

Související články

Zmatky dospívání viděné z rychlíku

Můj vysvlečenej deník Martina Dolenského je dalším z „cool“ snímků pro dospívající, které chtějí nabídnout hlavně dívkám možnost souznění s hlavní hrdinkou,...

Jak hovořit se svými dětmi o sexu

Každý rodič se jednoho dne dostane do situace, kdy obdrží od svého dítka otázky týkající se lidské sexuality. Ne každý ale dokáže na tyto otázky otevřeně...

Výběr článků

Načítám