Hlavní obsah

Přibývá dětí s očními vadami, tablety ani chytré telefony za to nemohou

Novinky, das

Dítě s brýlemi je dnes mnohem častější jev, než tomu bývalo dříve. Podle odborníků z toho ale nelze vinit časté koukání dětí do obrazovek chytrých zařízení, důvod je mnohem prozaičtější - lepší osvěta a dokonalejší přístroje na odhalení vad zraku.

Foto: Profimedia.cz

Dítě samo nepozná, že špatně vidí.

Článek

Samozřejmě časté hledění do obrazovek mobilů a tabletů není zcela v pořádku a určité potíže pro oči to může způsobit, ale ve většině případů se nejedná o oční vady jako takové. Podle lékařů se často jedná o tzv. křeč zaostřování.

„Děje se tak v okamžiku, kdy dítě hledí dlouhý čas na obrazovku elektronického přístroje z velké blízkosti, kdy oko musí neustále zaostřovat, což mu není přirozené. A když pak pohlédne do dálky, má problém se zaostřením. Rodiče si pak často myslí, že je jejich dítě krátkozraké, což ale není pravda,“ vysvětluje optometristka Pavla Vedralová z pražské Optiky Anděl.

Pokud lékař dítěti rozkape oči v tzv. cykloplegii, tedy zablokuje zaostřování spojené s rozšířením zornice, a vyšetří zrak, obvykle zjistí, že se nejedná o vadu, ale právě o zmiňovanou křeč.

Proto je tak důležité u dětí omezovat čas sledování obrazovek těchto přístrojů a raději s nimi podnikat jiné aktivity. Pro správný vývoj dětského zraku je ideální trávit hodně času venku na denním světle.

Kdy vyhledat očního lékaře?

V okamžiku, kdy dítě při sledování televize či jiné obrazovky nezvykle natáčí hlavu, mžourá, zavírá nebo si zakrývá oko, kmitá očima nebo si je mne.

„Dítě samo nepozná, že špatně vidí, ale může si v důsledku toho třeba stěžovat na bolest hlavy,“ vysvětluje dětská oftalmoložka Kateřina Boudová.

Podle ní funguje v České republice dobrý systém preventivních prohlídek, kdy je dětem každé dva roky preventivně vyšetřován zrak dětským lékařem. Pokud pak má dětský praktik pochybnosti, odešle dítě na vyšetření k očnímu specialistovi. Rodiče k němu ale mohou zajít bez žádanky i kdykoliv jindy.

Před nástupem do školy je dobré nechat dítěti vyšetřit zrak

Děti

Jak probíhá vyšetření u očaře?

Malé děti jsou obvykle vyšetřovány na klíně rodiče, jednak aby se nebály, pak aby jim rodič pomohl se zakrytím jednoho oka.

V první řadě lékař vyloučí šilhání a zjistí zrakovou ostrost u malých dětí pomocí obrázků, u větších potom pomocí otáčení znaku E. Následně se vyšetřuje i prostorové vidění.

Při zjištění odchylek se dítěti tzv. rozkapou oči, lékař tak dokáže přesněji změřit dioptrie a zároveň vyšetřit oční pozadí. „Je třeba připravit dítě na to, že na blízko potom uvidí rozmazaně a může být více unavené,“ vysvětluje Kateřina Boudová.

Jestliže je u dítěte zjištěna pouze nízká krátkozrakost, například -0,5 dioptrie, a dítě nepociťuje žádné problémy, lékař mu brýle prozatím předepsat nemusí a může s tím počkat až na zahájení školní docházky. Pokud je oční vada silnější, nebo dítě nějakým způsobem omezuje, dostane předpis na brýle rovnou.

LED světla poškozují oči a ruší spánek, varují francouzští odborníci

Zdraví

Za brýle se dnes děti už nestydí

Brýle nejsou pro děti dnes už žádnou tragédií ani něčím, za co by se měly stydět. Naopak mnozí z nich již na brýle pohlížejí jako na módní doplněk.

Ještě dnes mnohé děti touží po kulatých obroučkách, jež znají od Harryho Pottera, případně se zaměřují na motivy jiných svých hrdinů.

Každá oční vada je specifická a odborník musí připravit brýle dítěti na míru – tedy aby mu dobře seděly, nesjížděly z nosu nebo neměly těžká skla. Při výběru obrub se tedy vždy jedná o subjektivní pocit, který by měli i rodiče akceptovat.

Eva Jerhotová: Z vyšetření sítnice lze rozpoznat spoustu nemocí

Zdraví

„Jsou děti, které nemají rády ani čepici na hlavě. V tomto případě mohou nastat potíže a celá rodina se musí obrnit trpělivostí – brýle mohou létat z kočárku i po celém bytě. Jiné děti si užívají už samotný výběr obrub a naopak je mrzí, že si je nemohou hned odnést domů. Řadě dětí se pak s brýlemi rozsvítí celý svět, protože konečně dobře vidí, a už je sundat nechtějí,“ říká své zkušenosti optometristka.

Záleží také na tom, jak se k nošení brýlí postaví samotní rodiče a prarodiče. Pokud mají strach, že bude jejich dítě z brýlí nešťastné nebo je nebude chtít nosit, mohou na něj své pochyby přenést.

A naopak, pokud pojmou výběr brýlí jako zábavnou hru, dceru nebo syna pochválí, že si vybrali dobře a že jim brýle sluší, a společně zkoušejí, co všechno v nich vidí, je velká pravděpodobnost, že si dítě na brýle zvykne rychle a bez problémů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám