Hlavní obsah

Při horečce dítě potřebuje hodně pít

Právo, Václav Pergl

Podobnou situaci už zažil asi každý rodič. Kojenec je neklidný, má horečku, starší dítě se vrátí ze školy či školky, je trochu malátné a stěžuje si na únavu nebo bolest hlavy.

Foto: Profimedia.cz

Ve většině případů horečka po několika hodinách odezní.

Článek

Když pak rodiče sáhnou dítěti na čelo, je jim vše jasnější. Zvýšená teplota, nebo dokonce horečka, bývá projevem virového onemocnění – nachlazení či chřipky – nebo má jinou příčinu.

Chřipka a nachlazení mají podobné příznaky, a proto je lidé mezi sebou často zaměňují. Obecně platí, že při nachlazení se příznaky rozvíjejí spíše pozvolna. Většinou jsou přítomny kašel, rýma nebo pálení nosohltanu, častá je bolest v krku. Nachlazení, na rozdíl od chřipky, je málokdy provázeno zimnicí.

Horečka

Pro chřipku je naopak typický náhlý nástup nemoci, celková malátnost provázená bolestí svalů a kloubů, vysoká teplota (nad 38 stupňů Celsia), bolest hlavy a zimnice. Naopak rýma se při chřipce vyskytuje spíše výjimečně.

Co dělat, když dítěti naměříme horečku, tedy více než 38 stupňů? „Především je potřeba dohlédnout na to, aby mělo dostatečný přísun tekutin a nebylo dehydratováno. Vhodné jsou např. ovocné čaje či ředěné ovocné šťávy a pro děti nad dva roky i neperlivé minerálky pokojové teploty,“ říká MUDr. Silvia Bajová, dětská lékařka z Nemocnice Na Homolce v Praze.

Někdy mívá dítě horečku i po očkování, což hlavně ženy hodně vyděsí. Starost je namístě. Mnohdy pomůže konzultace po telefonu s lékařem dětského oddělení nemocnice či s dětskou lékařkou, která má dítě ve své registraci. Ve většině případů horečka po několika hodinách odezní, ve výjimečných případech trvá déle a návštěva lékaře je nezbytná.

Obecně se při horečce doporučuje omýt dítě mycí houbou namočenou ve vlažné vodě a uložit ho v prodyšném oblečení do postýlky. Toto opatření neprovádějte, pokud má dítě mramorovanou kůži nebo studené končetiny. Horečku rozhodně nesrážejte studenou vodou ani ledem.

„K celkové léčbě je třeba dodržovat klidový režim v domácím prostředí a pokud možno omezit návštěvy míst s vyšším rizikem nákazy, jakou jsou například obchody,“ dodává MUDr. Bajová. Horečka provázející virová onemocnění je nepříjemná, jde ale o běžnou reakci imunitního systému, a není proto vždy nutné ji okamžitě léčit.

Podle lékařů bychom měli začít horečku léčit při teplotě nad 38,5 stupně Celsia (měřené v podpaží) či nad 39 stupňů Celsia v případě měření teploty v konečníku u kojenců a batolat.

Výjimkou je bolest nebo nepohoda dítěte, šokový stav, výskyt febrilních křečí v minulosti, případně závažná doprovodná chronická onemocnění. Při léčbě horečky není cílem dosažení normální tělesné teploty, ale zlepšení celkového stavu dítěte.

Jaké léky použít

Ke snížení horečky dítěte můžeme využít volně dostupných léčiv. Mezi léky, které se k tlumení horečky a bolesti užívají nejčastěji, patří přípravky s obsahem paracetamolu. Pro malé děti jsou vhodné např. Paralen sus (suspenze pro děti od tří měsíců) či Paralen 125 (tablety pro děti od tří let).

Dětem s hmotností nad sedm kilogramů lze aplikovat i Paralen 100 ve formě čípků. Pokud u dítěte nedojde do dvou dnů k ústupu obtíží, je nutné se poradit s lékařem. Vždy je třeba si důkladně pročíst příbalové informace.

Vznikne-li horečka jako reakce na očkování, je také možné, aby si kojící maminka vzala jeden paralen. Ten se pak i promítne do mateřského mléka, které dítě přijímá.

Reklama

Související články

Nejlepší byliny na odhlenění

Zahlenění potrápí občas každého z nás, zejména v zimním období. Postižené mohou být i jiné sliznice v těle, nejen ty, které se hlásí kašlem a rýmou. Proto je...

Jak na opakované záněty močových cest

Záněty močových cest nepatří mezi závažná onemocnění, nicméně vlivem několika faktorů se s oblibou opakovaně vrací. Pokud pak žena podcení léčbu, hrozí, že...

Výběr článků

Načítám