Hlavní obsah

Přesolování může vést k vysokému krevnímu tlaku i u dětí

Novinky, das

Vysoký krevní tlak dnes není záležitostí jen dospělých, ale stále častěji se objevuje i u dětí. Přitom se nejedná o nic banálního, naopak do budoucna kvůli němu hrozí závažná rizika v podobě infarktů a mozkových mrtvic. Mnohdy za hypertenzi neboli vysoký krevní tlak přitom může dětská obezita a nadměrné solení, které tedy nelze podceňovat.

Foto: Profimedia.cz

Značná část soli je obsažena například v pečivu.

Článek

A právě solení přidělává pediatrům největší starosti. Mnozí rodiče si vůbec neuvědomují riziko hypertenze a ostatní důsledky přesolování, a tak příjem soli jako takový u svých dětí nehlídají. Což je dle lékařů špatně.

Doporučená denní dávka soli totiž činí pro dospělého pouhých 5 g, u dětí se jedná ještě o menší množství. V České republice se ale průměrná spotřeba soli pohybuje mezi 13-14 g na osobu na den. V Evropě tak patříme ke špičce, vyšší spotřeba je pouze v Maďarsku, Chorvatsku a Makedonii.

„Denní příjem soli významně překračuje doporučené normy bohužel i u jedinců v prvních letech života. Zvýšená spotřeba soli přitom vyvolává pocit žízně, a pokud ji děti uspokojí dnes tolik oblíbenými slazenými nápoji, zvýší se tak významně příjem kalorií, což vede ještě navíc k nadváze a obezitě. To je další hrozba spjatá s rizikem hypertenze,” zdůrazňuje primář Dětského oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Vladislav Smrčka.

Kde je sůl nejvíce obsažena

Nejvíce soli přijímáme v potravinách, které kupujeme v obchodech, zhruba 75 až 80 procent denní dodávky. Značná část soli je obsažena například v pečivu. Pouze menší dodávka je dána přídavkem soli při vaření a při solení jídel doma u stolu.

Příklady potravin se zvýšeným obsahem soli: šunka, uzeniny, polévky v prášku, čipsy, rohlíky a housky (zvláště posypané ještě navíc solí!), slané tyčinky, mandle, kukuřice, lupínky, řada sýrů (např. balkánský typ, niva atd.). Také většina nabídek tzv. fast-foodů, které jsou tak oblíbené u dospělých i dětí, nabízí produkty s vysokým obsahem soli.

„Pokud si dítě zvykne v útlém věku na zvýšený příjem soli, vzniká závislost na slaném, děti pak vyžadují vše, co je hodně slané, přesolené. Nad tím by se měli zamyslet především rodiče,“ dodává primář.

Jídlo a sodík

rohlík

220 až 550 mg sodíku/100 g

krajíc pšenično-žitného chleba

370 mg/100 g

balkánský sýr

1300 mg/100 g

tavené sýry

900 mg/100 g

trvanlivý salám

800 mg/100 g

běžná šunka

750 mg/100 g

párky, i dietní

2480 mg/100 g

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám